Hlavní obsah

„Zrádce musí z Hradu.“ Tisíce lidí vyšly na protest proti Zemanovi

Foto: ČTK

Demonstranti zaplnili Václavské náměstí.

Reklama

S rozestupy a respirátory zaplnili demonstranti proti prezidentu Miloši Zemanovi česká náměstí. Svolal je tam spolek Milion chvilek pro demokracii, aby vyjádřil svoji nespokojenost se Zemanovou reakcí na kauzu Vrbětice.

Článek

Na náměstích po celém Česku se sešly tisíce lidí, aby podpořily demonstraci Milionu chvilek pro demokracii nazvanou Hrad za hranou, republika v ohrožení. Požadovali konec prezidenta Miloše Zemana. Nejvíce lidí se sešlo na pražském Václavském náměstí.

„Vládne nám zrádce z Hradu,“ řekl na pódiu pod sochou svatého Václava předseda spolku Benjamin Roll.

Spolu s kolegy předestřel také časovou linii událostí posledních dnů týkajících se výbuchů ve Vrběticích. Připomněli třeba aktivitu vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který nejprve chtěl jet do Ruska a při oznamování nových zjištění tajných služeb začal svůj projev tím, že zalitoval zhoršení česko-ruských vztahů.

„Mě nemrzí zhoršení diplomatických vztahů se státem, který nám vyhodil do povětří muniční sklady a zavraždil při tom naše občany,“ uvedl Roll.

Chvilkaři upozornili na to, že Zeman se k novým zjištěním vyjádřil až 8 dnů po jejich zveřejnění. „Možná by bylo lepší, kdyby zůstal němý. Opět umně namíchal pravdu a lež a naservíroval dárek dezinformačním webům a ruské propagandě,“ dodal místopředseda spolku Jiří Jakub Zévl.

Roll veřejnost vyzval k tomu, že hnutí ANO, SPD a komunisty musí porazit ve volbách. „Jestliže ale skutečně chceme vyřešit současnou situaci, musíme nejdříve vyřešit obsazení Hradu. Miloš Zeman za posledních 8 let jasně ukázal, že ho není radno podceňovat, že nelze spoléhat na nepsaná pravidla, slušnost a ústavu. Něco takového on vůbec neuznává,“ dodal.

Mluvčí spolku Hana Strašáková upozornila, že důležitost dnešního setkání jim potvrdili i takzvaní proruští trollové. „Tolik proruských trollů, kteří se vyrojili na našich sociálních sítích, a tolik rušičů demonstrace jsme snad ještě nikdy neměli,“ uvedla.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček při žádosti o komentář odkázal na svůj Twitter, kde na aktivitu Milionu chvilek zareagoval tak, že spolek podobně jako v minulosti nazval Milionem chvilek nenávisti. „Opět dokázal, že s pravdou a láskou nemá nic společného,“ napsal.

Demonstrovalo se v krajských městech i v menších obcích. V Praze se sešlo podle odhadů až deset tisíc lidí. V Brně to bylo do tisíce. Třeba v Hradci Králové se setkání odehrálo u lavičky Václava Havla ve Wonkově ulici, kde lidé rovněž uctili památku disidenta Pavla Wonky, který se v dubnu 1988 stal posledním politickým vězněm, který zemřel ve vězení.

Reklama

Doporučované