Hlavní obsah

Zříceninu Rýzmburk v Oseku navštěvuje až deset tisíc lidí měsíčně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zatímco dobrovolníci, kteří obnovují hrad Rýzmburk v Oseku, pozastavili kvůli nouzovému stavu některé práce, turistů na hrad přijde měsíčně až 10 000. Denně hrad navštěvují stovky lidí, někteří se ale chovají neukázněně.

Článek

Hrad se před devíti lety rozhodla zachránit parta místních nadšenců, k nimž se přidali mladí dobrovolníci z celého světa. „Státní kulturní památka, hrad Rýzmburk, je uzavřený, samozřejmě lidé tam chodí,“ řekl Jiří Kučera, předseda a zakladatel Občanského sdružení pro záchranu hradu Rýzmburk, a podotkl, že na hradě uklízejí po turistech brigádníci.

Hrad navštěvuje ročně 35 000 lidí, za měsíc v nouzovém stavu přišlo podle Kučery odhadem 10 000 turistů. „Někteří turisté jsou neukáznění, odpadky hází, kam je napadne,“ uvedl předseda sdružení.

Akce jako workcamp, kdy přijíždí na zříceninu pracovat lidé z různých zemí světa, sdružení zatím neplánuje. „Bojíme se mezinárodní akci spustit,“ řekl Kučera.

Dobrovolníci již například zazdili spolu s památkovým ústavem v Ústí nad Labem kavernu. Nyní hrad udržují tím, že sekají trávu, uklízí odpad po turistech a dřevo spadané z okolních stromů.

Sdružení se spojilo s dobrovolníky z Německa. „Na přístupové cestě, která je na obchodní stezce, která dříve vedla přes Krušné hory do Německa, je středověký most,“ řekl Kučera.

Dodal, že na plánovaném workcampu chtělo sdružení spolu s Němci most opravit. „Mělo tam být mezinárodní setkání, kde by z jedné strany břehu přišli naše české aktivity a hasiči a ti, co by se podíleli na pracích, a z druhé strany němečtí kolegové,“ popsal zatím odložené setkání Kučera.

Reklama

Související témata:

Doporučované