Hlavní obsah

Zrušit festival? Nevidím důvod, kultura nepatří jen do dobrých časů

Foto: Profimedia.cz

Renomovaný jihlavský festival proběhne čistě virtuálně. „Je to příležitost. Můžeme objevit úplně nové publikum, diváky z celého světa,“ myslí si šéf přehlídky Marek Hovorka.

Reklama

Článek

Festival v Jihlavě chceme udržet v chodu, nevidím důvod, proč by v tom měla pandemie udělat nějakou výjimku. Na virtuální provoz se chystáme od jara, je to i příležitost, jak zasáhnout diváky po celém světě, říká Marek Hovorka, šéf dokumentárního festivalu.

V kontextu probíhajícího „lockdownu“ působí Marek Hovorka až nečekaně pozitivně a optimisticky. Ředitel Mezinárodního dokumentárního festivalu v Jihlavě, který začíná v úterý, je přesvědčený, že akce má smysl i ve virtuální podobě.

„O tom, že festival může být online, víme už půl roku. Jakmile jsme se oklepali z šoku, že tu je globální pandemie, která nás může zásadně zasáhnout, tak jsme si řekli, že se pro nás nic nemění v tom, že míříme k našemu původnímu termínu,“ vysvětluje v podcastu Stopáž.

„Právě teď je dobré se zamyslet nad tím, jak jako společnosti fungujeme a co můžeme změnit, i to je smysl festivalu, a proto ho držíme v chodu,“ dodává jihlavský rodák, který dnes už renomovanou přehlídku dokumentárních filmů, kterou obvykle navštíví přes 40 tisíc diváků, založil před více než 20 lety jako gymnazista.

Největší výzvu nepředstavuje samotný přesun do onlinu – jihlavští organizátoři už 15 let provozují platformu DaFilms, „Netflix na dokumenty“, takže s digitální distribucí mají zkušenosti – ale to, že všechno bude jinak. „Letošní ročník jsme už dopředu plánovali ne jako čistě fyzický, ale hybridní, to je podle mě budoucnost filmových festivalů. Ale procesy jsou zcela jiné, nic nemůžeme dělat stejně,“ říká Hovorka.

Vládní kroky Hovorka otevřeně nekritizuje, situace je podle něj složitá pro všechny. „Ocenil bych ale dlouhodobější rámec pravidel, ve kterých nějak můžeme fungovat. I 60 % diváků v kině je nějaká hodnota. Máme směřovat ke kontinuitě pravidel, ne k radikálním skokům a zákazům, buď všechno, nebo nic,“ myslí si.

Energie organizátorů jihlavské akce je v kontextu aktuálního stavu české kulturní scény poměrně ojedinělá. „Rozdíl je v tom, že když v březnu přišla stopka, tak celý kulturní sektor měl spoustu energie na to, aby se snažil fungovat dál. Rozjely se různé online streamy, iniciativy, jak podpořit umělce. Teď lidem ta energie došla. Spíš se zazimovávají,“ dodává Vojtěch Otevřel z platformy GoOut, která prodává lístky na kulturní akce v Česku i zahraničí.

Proč je podle Hovorky důležité pořádat akci přímo z Jihlavy? Přežijí kulturní akce i bez společenské interakce? A jak by měl kulturu během pandemie podporovat stát a jak my? Poslechněte si celý díl Stopáže v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované