Hlavní obsah

„Zrušte okres Semily. My jsme větší a důležitější,“ volají lidé v Turnově. O statut okresu město oloupili komunisté

Foto: ČTK

Budova České spořitelny na turnovském náměstí.

Reklama

Letitý spor, zda mají „okresem“ zůstat Semily, anebo se jím má naopak stát větší a významnější Turnov, řešili lidé v Českém ráji i při volbách.

Článek

Petici za vznik okresu Turnov podepsalo při komunálních volbách v Turnově a okolních obcích 6 180 lidí. „Archy byly před volebními místnostmi. Sběr podpisů, který iniciovalo město, bude pokračovat, cílem je získat 10 000 podpisů, aby se tím musel zabývat petiční výbor Poslanecké sněmovny,“ sdělila mluvčí Turnova Zdenka Štrauchová. „Bude možné petici podepsat na podatelně městského úřadu v Turnově a v informačním centru,“ dodala.

Turnov je od roku 2003 obcí s rozšířenou působností (ORP), pod kterou spadá dalších 36 obcí. Jsou ale ze tří okresů – Liberec, Jablonec a Semily, což je v Česku anomálie. V připravovaném zákoně o územně správním členění státu se počítá s tím, že celé území ORP musí patřit pod jeden okres. Pro ORP Turnov by to znamenalo jeho rozdělení a zmenšení o 16 obcí, nebo přičlenění celé ORP s 33 000 obyvateli k okresu Liberec.

„Obě dvě řešení navrhovaná ministerstvem vnitra jsou pro občany celého Turnovska nepřijatelná. Jako jediné možné řešení vedoucí k zachování stávající zcela funkční správy navrhujeme zřízení nového okresu Turnov,“ píše se v návrhu petice. Turnov chce zachovat současný stav, neboť se obává, že změna by zhoršila dostupnost služeb pro lidi ze vzdálenějších obcí. Turnov v jeho snažení svým usnesením podpořilo 36 z 37 zastupitelstev měst a obcí v ORP Turnov.

Turnov je se 14 500 obyvateli čtvrtým největším městem v Libereckém kraji. Samostatným okresem byl do roku 1960, od té doby spadá pod okres Semily.

„Turnovské okresní trauma je vleklou chorobou od roku 1960, kdy došlo ke zrušení okresu Turnov. Vznikly velké okresy a jiné kraje. Turnovský okres se „rozplynul“ do okresů Liberec, Jablonec nad Nisou, Jičín a Mladá Boleslav, přičemž Turnov, Rovensko pod Troskami a některé další obce byly přiřazeny do okresu Semily, včetně Jilemnicka, což pro moje rodné město Semily nebylo vůbec dobré, a to od samého počátku,“ napsal pro Naše Pojizeří Miloš Plachta, bývalý kronikář města Semily, emeritní ředitel Gymnázia Ivana Olbrachta v Semilech. „Navíc okres Semily byl začleněn do Východočeského kraje, Liberecký kraj zanikl, a tak Hradec Králové byl určitě lepším krajským centrem, než vzdálenější Ústí nad Labem, kam museli dojíždět obyvatelé Železného Brodu a okolí (dříve okres Semily), Jablonecka, Liberecka, ale též Malé Skály, Frýdštejna, Příšovic, Sychrova, Kobylí, Českého Dubu, Hodkovic, tedy obcí z bývalého okresu Turnov,“ dodal.

Reklama

Doporučované