Hlavní obsah

Zrušte olympijské hry v Tokiu, vyzývá premiéra jeden z partnerů her

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace v prefektuře Kjóto proti konání letošních olympijských her v Tokiu.

Reklama

Japonský deník Asahi Šimbun, jeden z mediálních partnerů olympijských her v Tokiu, vyzval ve svém středečním editorialu ke zrušení her. Proti pořádání největší sportovní akce světa nadále roste odpor japonské veřejnosti.

Článek

„Žádáme předsedu vlády Sugu, aby s klidem a objektivně vyhodnotil situaci a rozhodl o zrušení akce,“ uvedl levicově orientovaný deník, který je často kritický vůči vládnoucí Liberálně demokratické straně. „Jsme daleko od situace, kdy si každý může být jistý, že bude v bezpečí,“ píše se dále v editorialu deníku Asahi Šimbun. Text zaznamenal obrovský ohlas, během několika hodin od zveřejnění ho podle agentury Reuters zmiňovalo přes třicet tisíc příspěvků na sociální síti Twitter.

„Naše největší obava se samozřejmě týká dopadu her na zdraví našich občanů. Neexistuje žádná záruka, že nákaza bude v nadcházejících dnech pod kontrolou. Šíření mutací covidu-19 ve skutečnosti situaci ještě více znepokojuje,“ píše se v editorialu, pod kterým je podepsaná redakce jednoho ze čtyř největších japonských deníků. „Ačkoli začalo hromadné očkování, stále se týká jen seniorů a Japonsko rozhodně nedosáhne potřebné proočkovanosti tak brzy,“ dodává deník.

„Organizační výbor tvrdí, že víceméně našel způsob, jak zajistit zdravotnický personál pro olympiádu. Ale co nemocniční lůžka pro případ nouze?“ ptá se také text. „Guvernéři prefektur v Tokiu a okolí, kde je systém zdravotní péče již nyní na hranici možností, jasně uvedli, že nebudou schopni poskytovat prioritní lůžka pacientům v souvislosti s olympijskými hrami,“ píše se v editorialu. Podle Asahi Šimbun jde o samozřejmost, protože „každý guvernér je povinen chránit své občany“, uvádí list.

„Pokud nastanou problémy kvůli ukvapeným rozhodnutím, přestože se vědělo, že přípravy jsou nedostatečné, kdo by měl nebo kdo převezme zodpovědnost?“ pokládá otázku japonský deník. „Organizátoři musí pochopit, že hazard není možný,“ zdůrazňují redaktoři. Podle listu sdílí podobný názor i japonská společnost. V průzkumu zadaném právě deníkem Asahi Šimbun se pro pořádání her ve stanoveném termínu vyslovilo pouze čtrnáct procent dotázaných.

Podle průzkumu agentury Kjódó z poloviny května pak zrušení her požaduje téměř 60 procent Japonců, ještě v dubnu přitom pro tento krok bylo necelých 40 procent lidí. Čtvrtina dotázaných pak podporuje konání her bez diváků a necelých třináct procent pak s omezeným množstvím diváků. Přes 87 procent obyvatel Japonska se pak obává, že příliv zahraničních sportovců a personálu zhorší epidemickou situaci.

Organizátoři tokijských her i politici ale argumentují úspěšným pořádáním jiných sportovních akcí na území Japonska. „I v současné době se za účasti diváků konají baseballové zápasy. Proč nepokračovat s hrami? Je to dobré i pro ekonomiku,“ uvedl podle agentury Reuters Kozo Yamamoto z vládní Liberálně demokratické strany. „Olympiáda se uskuteční, a to i bez diváků. Jakmile začne, všichni budou rádi,“ řekl v rozhovoru pro Reuters.

Vláda očkuje pomalu

Japonsko se ale nadále potýká se čtvrtou vlnou nákazy covidem-19. Velká část země včetně hostitelského města olympijských her tak nadále zůstává ve stavu nouze. Ve většině oblastí by měla platnost opatření skončit 31. května, vláda ale naznačila, že by mohl být stav nouze prodloužen.

Japonská vláda navíc čelí kritice za pomalé tempo očkování, dosud ve 126milionové zemi zdravotníci podali necelých 9,5 milionu dávek, plně naočkováno je 2,85 milionu osob. Doposud se v zemi očkovalo vakcínou Pfizer/BioNTech, minulý týden schválilo Japonsko i přípravky od společností Moderna a AstraZeneca. Přestože většina populace zůstává nenaočkovaná, Japonský olympijský výbor očekává, že zahájí vakcinaci domácí olympijské výpravy 1. června, uvádí Reuters. Asi 1 600 lidí, včetně sportovců a trenérů, bude očkováno vakcínami od společnosti Pfizer.

Autoři editorialu právě i s ohledem na očkování kritizují i nerovné podmínky pro zúčastněné sportovce. „Pandemie zabránila některým sportovcům soutěžit v kvalifikaci. Mezi zeměmi, kde došlo k pokroku v očkování, a těmi, kde ne, je velká propast, což ovlivňuje trénink a výkony sportovců,“ píše se v textu. „Jaký význam má pořádání olympijských her, když jsou omezeny aktivity lidí a jejich každodenní život se stal obtížným?“ ptají se novináři.

Pohledy ostatních států na pořádání her se různí. Zatímco Spojené státy v pondělí sice vydaly zpřísněná doporučení ohledně cesty do Japonska, Bílý dům v úterý potvrdil, že nadále podporuje rozhodnutí uspořádat olympiádu podle plánu. Naopak poradce novozélandské vlády pro oblast zdravotnictví Michael Baker uvedl, že uspořádat hry ve stanoveném termínu je „absurdní“. Mezi prvními sportovci mají do Japonska dorazit členky australského softbalového týmu, kterým 1. června začíná v prefektuře Gunma předolympijské soustředění.

Reklama

Související témata:

Doporučované