Hlavní obsah

Ztráta podpory ve společných tématech. Brexit dopadá i na české diplomaty

Foto: Profimedia.cz

Brexit dopadá i na práci českých diplomatů v Bruselu.

Reklama

Odchod Velké Británie z Evropské unie je už nevyhnutelný. Ve středu večer plénum europarlamentu schválilo brexitovou dohodu a rozloučilo se s britskými europoslanci. Tvrdá vyjednávání, která probíhají už několik let, však budou pokračovat dál. Roli v nich hrají i Češi.

Článek

Unijní jednací tým povede opět Francouz Michel Barnier. Další rozhovory by se podle tiskového mluvčího Stálého zastoupení ČR při EU Petra Janouška měly rozběhnout co možná nejdříve po 31. lednu. Není čas na odpočinek. Přechodné období má totiž podle představ Britů trvat jen od začátku února do konce roku 2020. Do tohoto data je tedy třeba vyjednat nové podmínky obchodních vztahů mezi Londýnem a zbytkem EU.

„Barnier coby vyjednavač EU bude před každým vyjednávacím kolem konzultovat situaci s členskými státy a po jeho skončení bude členské státy informovat o výsledku,“ vysvětluje proceduru Janoušek. Každý členský stát má svého vlastního koordinátora, který zastupuje názory své země.

Za Českou republiku je to Aneta Kasalická, která jako brexitová expertka vedla jednání po celou dobu „rozvodových jednání“. Nyní bude aktivně pokračovat v přípravě konečných brexitových podmínek.

„Pozice ČR však budou výrazně technické a právní povahy,“ vysvětluje Seznam Zprávám Petr Janoušek. Každou agendu koordinátor konzultuje s institucemi ve své zemi. Kasalická tak musí projednávat jednotlivé body brexitové dohody s příslušnými ministerstvy v Praze.

Změny pocítí čeští diplomaté v belgické metropoli i na každodenní bázi. Je samozřejmé, že Britové „seděli“ na mnoha místech ve výborech a v různých pracovních skupinách. „Britští diplomaté se těchto aktivit přestanou účastnit ihned po brexitu,“ vysvětluje Janoušek a dodává, že pro Českou republiku to může znamenat ztrátu podpory ve společných tématech.

S Velkou Británií se česká diplomacie shodla například v otázkách otevřeného mezinárodního obchodu nebo vnitřního trhu EU. Při prosazování tak budou muset zástupci ČR hledat podporu u jiných členských zemí EU.

„S Británií jsme ale sdíleli podobný názor i na aktivní politiku vůči zemím v našem nejbližším sousedství,“ upozorňuje Petr Janoušek, že se zdaleka nejedná „pouze“ o otázky obchodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované