Hlavní obsah

Zvukař, který rušil prezidentův mítink písní: Vlítlo na mne policejní komando

Večerní zprávy 10. 11. 2017.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Zatčený zvukař Jaroslav Hensl pro Seznam Zprávy popisuje detaily policejního zásahu, co se přesně dělo a proč nebyl podle něj přiměřený.

Článek

Prezident Miloš Zeman schválil zákrok policie v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, kde ve středu policisté při jeho mítinku zadrželi během protestu několika desítek lidí zvukaře pouštějícího skladbu Modlitba pro Martu.

Muž strávil dvě a půl hodiny na policejní služebně a za přestupek mu hrozí pokuta až 15 tisíc korun.

Zásah byl adekvátní a odpovídal shromažďovacímu zákonu, řekl na dotaz ČTK Zeman v Jeseníku na závěr návštěvy v Olomouckém kraji.

Zvukař Jaroslav Hensl, který Modlitbu pro Martu pustil, pro Seznam Zprávy popsal detaily celého policejního zásahu i co po něm následovalo.

Incident vyvolal debatu o tom, zda byl ze strany policistů přiměřený. Hensl je přesvědčený, že nikoliv.

„Naklusalo na mě celé komando. Já jsem chtěl podpořit boj za demokracii, ne se tam s někým prát,“ řekl Hensl.

Svojí akcí chtěl s dalšími lidmi podpořit mluvčího Charty 77 a polistopadového ministra vnitra Tomáše Hradílka. Ten drží hladovku kvůli tomu, že se Zeman rozhodl znovu kandidovat.

Před tím, než ho zatkla policie, se prý s jinými policisty dohodli na podmínkách. Třeba transparent, který měli připravený s nápisem Pravda vítězí, nakonec nevyvěsili. Puštění hudby jim ale prý policie nezakázala.

Přesto, když píseň začala hrát, vběhlo do místnosti, kde byl, minimálně sedm policistů. První z nich mu před obličejem držel kameru a křičel, ať hudbu okamžitě vypne. Hensl poslechl. Krátce na to byl ale zatčen.

„Nechápal jsem, proč jich tam je tolik a proč mě odvážejí autem, když policejní stanice je hned vedle. Nechápal jsem, proč mě zatýká autobus policistů,“ uvedl dále zvukař.

Také během výslechu se odehrálo něco, s čím Hensl zásadně nesouhlasil. Policie podle něj napsala několikrát do protokolu, že neuposlechl její pokyny. Kvůli tomu odmítl původní dokument podepsat. A teprve až s dalšími policisty sepsal výslech znovu.

Teď mu hrozí pokuta až 15 tisíc korun. Lidé v jeho okolí mu vyjadřují podporu a nabízí mu pomoc. „Říkají, když budou potřeba nějaké peníze, tak se na mě složí,“ prohlásil Hensl.

Zatčení kritizují politici a ministr vnitra Milan Chovanec vyzval policejní prezidium, aby zásah prošetřilo. Olomoučtí policisté nechtějí do té doby případ komentovat. Prezident Miloš Zeman na závěr své cesty po Olomouckém kraji řekl, že zásah policie byl adekvátní a odpovídal zákonu.

Reklama

Doporučované