Hlavní obsah

Výhody i pro tři čtvrtě milionu promořených? Blatný s Rážovou se neshodnou

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

O benefitech pro ty, kdo se nechají naočkovat nebo otestovat, začínají mluvit vládní činitelé čím dál intenzivněji. Shoda ale nepanuje například v tom, zda by výhody měli mít po 90 dnů i lidé, kteří nemoc prodělali.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve čtvrtek detailněji popsal, jak by mohli být zvýhodněni lidé, kteří se očkují proti nemoci covid-19. Za příznivější epidemické situace by mohli navštěvovat kulturní nebo sportovní události.

Podle Blatného by stejné privilegium získali i lidé, kteří nemoc prodělali v posledních třech měsících. Podle posledních dat se to týká přibližně tři čtvrtě milionu lidí, a toto číslo zřejmě bude ještě nějakou dobu stoupat.

„Chceme umožnit pořadatelům a provozovatelům různých aktivit, aby v nižších stupních PES měli možnost si nastavit pravidla, která budou ohodnocena epidemiologicky jako dostatečně bezpečná. A aby lidé, kteří tato pravidla splní, mohli být na jejich akce vpuštěni,“ řekl Blatný po ranním jednání vlády.

Ministr neupřesnil, zda má jít o dobrovolnou aktivitu organizátorů, nebo jestli půjde o nutnou podmínku k pořádání takových akcí.

„Nebude to regulace státem, bude to regulace právě těmi pořadateli, protože stát nechce nic vynucovat ani nikoho diskriminovat nebo zvýhodňovat, ale je možnost takto spolupracovat s provozovateli nebo pořadateli,“ dodal.

Systém výhod by mohl začít platit už od stupně 4. „Opravdu se bavíme o těch nižších stupních, než je stupeň číslo 5, s tím, že to budou lidé, kteří mají negativní test, ať už antigenní, který platí kratší dobu, nebo PCR, který platí delší dobu, nebo například jsou do 90 dní po prodělání toho onemocnění, jak to bylo dosud,“ prohlásil.

S Rážovou se neshodnou

Na rozdíl od hlavní hygieničky Jarmily Rážová tedy Blatný považuje čerstvě promořené obyvatele za bezpečné.

„(Protože) data, která máme k dispozici, předpokládají, a máme pro to všechny údaje, že zhruba 90 dní po prodělání onemocnění by to mělo být bezpečné pro člověka i jeho okolí, jakkoliv to samozřejmě nikdy není absolutní, ale tuto jistotu nemáte nikdy.“

Hlavní hygienička Jarmila Rážová však nepokládá lidi, kteří si onemocněním prošli, za zcela bezpečné pro ostatní. V rozhovoru pro MF Dnes uvedla, že prodělání nemoci nebude mít stejnou váhu jako očkování nebo negativní test.

„Člověk by neměl podléhat falešnému klamu, že když prodělal covid-19, už se nenakazí. Evidujeme několik desítek případů reinfekce. Takže nadále i v ochranné lhůtě je třeba dodržovat 3R a samozřejmě i všechna opatření nařízená vládou,“ řekla Rážová MF Dnes.

Není to ostatně poprvé, kdy se názor ministra Blatného neslučuje s názorem některého z ostatních odborníků. Poradce premiéra Roman Prymula například připouští, že není prokázané, že očkovaní lidé nejsou infekční. Blatný naopak tvrdí, že očkovaní lidé nikoho nakazit nemohou.

Rážová zároveň uvedla, že po prodělání nemoci člověk nedostane certifikát, jako tomu má být po očkování. Jednak proto, že by mohl být znovu infekční, a za druhé proto, že řada lidí nemoc prodělala bez testování.

Jistou formu certifikátu ale může každý, kdo onemocnění průkazně prodělal, získat od svého praktického lékaře. Stejně jako je možné získat oficiální potvrzení o pozitivním testu. Rážová tím tedy mohla myslet to, že takový certifikát nebude použitelný v rámci chystaného covid pasu.

Test v ceně vstupenky

Covid pas by podle vládních plánů měl mít podobu registru, který za použití aplikace v mobilu nebo papírového dokladu umožní pořadatelům kulturních, sportovních a dalších událostí vpouštět jen „bezpečné“ návštěvníky. Na mezinárodní úrovni se potom jedná o tom, že by jednotlivé státy mohly podmiňovat vstup na své území právě tímto covid pasem.

Systém na vpouštění „bezpečných“ účastníků na kulturní nebo sportovní události představila už na začátku prosince iniciativa Cesta ze tmy. Tehdy se ještě nepočítalo s očkováním, jimi představený systém tedy zahrnoval mobilní odběrové místo s antigenními testy, které by návštěvníci podstoupili krátce před zahájením události. Cena testu by se mohla zahrnout do vstupenky a výsledek by mohl sloužit i pro další akce například pro následujících 24 hodin.

„V praxi by byl možný model, že si odpoledne dojdete na fotbalový zápas a večer si vychutnáte živý koncert a nebo divadelní představení,“ napsali zástupci iniciativy na internetových stránkách.

Reklama

Doporučované