Hlavní obsah

Zvýšením daní se bude zabývat Ústavní soud

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ústavní soud se bude zabývat zdaněním hazardu a dalšími změnami v odvodech státu.

Reklama

„Parlament není jen vyprázdněným demokratickým přívěskem vládní moci, který poslušně schvaluje vládní návrhy zákonů,“ píše se v poslaneckém podání k Ústavnímu soudu.

Článek

Loňským zvýšením některých daní se bude zabývat Ústavní soud. Obdržel návrh 41 opozičních poslanců, za které jednal Marek Benda (ODS). Kritizují proceduru přijetí i některá ustanovení, která pokládají za neústavní, konkrétně zdanění části technických rezerv pojišťoven a výher z loterií. Návrh je dostupný na webu soudu, jako zpravodajka jej dostala na starost místopředsedkyně ÚS Milada Tomková.

Vládní většina podle návrhu loni v listopadu porušila práva parlamentní menšiny. Rozprava k novele daňových zákonů se uzavřela, aniž dokončil své vystoupení Miroslav Kalousek (TOP 09) a aniž mohlo vystoupit dalších 25 přihlášených poslanců.

Pro schválení balíčku hlasovalo 96 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Poslanci ODS a TOP 09 opustili před hlasováním jednací sál, nehlasovali ani poslanci KDU-ČSL.

„Parlament není jen vyprázdněným demokratickým přívěskem vládní moci, který poslušně schvaluje vládní návrhy zákonů, jak je typické pro parlamenty totalitních států. Současná vládní většina si musí uvědomit, že již nejsme v období 1948-89,“ stojí v návrhu, který připravoval advokát Zdeněk Koudelka.

Další část podnětu směřuje proti zdanění technických rezerv pojišťoven. V některých případech prý bude mít takzvaný rdousící efekt a bude způsobovat diskriminaci, a to jak oproti jiným odvětvím, tak mezi jednotlivými pojišťovnami.

Zákon podle opozičních poslanců vytváří také nerovnost ve zdanění výher z hazardních her, a to v neprospěch loterií a tombol. Zdaňuje se jednorázově celý příjem z každé výhry nad milion korun, zatímco v případě ostatních her lze od daňového základu odečíst vklady.

Vládní návrh dále zvýšil spotřební daně z lihu a tabákových výrobků i poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Dílčí změny dopadly také na daň z nemovitých věcí.

Reklama

Doporučované