Hlavní obsah
Online

Fiala ke zrušení nouzového stavu: Musíme lidem věřit, že budou zodpovědní

Záznam tiskové konference premiéra Petra Fialy (ODS) a ministrů nově zřízených resortů.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Předávání politické moci v Česku sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- „Odmítám přístup k lidem a takovou politiku, která je založená na nedůvěře, to podle mě není dobré a k ničemu dobrému to vést nemůže,“ řekl v sobotu odpoledne na tiskové konferenci premiér Petr Fiala. Reagoval tak na dotaz Seznam Zpráv, zda věří, že se po konci nouzového stavu lidé budou chovat zodpovědně. „My musíme většině lidí věřit, my přeci ani v normálním životě nežijeme tak, že předpokládáme, že všichni jsou zločinci a všichni všechno porušují,“ dodal.

- Nová ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se chce ve funkci zaměřit na otázky spojené s klimatickou změnou, ochranu pitné vody, zavádění obnovitelných zdrojů energie a omezení uhlí, evropský Green Deal či dořešení havárie na Bečvě.

- Nový ministr zahraničí Jan Lipavský uvedl, že bude usilovat o konstruktivní vztahy s prezidentem, který ho ve funkci nechtěl, a že „přeřeknutí“ hradního kancléře Vratislava Mynáře ohledně titulu neprožívá. Co dalšího řekl na své první tiskové konferenci v roli ministra zahraničí si můžete přečíst ZDE.

- Ministr dopravy Martin Kupka chce v následujících čtyřech letech postavit až 200 kilometrů nových dálnic. Prioritou jsou dostavba Pražského okruhu, dálnice D1 a D35. Zároveň chce během svého funkčního období připravit ke stavbě první úseky vysokorychlostních tratí. Upraví se také slevy v dopravě.

- Prezident Miloš Zeman jmenoval kabinet Petra Fialy v pátek na zámku v Lánech. Nové vládě popřál, aby se zvládla vypořádat s covidem a ekonomickými výzvami. Kdo jsou noví ministři? Podívejte se ZDE.

  • Fiala ke zrušení nouzového stavu: Musíme lidem věřit

    „Odmítám přístup k lidem a takovou politiku, která je založená na nedůvěře, to podle mě není dobré a k ničemu dobrému to vést nemůže. Tam, kde je třeba zasáhnout, kde je třeba dělat opatření, tak je budeme dělat. To neznamená, že složíme ruce do klína. To není tak, že by si vláda řekla, že teď už je to v pohodě. My musíme většině lidí věřit, my přeci ani v normálním životě nežijeme tak, že předpokládáme, že všichni jsou zločinci a všichni všechno porušují,“ řekl premiér Fiala na dotaz Seznam Zpráv, zda věří, že se po konci nouzového stavu lidé budou chovat zodpovědně kvůli covidu-19.

  • Bek: Důležitá je koordinace příprav na české předsednictví

    „Nejvýznamějším úkolem pro příští rok je koordinace příprav na české předsednictví. Je třeba provést inventuru a případně připravit přehodnocení rozpočtu,“ popsal svůj hlavní úkol ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

  • Procházíme obdobím velké digitalizace, zdůraznila Langšádlová

    „Jsme v období velkých změn. Musíme budovat ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou. Musíme reagovat na velké společenské změny. Procházíme obdobím velké digitalizace,“ uvedla po uvedení do úřadu ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová z TOP 09.

  • Ministra pro evropské záležitosti potřebujeme, řekl Fiala

    „Čelíme spoustě výzev a úkolů. Jedním z nich je evropské předsednictví. Je namístě, že máme ministra, který se věnuje evropským záležitostem. Potřebujeme, aby Česká republika byla konkurenceschopná, aby to byla jedna z nejlepších zemí na světě. Potřebujeme klást důraz na vědu a výzkum,“ řekl premiér na tiskové konferenci na Úřadu vlády poté, co uvedl do úřadu tři ministry bez portfeje.

  • Baxa: Při lepší epidemické situaci se musí kultura vracet do normálu

    Nový ministr kultury Martin Baxa (ODS) chce ve vládě usilovat o to, aby se v případě lepší epidemické situace kultura vracela do normálu a vznikl jasný plán jejího fungování. Baxa považuje za důležité dokončit zákon o veřejných kulturních institucích, novelu autorského zákona či novelu mediálních zákonů. Baxovi dnes předal úřad Lubomír Zaorálek (ČSSD).

    S koronavirovou situací podle Baxy souvisí také čerpání peněz z Národního plánu obnovy. Jedním z prvních úkolů bude co nejsmysluplnější využití financí na investice do české kultury i na pomoc kulturním aktérům. Vláda ANO a ČSSD v létě schválila strategii rozvoje kulturních a kreativních odvětví, z Národního plánu obnovy má tato oblast získat přibližně osm miliard z celkových 171 miliard korun určených pro ČR.

    Dalším tématem je podle Baxy prezentace kultury při českém předsednictví v Radě EU v druhé polovině příštího roku. Při novelizaci zmíněných zákonů se mimo jiné chce v novele mediálních zákonů zaměřit na změnu způsobu volby do mediálních rad. Zopakoval také to, že se bude zasazovat o růst rozpočtu kultury bez náhrad církvím na jedno procento hrubého domácího produktu (HDP).

  • Gazdík na školství vystřídal Plagu, ten mu bude dělat náměstka

    Úkolem Ministerstva školství bude uvést do života Strategii 2030+, kterou vypracovalo předchozí vedení resortu a na které panuje politická shoda. Po dnešním uvedení do úřadu to řekl nový ministr školství Petr Gazdík (STAN). Dokument se zabývá modernizací českého školství. To podle Gazdíka potřebuje změnu a potřebuje se připravit na budoucnost. Základní dovedností žáků a studentů musí být schopnost učit se novým věcem. Politickým náměstkem Gazdíka se stane dosavadní ministr Robert Plaga (za ANO), který už jako náměstek na ministerstvu působil v minulosti.

    Gazdíka do funkce uvedl premiér Petr Fiala, který sám jako ministr školství v minulosti působil. Resort podle Fialy bude vyžadovat řadu změn. Poděkoval za práci bývalému ministrovi Plagovi, ocenil ho za dialog, který vedl s opozicí. I díky tomu podle předsedy vlády existuje naděje, že při řízení Ministerstva školství nastane „určitá kontinuita“.

    Za velké úkoly, které před Gazdíkem stojí, Fiala označil úpravu rámcových vzdělávacích programů, aby se snížil objem učiva ve prospěch kvality, nebo nastavení systému duálního vzdělání. Přihlásil se také k závazku udržet platy učitelů minimálně na 130 procentech průměrné mzdy.

  • Lipavský: Budu usilovat o konstruktivní vztahy s panem prezidentem

    Nový ministr zahraničí Jan Lipavský uvedl, že bude usilovat o konstruktivní vztahy s prezidentem, který ho ve funkci nechtěl, a že „přeřeknutí“ hradního kancléře Vratislava Mynáře ohledně titulu neprožívá.

  • Kupka chce za 4 roky postavit kolem 200 kilometrů dálnic

    Nový ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce v následujících čtyřech letech postavit až 200 kilometrů nových dálnic. Prioritou jsou dostavba Pražského okruhu, dálnice D1 a D35. Zároveň chce během svého funkčního období připravit ke stavbě první úseky vysokorychlostních tratí. Upraví se také slevy v dopravě. Řekl to novinářům po svém dnešním uvedení do funkce premiérem Petrem Fialou (ODS), v čele resortu nahradil Karla Havlíčka (ANO). Investice by podle Kupky měly výrazně přesahovat 100 miliard korun ročně.

    „Musíme pohnout s dostavbou Pražského okruhu, za čtyři roky bude rozestavěna klíčová část mezi Běchovicemi a D1, severní část okruhu bude připravena k výstavbě. Stejně tak potřebujeme dokončit D1 u Přerova a rozestavět co nejvíce úsek na D35, která je alternativní spojnicí východu a západu země. Chceme také zatraktivnit železnici pro cestující, nakoupit moderní a pohodlné vagony. Výrazně pokročit se stavbami na čtvrtém železničním koridoru s cílem zkrátit jízdní dobu z Prahy do Českých Budějovic na 1,5 hodiny. Rozestavíme také většinu staveb budoucího železničního spojení na letiště Václava Havla v Praze. A především připravíme první stavby vysokorychlostních tratí,“ popsal své plány na ministerstvu Kupka.

  • Na ministerstvo dopravy usedl Martin Kupka

  • Fiala o Lipavském: Potřebujeme člověka, který zahraniční politice rozumí

    „Jsem rád, že i toto ministerstvo bude mít od prvního dne plnohodnotného ministra. Pokládám to za důležité, protože zahraniční politika je důležitá. Čeká nás předsednictví v Evropské unii. Mezinárodní situace není vůbec jednoduchá a na to všechno potřebujeme v čele resortu člověka, který zahraniční politice rozumí,“ uvedl do úřadu Jana Lipavského premiér Petr Fiala.

  • Fiala uvedl do úřadu Jana Lipavského, kterého odmítal prezident

  • Černochová: Chci 2 procenta HDP na obranu a zrychlit modernizaci armády.

    „Opakovaně jsem slyšela, že na mě tento resort zbyl. Nezbyl, já jsem si ho vybrala. Ten resort je složitý, je v něm řada organizací a řada zájmů, je to resort, kde je hodně lidí a samozřejmě obrovský budget finančních prostředků,“ řekla Jana Černochová na tiskové konferenci po uvedení do úřadu.

    „Jsem zastáncem toho, aby modernizace armády nabrala vyšší tempo. Jsem ráda, že v tom mám plnou podporu premiéra. Chtěli bychom dosáhnout 2 procent HDP ročně na obranu. Obrana země je základní atribut každé země a neměli bychom na něj ani v nejmenším rezignovat,“ dodala nová ministryně obrany.

  • Premiér uvede do úřadů zbývající ministry

    Premiér Petr Fiala dnes bude pokračovat v uvádění nových ministrů do jejich úřadů. Ceremoniál postupně čeká Janu Černochovou (obrana), Jana Lipavského (zahraničí), Martina Kupku (doprava), Petra Gazdíka (školství), Martina Baxu (kultura), Annu Hubáčkovou (životní prostředí), Mikuláše Beka (evropské záležitosti), Helenu Langšádlovou (věda, výzkum, inovace) a Michala Šalomouna (ministr a předseda legislativní rada vlády).

  • Blažek nevidí nutnost měnit personální obsazení institucí

    Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že není nutné měnit po každých volbách personální obsazení institucí. Zopakoval, že zaměřit se nyní chce zejména na zajištění peněz pro soudní znalce a také pro justiční personál. Mezi dalšími prioritami zmínil novelu zákona o státních zástupcích a dokončení prací na trestním řádu.

    Podle premiéra Petra FIaly (ODS), který dnes ministra uvedl do úřadu, bude hlavním úkolem ministerstva vrátit lidem důvěru v právní stát. Fiala připomněl, že Blažek je jediným členem jeho kabinetu, který nastupuje na ministerstvo, kde už v minulosti působil.

    Blažek vedl ministerstvo v letech 2012 až 2013 za vlády Petra Nečase (ODS). Nyní zmínil, že by rád dokončil nový trestní řád, pokud možno v tomto funkčním období. K novele zákona o státním zastupitelství uvedl, že po ní volá většina Sněmovny, připustil ale, že problém by mohl nastat ohledně shody na její podobě. Novela by měla zavést funkční období vedoucích státních zástupců.

  • Fiala uvedl do úřadu ministra financí Zbyňka Stanjuru

    Premiér Petr Fiala dnes v podvečer uvedl do funkce ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). Prioritou pro nového ministra nyní bude vypracování návrhu státního rozpočtu na příští rok. Fiala již na dnešním prvním zasedání vlády zadal Stanjurovi, aby vypracoval harmonogram projednávání rozpočtu a pravidla pro fungování státu v rozpočtovém provizoriu.

  • Výměna ministrů zdravotnictví

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Vojtěch předává ministerstvo Válkovi.

  • Sociální dávky mají motivovat, míní Jurečka

    Nový ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se dnes vyjádřil k otázce sociálních dávek. „Má to být otázka motivace. Vždycky se lépe pracuje s člověkem a změnou jeho chování, když je motivovaný, na druhou stranu stát má umět vymáhat svá pravidla,“ řekl. „Umím si představit nějakou debatu nad tím, jak dneska vedeme přestupková řízení. Dnes to nemá žádný výchovný aspekt, nejsme schopni pracovat s člověkem z hlediska jeho závislostí a podobně. To budu chtít s resortem spravedlnosti velmi úzce prodiskutovat, aby to mělo smysl a dokázali jsme řešit problém a ne ho jenom potrestat.“

Reklama

Hlavní zprávy