Hlavní obsah

1. máj v ulicích, epidemii navzdory. Akci mají antirouškaři, KSČM i ODS

Foto: Hanuš Hanslík

První máj v podání KSČM na Výstavišti v Praze. Letos mají akci na Střeleckém ostrově.

Reklama

Loni se většina tradičních shromáždění spojených s 1. májem neuskutečnila kvůli epidemii koronaviru. Letos ale ulice tak pusté nebudou.

Článek

Ačkoliv v Česku ještě stále není zažehnána epidemie koronaviru a platí mnohá omezení s ní spojená, jen v hlavním městě je na 1. máje plánováno deset veřejných shromáždění, ať už se jedná o komunisty, ODS, nebo odpůrce vládních opatření.

Zatímco minulý rok komunisté oslavy 1. máje kvůli pandemii rušili a nahradili je pouze online zdravicí předsedy strany Vojtěcha Filipa, letos se bude konat krátká akce na Střeleckém ostrově v Praze. Počet očekávaných účastníků, podle dokumentu Magistrátu hlavního města Prahy, je pouhých dvacet a sejdou se už v 8 hodin ráno.

Naopak v Ostravě komunisté zvou na poněkud větší akci, i přesto že podle tiskové mluvčí ostravského magistrátu Andrey Vojkovské nemají ve městě oznámená žádná shromáždění.

Akci i tak komunisté plánují u památníku obětem stávky na Dole Trojice ve Slezské Ostravě a začne od 13 hodin. Vystoupí zde předseda MěV KSČM Ostrava Martin Juroška, poslanec Leo Luzar a předseda KV MSK KSČM Josef Babka a nebude chybět ani kulturní vystoupení s recitací.

ODS na Petříně

Pozadu nezůstává ani ODS, která podle magistrátu pořádá akci s názvem „Tradiční prvomájové setkání“ na Petříně, letos již po dvaadvacáté. Tuto akci ODS pořádá každý rok, loni se ale nemohla uspořádat kvůli epidemii koronaviru. Letos proběhne, ovšem tiskový mluvčí strany Václav Smolka pro Seznam Zprávy upřesnil, že se nebude jednat o tradiční setkání jako roky předtím.

„Pražská ODS nepořádá žádnou akci pro veřejnost. Pražští kolegové pořádají pouze tiskovou konferenci v souladu se všemi platnými opatřeními a zdravým rozumem,“ uvedl ve zprávě. Podle něj se tisková konference opravdu bude konat na Petříně, ovšem za dodržení hygienických pravidel. Pražská ODS chce na tiskovce představit své kandidáty za koalici Spolu.

Kdo bude mít zájem, může se na prvního máje setkat i s poslancem Lubomírem Volným na Střeleckém ostrově, kde bude téměř celý den od devíti do čtyř. Ten očekává účast 500 lidí a na letáku, který si k akci nechal vytvořit, slibuje, že účastníci hlady ani žízní neumřou.

Foto: VOLNÝ blok

Pozvánka na akci poslance Lubomíra Volného (SPD).

V neposlední řadě se v Praze koná demonstrace politického uskupení Otevřeme Česko - Chcípl PES. Sdružení už dlouhodobě protestuje proti vládním opatřením, jako je nošení roušek nebo zavírání obchodů a restaurací. Demonstraci plánují od dvou do šesti a očekávají 100 účastníků. Akci iniciativa pořádá i v Brně s názvem Radostné odpoledne, kde připravuje program pro rodiny s dětmi.

Shromáždění v době epidemie

Ačkoliv probíhá epidemie koronaviru a v zemi platí přísná pravidla, pokojné shromažďování je za určitých podmínek povoleno. Každý účastník akce musí mít ochranu dýchacích cest, a to respirátor FFP2 nebo nanoroušku.

Pokud se akce koná venku, mohou se účastníci sdružovat ve skupinách maximálně 20 lidí. Tyto skupiny musí mít mezi sebou rozestupy dva metry.

Pokud by se akce konala ve vnitřních prostorech, účastníci musí mezi sebou dodržovat rozestupy dva metry, pokud nejsou členové jedné domácnosti. Při vstupu do místnosti si musí každý účastník dezinfikovat ruce.

Reklama

Doporučované