Hlavní obsah

10 dní po teroristickém útoku pochodovala Londýnem ultrapravice

Demonstrace v Londýně: Pravice vytáhla do ulic.

 

Reklama

Krajně pravicové EDL a Britain First svolaly do centra Londýna protiislámskou demonstraci. Do ulic vyšli na protest proti akci i antifašisté. Policie zadržela čtrnáct osob.

Článek

Deset dní po útoku na Westminster, při kterém britský občan Khalid Masood najížděl svým autem do lidí na mostě přes Temži a u britského parlamentu ubodal policistu, zažilo srdce Londýna velkou demonstraci.

Pod heslem „Londýn pod útokem“ ji svolala britská krajní pravice. EDL – Liga na obranu Anglie – pochodovala od Trafalgarského náměstí k temžskému nábřeží Victoria Embankment, kde také končil pochod, který pořádala další ultrapravicová partaj Britain First.

Krátce po oznámení jejich plánu protestovat proti islámu se na sociálních sítích objevily výzvy antifašistických organizací, které požádaly své příznivce, aby se průvodům postavili. A nenechali nacionalisty parazitovat na památce dvou chodců a policisty, kteří při teroristickém útoku zemřeli.

Šlo o Keitha Palmera ze služby chránící zákonodárce, učitelku španělštiny Ayshu Fradeovou a turistu z USA Kurta Cohrana.

Zraněno bylo čtyřicet lidí, ve velmi vážném stavu jich zůstává šest.

Reklama

Doporučované