Hlavní obsah

Byl to osamělý vlk, nejspíš nikdy nepochopíme, proč zabíjel, ukazuje pátrání v Londýně

Podívejte se, co se dělo při útoku v Londýně tento týden (video z mobilních záběrů).

 

Reklama

Policie po atentátu zadržela 11 lidí pro podezření z přípravy teroristického útoku, většinu z nich ale již propustila. Ve vazbě zůstává jen jeden muž z Birminghamu.

Článek

Londýnská metropolitní policie nadále věří, že útočník Khalid Masood, který ve středu u britského parlamentu zabil čtyři lidi a dalších 50 zranil, jednal osamoceně. Nic nenaznačuje tomu, že by byly plánovány další útoky, dodaly podle zpravodajského serveru BBC News policejní zdroje.

„Musíme se všichni smířit s tím, že možná nikdy nepochopíme, proč to udělal. Tato informace mohla zemřít s ním," prohlásil policista Neil Basu. Masood, který nejprve najel do kolemjdoucích autem a poté zaútočil nožem, byl později zastřelen policií.

„Nadále jsme přesvědčeni o tom, že Masood jednal ten den sám. Nemáme žádné tajné informace, které by naznačovaly, že jsou plánovány další útoky," konstatoval.

„Jsme odhodláni zjistit, zda Masood byl osamělý vlk inspirovaný teroristickou propagandou, nebo jestli ho k činu jiní povzbuzovali, zda ho někdo podporoval, či dokonce řídil," prohlásil policista, jenž současně vyzval lidi, kteří Masooda znali, aby se přihlásili policii.

V Birminghamu, Manchesteru a Londýně bylo po atentátu zatčeno 11 podezřelých, policie je ale postupně propustila. Ve vazbě zůstává již jen 58letý muž zadržený v Birminghamu.

Reklama

Doporučované