Hlavní obsah

10 food trendů uplynulého roku. Propadli jste některému?

Blogerka Kačí vaří v kuchyni Seznamu: Tady je její recept na čočkové kari.Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

I letos se díky sociálním sítím mohl každý dozvědět, co kdo jí. Vyfotit si pokrm předtím, než se do něj pustím, je pro mnoho lidí již tradicí a kolikrát tak dlouho hledají správný úhel a nasvícení, až jim jídlo vystydne. (Pro tyto případy doporučujeme sushi nebo gazpacho.) Vybrali jsme pro vás trendy, které v roce 2018 zahlcovaly nejen paměti chytrých telefonů.

Článek

Avokádo

Kdo má Instagram, ví, že každý správný seznam oblíbených jídel musí začít avokádem. Avotoasty počínaje, saláty a guacamole konče. Avokádo je pravděpodobně jednou z nejpopulárnějších potravin poslední doby a nevypadá to, že by ho mohlo v dohledné době sesadit jiné jídlo. Obsahuje takzvané zdravé tuky a vitamíny B, C, E, K a H. A taky vypadá dobře na fotkách.

Avokádo za cenu kaviáru. Připomeňte si, jak Donald Trump odpálil mexickou časovanou bombu.

Blízký východ

Recepty z Blízkého východu rostou na oblibě. Jsou často velmi jednoduché, chutné a přidají jídelníčku na exotičnosti. Hummus, falafel nebo třeba harrisa či koření kardamom. Pokud vám vaří někdo, kdo si v kavárně dává výhradně flat white se sojovým mlékem, je dost pravděpodobné, že se vám na talíři objeví také jedno z těchto jídel.

Foto: Repro: Proženy.cz

Celý recept a postup práce najdete tu: https://bit.ly/2Vdukcd

Poke bowl

Sushi už mělo svoje místo na výsluní, ale pořád ho máme rádi. Jak u něj zůstat a přitom nepůsobit jako z roku 2015? Odpovědí jsou havajské misky. Kdo jste o tom ještě neslyšeli, tak je to vlastně sushi, akorát v misce. Jde o rýži s čerstvou nebo marinovanou rybou a ovocem nebo zeleninou podle vlastní chuti. Kromě toho, že jsou poke bowls zdravé a chutné, mají ještě jednu výhodu – můžete si tam dát avokádo.

Vegan

Víte, jak poznáte pravého vegana? Řekne vám to.

Lidí, kteří ze svého jídelníčku kompletně vyškrtli živočišné suroviny, je čím dál více a díky poptávce roste i nabídka. Přinejmenším ve větších městech je čím dál snazší sehnat bezmasá jídla. Být vegan je dnes cool, a tak se pořádají různé festivaly s tímto jídlem a čím dál více celebrit se k veganům hlásí. A jsou mezi nimi i špičkoví sportovci. Nadto vegan, když neví, co by – může sáhnout po… avokádu.

Pusťte si reportáž: Veganství a vrcholový sport. Na benefity rostlinné stravy přichází stále více sportovců.Video: Seznam Zprávy

Lívance

Stejně jako avokádo jsou lívance pokrmem zejména pro oči vlastníků sociálních sítí.

Pokud totiž dostane foodbloger nebo kdokoliv jiný s foťákem v ruce chuť na sladké, obvykle se rozhoduje mezi dvěma variantami. Lívance jsou sice pracnější, ale zato fotogeničtější a mají větší možnost variací na dochucení od Nutelly přes marmeládu a jogurt až po lesní plody. A pokud se někomu nechtějí dělat lívance, je tu stále možnost upéct…

...Sušenky

Cookies, brownies a jejich kombinace. Vcelku jednoduché, ale chutné a vděčné jídlo. Kakao, máslo, mouka, vejce a cukr. Stačí vlastně tyto ingredience, plech, trouba a mléko na zapíjení. Výsledkem je skvělý dezert ke kávě, snídani nebo kdykoliv jindy v průběhu dne. Níže přikládáme náš soukromý tip na sladké.

Bún bò Nam Bộ

Stejně jako jsou čím dál oblíbenější dovolené ve Vietnamu, roste dlouhodobě i popularita tamní kuchyně. Ať už jsou to jarní závitky nebo Phở, bistrům zaměřeným na recepty z tohoto asijského regionu se u nás daří. Nejoblíbenějším jídlem z tohoto výběru však bylo letos pravděpodobně Bún bò Nam Bộ. Rýžové nudle, zelenina, bylinky a skvělá omáčka. Tato kombinace v roce 2018 zasytila nejednoho zaměstnance na polední pauze.

Vajíčka stokrát jinak

S trendem práce z domova vznikla velká poptávka po takzvaných brunchích – jídle v čase mezi snídaní a obědem. Od toho je ostatně odvozen i název z kombinace anglických breakfast – snídaně a lunch – oběd. Brunch se ve většině restaurací a kaváren skládá z kávy, čerstvého džusu, pečiva a ano, vajíček. Ta přicházejí v nejrůznější formě, ať už jde o omeletu, natvrdo, do skla, benedikt nebo míchaná vajíčka se slaninou. Zdá se tedy, že jsme překonali krizi, kdy se velká část národa hrozila z ceny šest korun za vejce a může se díky této lahůdce prát v dopoledních hodinách s kocovinou.

Inflace klesla na dvě procenta. Zlevňují potraviny, nejvíc cukr, vejce, naopak zdražuje bydlení.Video: Karolína Štuková

Kebab

Česká republika se podle žebříčku OECD dělí o druhé místo v konzumaci alkoholu o druhé místo s Francií, obě země mají průměr 11,7 litrů čistého alkoholu na osobu. A jak známo, s pitím roste chuť, konkrétně na něco tučného a rychlého. Tuto kombinaci, spolu s velmi přívětivou otevírací dobou, naplňují stánky s kebabem, a tak se dá předpokládat, že tento pokrm z Blízkého východu byl i letos velmi oblíbený. Ostatně co jiného si dát, když jde člověk nad ránem krásnou noční Prahou a honí ho hlad. Kebab navíc zaručeně pomáhá proti kocovině. Nebo si to aspoň řada z nás namlouvá.

Matcha

Matchové sušenky, matchové koktejly, matchová matcha s matchou. Člověk by se skoro bál otevřít plechovku sardinek, aby tam nebyla matcha.

Obrovská oblíbenost tohoto mletého výběrového japonského čaje má několik důvodů. Má velmi vysokou koncentraci antioxidantů, minerálů a vitamínů. Dále obsahuje L-thelaniny a teofylin, které pomáhají udržovat duševní jasnost a energii. Jelikož se jedná o velmi jemný prášek, příprava prakticky jakákoliv pochutina z matchy je extrémně jednoduchá. Například pro formu nápoje v podstatě stačí zalít prášek vodou a zamíchat. Vzhledem ke svým účinkům je matcha oblíbená zejména mezi studenty v období testů a zkoušek, kdy jim pomáhá přečkat dlouhé večery nad knihami.

Reklama

Související témata:

Doporučované