Hlavní obsah

109 politických stran porušilo pravidla hospodaření, na pokutách zaplatí dohromady přes milion korun

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ze stran, které chybovaly, udělil 67 subjektům úřad pokuty od tří tisíc do 30 tisíc korun, celkem za 1,19 milionu.

Článek

Celkem 109 politických stran a hnutí porušilo podle prověrky výročních zpráv za loňský rok pravidla hospodaření. Registrovaných je 235 stran. Oznámil to ve středu v tiskové zprávě Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Ze stran, které chybovaly, udělil 67 subjektům úřad pokuty od tří tisíc do 30 tisíc korun, celkem za 1,19 milionu. V šestnácti případech zvolil jen napomenutí a u 26 stran už dříve soud pozastavil činnost a jednu rozpustil. Mezi pokutovanými není žádná z parlamentních stran, řekl ČTK člen vedení úřadu Tomáš Hudeček. Strany měly výroční zprávu za loňský rok předložit do dubna.

Strany a hnutí chybovaly třeba v tom, že nepředložily v zákonné lhůtě výroční finanční zprávu, neodstranily ve stanovené lhůtě nedostatky, neoznámily úřadu adresu internetových stránek, na kterých je zpřístupněný přehled platebních transakcí na zvláštním účtu nebo se dopustily více přestupků současně.

Pokuta až 35 tisíc korun za porušení pravidel financování kampaně

Sedm politických stran a hnutí nedodrželo pravidla financování volební kampaně v souvislosti s loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Ve zprávě to uvedl Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Tři z nich pokutoval částkami 35 tisíc, 15 tisíc a 10 tisíc korun, zbytek napomenul. Hudeček ČTK řekl, že mezi chybujícími není žádná parlamentní strana.

Strany a hnutí, které se říjnových voleb zúčastnily, měly nejpozději do 22. ledna letošního roku zveřejnit a předložit úřadu zprávu o financování volební kampaně a veškeré účetnictví týkající se této kampaně. Ve čtyřech případech má úřad za prokázané, že subjekt v zákonné lhůtě nezaslal veškeré účetnictví kampaně, ale předložil ho až po výzvě. V takových případech úřad udělil napomenutí.

V jednom případě hnutí tři dny před volbami nezveřejnilo na internetových stránkách v zákonem požadovaném formátu údaje o osobách, které uhradily nebo se zavázaly uhradit výdaje na kampaň, případně poskytly peněžitý dar nebo bezúplatné plnění. Nezveřejnilo to ani na výzvu a úřadu nedoručilo zprávu o financování kampaně ani účetnictví. Dostalo za to pokutu 35 tisíc korun.

V dalším případě úřad nedostal volební účetnictví, a proto subjekt pokutoval 15 tisíci korunami, v posledním případě byla zpráva vypracovaná na neplatném formuláři. Úřad na to sice uskupení upozornil, ale do středy na to nereagovalo, proto dostalo pokutu 10 tisíc korun.

Ve všech případech rozhodl úřad o sankci formou příkazu. Proti němu mohou subjekty podat odpor, čímž zruší rozhodnutí a povede to k zahájení obvyklého správního řízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované