Hlavní obsah

11 milionů testů za 10 dní? Wu-chan odstartoval testovací maraton

Foto: Profimedia.cz

Záběry z masivního testování ve Wu-chanu.

Reklama

Během minulého týdne ohlásily úřady v „kolébce koronaviru“ celkem šest nových případů nákazy. V úterý pak server BBC News informoval o tom, že Wu-chan chce otestovat všech svých 11 milionů obyvatel. Je to ale reálné?

Článek

První evidované případy nového typu koronaviru jsou hlášeny už k prosinci 2019 a je to právě město Wu-chan, odkud se tato nákaza začala šířit do celého světa. Od samého vypuknutí nemoci covid-19 se v tomto městě nakazilo přes 50 000 lidí a téměř 4000 jich přišlo o život. Samotný Wu-chan byl ve druhé polovině měsíce ledna uzavřen a jeho obyvatelé strávili ve svých domovech necelé tři měsíce. Když se 8. dubna začala opatření rozvolňovat, život se pomalu vracel do starých kolejí. Nyní se ale tamní úřady bojí další vlny koronaviru.

V průběhu minulého týdne vyšlo ve Wu-chanu šest nových testů na koronavirus pozitivně, všichni nově nakažení žijí ve stejném obytném bloku. Reakce úřadů přišla brzy, oznámily plán otestovat všech 11 milionů obyvatel čínského města během 10 dnů. To v určitých čtvrtích začalo ve čtvrtek ráno a postupně se mají přidávat i další, každá ze čtvrtí by ale měla splnit stanovený limit. Prioritou by v testování měli být senioři nebo zaměstnanci zdravotnictví, školství či úřadů. Proveditelnost celého plánu je mnohými zpochybňována, s analýzou přišel i list The New York Times.

Mnoho zemí po celém světě vykazuje vysoká čísla testování, žádná se ale po přepočítání nepřibližuje tomu, co si stanovil Wu-chan. Spojené státy sice evidují už téměř stejné množství testů, to ale získaly za několik týdnů. Kvůli obrovskému rozměru plánovaného testování bude třeba velká mobilizace personálu z nemocnic a velké množství zdravotnických potřeb, jako jsou testy. Právě testy byly po vypuknutí nemoci covid-19 nejen ve Wu-chanu nedostatkovým zbožím, čínská vláda se už ale stihla vzpamatovat a testy v určité míře dostupné jsou. Obyvatelstvo by tentokrát nemělo za testy platit, město tak na testování vydá v přepočtu přibližně 3,6 miliardy korun.

Pochybnosti nemá jen svět, dokonce i čínská státní média píší o náročnosti takového testování. List Health Daily provincie Chu-pej přišel ve čtvrteční zprávě s výpočtem, podle kterého by Wu-chan musel být schopen provést přibližně 730 000 testů denně, aby opravdu byl schopen dosáhnout hranice 11 milionů testů během 10 dní, do tohoto údaje ovšem nejsou započítáni ti, kteří už testování podstoupili v nejbližší minulosti. Čínské město bylo dříve schopno podrobit testování jen 100 000 lidí, jak uvádí podle NY Times ta samá zpráva, a ani jiné země nedosahují takového množství provedených testů za den, například už zmiňované USA vykazují přibližně 300 000 testů denně.

„Testovat se je vaše zodpovědnost k sobě samému, k vaší rodině a společnosti. Prosím, podporujte to a spolupracujte,“ cituje list NY Times příspěvek kolující jedním z wuchanských sousedství. Organizátoři testování v minulých dnech nabádali tamní obyvatelstvo k účasti pomocí letáků, ale i skrze rozhlas či sociální sítě. Ve čtvrtích čínského města „vyrostly“ testovací stany se stoly a židlemi a na sociálních sítích se během prvního dne objevilo několik záznamů, ve kterých lze vidět zástupy čekajících lidí a zdravotníky při práci. Jedním z hlavních cílů je také odhalit množství občanů, kteří koronavirus mají či měli, ale nevykazovali žádné příznaky.

Mnoho wuchanských rezidentů počínání úřadů podporuje, někteří jsou ale znepokojení nebo naštvaní. Problémem jsou pro ně dlouhé fronty lidí a určité riziko nákazy, které s sebou delší pobyt v takové oblasti přináší. Některé tamní nemocnice dokonce obdržely značný počet telefonátů s dotazy, zda je opravdu nutné testovat všechny členy rodiny.

„V komunitách, kde není nikdo infikovaný, není potřeba testovat každého,“ sdělil svůj názor hlavní epidemiolog Wu Zunyou z Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí. V úterním rozhovoru, který poskytl státní čínské televizi CCTV, prohlásil, že by se takto velké testování mělo soustředit převážně na určité oblasti a skupiny lidí.

Reklama

Doporučované