Hlavní obsah

14 tun másla, 10 tun rozinek. Zkusila jsem si uplést vánočku v hypermarketu

Dostala jsem jednoduchý návod, jak plést. Jenže než pochopím, co s rukama, tři vánočky kvůli tomu nevzniknou.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zkuste si zadělat na vánočku z 60 kilo mouky, lopatkou velikosti zednické fanky si odvážit deset kilo rozinek a ze vzniklého těsta pak nadělat tisíce „hadů“ a ručně systémem „levá horní, pravá spodní“ uplést tisíce vánoček denně. Přesně tak vypadá před Vánocemi pekárna v Globusu.

Článek

Asi jsem nečekala, že se vánočku naučím plést v hypermarketu. Globus si ale zakládá na řemeslné výrobě – zapomeňte tedy na zmražené a rozpékané kousky. Tady se veškeré pečivo skutečně vyrábí od začátku do konce, a i když to možná zákazníci netuší, hned za regály s chlebem a rohlíky je vlastně malá řemeslná pekárna.

„Denně pečeme kolem 70 druhů pekařských výrobků. Všechny pekárny mají dvousměnný provoz. První směna začíná v noci v 11 hodin a druhá směna pak nastupuje v osm hodin ráno,“ vysvětluje šéf pekárny Pavel Meduna.

Já přicházím s druhou směnou. Na rozdíl od svých kolegů, kteří mají klasické pekařské oblečky, já fasuji jednorázový igelitový mundúr pro návštěvy.

Výroba vánočky tu začíná vlastně stejně jako doma – odvažováním surovin podle přesné receptury. Jen tedy přiznávám, že máslo velikosti železničního pražce má v kuchyni běžně asi málokdo a také nevím, jestli doma na mouku používáte lopatu.

Jakmile je káď plná surovin, přichází na řadu hnětače, které vytvoří těsto. Z jiného stroje pak už vyjíždějí jednotlivé bochánky, které rozvaluji do rovnoměrných pramínků.

Za směnu tu takovýchto pramínků vzniknou tisíce . Za „moji směnu“ ještě o pár víc.

Přiznám se, že uplést vánočku ze šesti pramenů neumím. Dostávám proto jednoduchý návod. „Z levé strany vezmu horní pramen a z pravé spodní. Ten spodní dám pod ten horní nahoru, ten druhý uložím doprostřed,” vysvětluje Pavel Meduna a já vyhodím „jen“ tři kousky, než vůbec pochopím, co mám s rukama dělat.

Upletené vánočky pak musí hodinu a půl kynout ve speciální místnosti. Využívám tedy čas a pomáhám svým dnešním kolegům s dalším pečivem.

Ražení housek a jejich ukládání na plech je pro nováčka docela zákeřné. Stroj je rychlejší než já a za chvíli pod ním mám slitou hromadu něčeho, co mohly být housky, kdybych je zvládla dát včas na plech. U slepování cukroví už mě žádný stroj neznervózňuje. Tohle je vážně jako doma, na každý kousek musím nanést trochu marmelády a smočit v čokoládě. Jen tedy nevím, jestli jste někdy osm hodin v kuse slepovali milion kusů lineckého.

Vracím se raději k vánočce. Poté, co vykyne, se potře rozšlehaným vejcem, dozdobí mandlemi a upeče. A celý proces se může znovu opakovat. Třeba ještě pětkrát.

Jen během předvánočních prodejů, tedy od listopadu, napečou pekaři v patnácti hypermarketech Globus 160 tisíc kusů vánoček a osm tun cukroví. Na to spotřebují 14 tun másla a 10 tun rozinek.

Reklama

Doporučované