Hlavní obsah

18 let vyšetřování uhlobaronů: Stát se teď označil za poškozeného, chce po nich 8 miliard

Stát bude žádat v kauze Mostecké uhelné miliardy korun.

 

Reklama

Ministerstvo financí se přidalo na stranu žaloby v trestním řízení proti bývalým uhlobaronům.

Článek

Na minimálně 3,2 miliardy korun vyčíslili žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství škodu, která vznikla státu při privatizaci a následném údajném tunelování Mostecké uhelné společnosti. A právě o tyto „své miliardy" se hodlá přihlásit stát, respektive Ministerstvo financí, u Městského soudu v Praze, který bude obžalobu bývalých uhlobaronů v čele s Antonínem Koláčkem řešit.

Resort financí se totiž podle zjištění Seznam Zpráv přidal na stranu žaloby jako poškozený.

„Ministerstvo financí se do uvedeného trestního řízení připojilo se svým nárokem o náhradu škody. Návrh na její výši budeme dle trestního řádu podávat nejpozději u hlavního líčení před zahájením dokazování,“ potvrdil informace mluvčí resortu Michal Žurovec.

Podle informací Seznam Zpráv se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který bude u soudu zájmy ministerstva hájit, hodlá opřít o dřívější výpočty. Konkrétně tak bude žádat 8,608 miliardy korun.

Může tím ale riskovat, že  jej soudkyně Silvie Slepičková odkáže na civilní řízení, protože žalobci zmiňují sumu nižší, tedy něco přes tři miliardy.

Díky postavení poškozeného mohou právníci ministerstva navrhovat svědky či důkazy, které se u soudu budou probírat.

25 tisíc stran spisu

Privatizaci Mostecké uhelné vyšetřuje tuzemská policie už od roku 1999.

Aktuální žalobu se spisem obsahujícím více než 25 tisíc stran odeslali státní zástupci k soudu na počátku května.

Bývalí manažeři Mostecké uhelné Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus jsou obžalováni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku a z podvodu, hrozí jim až deset let vězení. „Předmětem trestního stíhání je vyvádění peněžních prostředků ze společnosti prostřednictvím zahraničních společností, koupě akcií držených Fondem národního majetku za nápadně nevýhodnou cenu a při zatajení podstatných skutečností pro prodej akcií," uvedli žalobci na stránkách zastupitelství.

Šestým obviněným je někdejší náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. A to za trestný čin přijímání úplatku, za což mu hrozí až osm let vězení. Před soud je postaven v souvislosti s přípravou podkladů pro rozhodnutí vlády o prodeji akcií.

Podobný postup Ministerstvo financí zvolilo i v další privatizační kauze. Na stranu žaloby se přidalo i v případu prodeje OKD, v němž jsou souzeni dva bývalí čelní představitelé Fondu národního majetku a znalec, kteří svým postupem měli podle žaloby stát připravit o bezmála šest miliard.

Mají obžalovaní dost majetku, aby stát případně vysoudil peníze za Mosteckou uhelnou zpět? A jak případ ovlivní běžící řízení ve švýcarské Bellinzoně, kde již byli Koláček a spol. nepravomocně odsouzeni za stejné činy? Detaily v úvodním videu.

Jana Klímová vysvětluje, v čem spočívá kauza Mostecké uhelné.

Reklama

Doporučované