Hlavní obsah

Štiřín je za 1,5 miliardy. Tržní hodnotu vládního zámku stanovil znalec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Státem vlastněný zámek Štiřín míří k elektronické aukci.

Reklama

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se podle generální ředitelky Kateřiny Arajmu pokusí areál prodat za víc, než určuje posudek znalce.

Článek

Tržní hodnota areálu státního zámku Štiřín je téměř 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z posudku, který pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vypracoval znalec Petr Zítek.

Seznam Zprávy mají kopii materiálu k dispozici. Má 90 stran a 126 stran příloh.

Opuštěný komplex nedaleko Prahy, který do konce roku 2022 využívalo jako konferenční centrum Ministerstvo zahraničních věcí, míří k prodeji v elektronické aukci.

Barokní zámek Štiřín s přilehlým parkem hodnotil znalec několika metodami. Tzv. vyhlášková cena byla zjištěna na jen zhruba poloviční úrovni oproti zmíněné tržní ceně - činí podle znalce 769 milionů korun.

„Je to dáno tím, že oceňovací vyhláška nedokáže okamžitě reagovat na úroveň poptávky a nabídky v daném místě. Tržní hodnota vychází z aktuálních tržních podmínek v lokalitě, a vyjadřuje tedy okamžitý stav trhu s nemovitostmi,“ uvedl na vysvětlenou Petr Zítek v posudku.

Foto: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Závěr z posudku znalce Petra Zítka.

Vedle tohoto „velkého“ posudku byl vypracován ještě druhý, jehož autorem je znalecká kancelář Art Autenticita. Ten se zaměřil pouze na sochařskou výzdobu zámku. Cena vyšla na necelých 17 milionů korun.

Generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu před poslanci sněmovního kontrolního výboru ve čtvrtek uvedla, že rozhodnutí o předmětu prodeje ještě podepsáno není. Poslance přitom ujistila, že požadovanou cenu bude její úřad směrovat k ceně výrazně vyšší, než kolik stanoví znalecké posudky.

Zámecký areál tvoří celkem 44 pozemků, vedle samotného barokního zámku několik dalších budov, lesy a park s devítijamkovým golfovým hřištěm. V areálu je také 64 hotelových pokojů rozdělených do pěti objektů, dále dvě restaurace, vinárna, jídelna, několik společenských sálů, kulturní, sportovní a relaxační služby. Součástí je i zámecká kaple.

Mobiliář zámku v minulých měsících částečně převzal Národní památkový ústav. Jak popsaly Seznam Zprávy, památkáři si ze štiřínského inventáře vyžádali celkem 1665 movitých položek, měly by být umístěny na jiných českých zámcích.

Už v minulosti se o koupi historického objektu zajímalo několik českých miliardářů, namátkou spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva, který to už dříve redakci Seznam Zpráv potvrdil s tím, že jeho zájem mezitím pominul.

Žádná státní instituce o uzavřený areál, který byl dříve ministerstvem zahraničí využíván k pořádání kongresů, školení a seminářů, neprojevila zájem. Někdejší generální ředitel zámku Václav Hrubý přitom vyčíslil, že stát během 25 let do areálu „nalil“ kolem dvou miliard korun. Některé investice dokonce proběhly těsně před uzavřením areálu, i proto Hrubý skrze poslance požádal, aby věc prověřil Nejvyšší kontrolní úřad a další státní instituce.

Areál zámku si můžete prohlédnout na následujících fotografiích:

+23

Reklama

Související témata:

Doporučované