Hlavní obsah

Na exšéfa vládního zámku podali 21 žalob, vše prohráli. Stálo to miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Václav Hrubý přišel poprvé na zámek Štiřín v roce 1977 v roli restaurátora, nakonec tam pracoval přes 40 let. Čtyřikrát byl ředitelem a čtyřikrát byl odvolán, naposledy v lednu 2020 ministrem Petříčkem. Potom přišla série žalob.

Reklama

Advokátní kancelář Jana Olejníčka zastupovala zámek Štiřín ve sporu s jeho bývalým ředitelem Václavem Hrubým. Žalobu sice rozdělila na 21 částí, a přece žádná u soudu neuspěla. Poslední jednání - tento týden - se už ani nekonalo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po třech letech končí soudní proces namířený proti bývalému dlouholetému generálnímu řediteli zámku a konferenčního centra ve Štiříně u Prahy Václavu Hrubému.

S posvěcením nadřízeného Ministerstva zahraničí jej v roce 2021 rozjelo tehdy nově jmenované vedení Štiřína, bývalý ředitel nakonec však na celé čáře vyhrál. Stát neuspěl ani s jednou z žalob, v nichž uplatňoval vůči Hrubému požadavky na náhradu údajně způsobené škody v souhrnné výši 5,3 milionu korun.

Poslední jednání, které se mělo uskutečnit toto úterý, se nakonec ani nekonalo. Vzhledem k celkovému vývoji kauzy vzal advokát žalující strany zpět své odvolání vůči jednomu ze zamítavých rozsudků. Trestní oznámení, které bylo vůči Hrubému rovněž podáno, bylo už dříve odloženo.

Exředitel Štiřína je výsledkem potěšen, ale po tříletém sporu zvažuje, že sám teď bude žádat satisfakci. Čeká, jak se k věci postaví Ministerstvo zahraničí.

„V soudních řízeních bylo prokázáno, že jsem žádnou škodu nezpůsobil a vždy jsem postupoval jako řádný hospodář,“ uvedl Hrubý. „Byla mi způsobena újma jak profesní, společenská, finanční, tak i zdravotní, nemluvě o poškození dobrého jména. Vzhledem k mým službám pro český stát a Ministerstvo zahraničních věcí, pro které jsem zodpovědně pracoval více než 40 let, očekávám, jaký postoj nyní ministerstvo k uzavření celého soudního procesu zaujme,“ nechává zatím svůj další postup otevřený.

21 žalob „na pokyn klienta“

Na případu je velmi zajímavá strategie žalující strany, která se nespokojila s jednou komplexní žalobou, ale „rozsekala“ ji na 21 případů, které byly posléze soudem sloučeny do pěti řízení.

„Ve všech 21 případech jsem musel stále docházet na poštu pro upomínky a následně pro podané žaloby. Ty zjevně uváděly nepravdivé skutečnosti se záměrem mne maximálně dehonestovat a zpochybnit moji věrohodnost,“ uvedl Hrubý, jemuž bude letos 78 let.

Proč bylo nutné podat tolik žalob, nedokázal vysvětlit ani bývalý sociálnědemokratický ministr zahraničí Tomáš Petříček, za jehož éry jeho podřízení ze Štiřína žaloby podali. „To opravdu nevím, toto jsem já neřešil,“ uvedl Petříček už loni s tím, že to prý bylo věcí jeho podřízených.

Vysvětlení přes zaslané žádosti nikdy neposkytl ani dnes už rovněž bývalý generální ředitel Štiřína Petr Veselý, který Hrubého v roce 2020 ve funkci vystřídal a žaloby byly podány v jeho režii.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Bývalý generální ředitel Štiřína Petr Veselý (vlevo) na loňském jednání kontrolního výboru ve Sněmovně. Byl u toho i současný ministr zahraničí Jan Lipavský (uprostřed), který případ převzal po Tomáši Petříčkovi.

Jediným subjektem, který na procesu vydělal, byla pražská advokátní kancelář Jana Olejníčka, která zámek před soudy zastupovala.

Více žalob znamenalo i více vykázaných právních úkonů. Samotnému podání 21 žalob navíc předcházela téměř třicítka předžalobních výzev adresovaných Hrubému. Tato čísla už loni v zásadě potvrdily obě strany sporu, jen se drobně lišilo, kolik jednotlivých úkonů celkem bylo. Ředitel Veselý před rokem mluvil o tom, že žalob bylo podáno 20.

Kopie žalob Veselý odmítl redakci poskytnout, z textu smluv s advokátem Olejníčkem lze ale dovodit, že předmětem vyvolaných sporů bylo téměř vše, co Hrubý v posledních letech ve funkci schválil. Od uzavřených zakázek přes odepsané pohledávky až po pronájmy v areálu zámku.

„Jednotlivé žaloby byly podány v souladu s pokyny klienta a v souladu se zákonnou povinností státu vymáhat majetkové nároky vyplývající z titulu náhrady škody, která byla prokazována znaleckými posudky a provedeným auditem,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv ke zvolené a nakonec neúspěšné strategii advokát Olejníček.

12 milionů a 6634 hodin práce

Podle Ministerstva zahraničí Olejníčkova kancelář za právní zastupování jeho příspěvkové organizace ve Štiříně vyinkasovala v letech 2020 až 2023 přes 12 milionů korun. Přičemž za toto období kancelář vyfakturovala 6634 hodin práce. Ministerstvo ale prý není schopno odlišit, kolik z toho se týkalo výhradně práce na „kauze Hrubý“.

Sám advokát Olejníček částku 12 milionů uváděnou ministerstvem zpochybnil. Mluví o tom, že poskytoval na Štiříně do loňského června i některé další služby, a zároveň vyjádřil názor, že celková částka „pravděpodobně“ zahrnuje i DPH a také ostatní náklady na vedení soudních sporů (soudní poplatky a náklady na znalecké posudky).

Foto: www.olejniceketsoterlegal.cz

Advokát Jan Olejníček. Jeho kancelář dle údajů Ministerstva zahraničí získala ze Štiřína mezi lety 2020 až 2023 přes 12 milionů korun.

Jisté je, že náklady na externí právní služby během posledních tří let na Štiříně prudce vzrostly.

Zatímco za generálního ředitele Hrubého, jak sám doložil, šlo o zhruba 40 tisíc měsíčně a půl milionu ročně, za nového ředitele Veselého to bylo mnohonásobně více.

Vedle 12 milionů pro Olejníčkovu kancelář (za právní služby poskytnuté v letech 2020 až 2023), zámek zaplatil ještě 1,6 milionu kanceláři Šenkýř Pánik (za služby v letech 2021 až 2023). I to vyplývá z informací vyžádaných z Ministerstva zahraničí. Druhá kancelář se ale zabývala nikoliv kauzou Hrubý, ale jen problematikou veřejných zakázek.

K nákladům spojeným s popisovaným soudním případem je ale třeba přičíst minimálně ještě peníze vynaložené v roce 2020 na forenzní audit od firmy HZConsult. Jeho cena byla téměř 1,5 milionu korun, přičemž bývalý ředitel zámku Veselý výsledný dokument rovněž odmítl Seznam Zprávám poskytnout s odůvodněním, že se na materiál vztahují „autorská práva“.

Peněz se mezitím nedostávalo jinde. Na konci roku 2022 bylo rozhodnuto, že kvůli nákladnému provozu a chabému využití zámeckých prostor bude veškerý provoz zámku a konferenčního centra ukončen (včetně dvou čerstvě zrekonstruovaných restaurací). Barokní objekt byl zakonzervován a nyní je i s přilehlým parkem připravován k prodeji.

Jak vypadá uzavřený štiřínský zámek, určený nyní jako „nepotřebný majetek“ k prodeji, si můžete prohlédnout zde:

+23

Čekám, jak se zachová ministerstvo

Redakce chtěla nyní od Ministerstva zahraničí získat reakci na konečný výsledek tříleté „kauzy Hrubý“, a to včetně komentáře k nákladům vynaloženým na právní zastoupení. Konkrétní odpověď však nepřišla - ani na dotaz, zda se resort chystá výsledek případu interně prošetřit.

„Ministerstvo se problematikou zrušené příspěvkové organizace Zámek Štířín nadále kontinuálně zabývá,“ uvedl pouze mluvčí Daniel Drake.

Reklama

Doporučované