Hlavní obsah

18 milionů km na trenažérech. Češi objevili cyklistiku z tepla domova

Češi vyvinuli sportovní software pro cyklisty a triatlonisty, při tréninku nemusí opustit domov.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vývojáři z jihočeského Vimperka loni bodovali s aplikací pro domácí cyklotrénink na chytrých trenažérech. Spočítali, že lidé takto v loňském roce ujeli 18 milionů kilometrů. Jen během prvního měsíce letošního roku přibyly další více než tři miliony kilometrů. V přepočtu to je 145 tisíc hodin prosezených v sedle kola.

Článek

Na začátku byla touha bratrů Samkových – tehdy studentů vimperského gymnázia – zbavit se nudy při zimních cyklistických trénincích na válcích. Na konci je sportovní software, který jejich firma VirtualTraining prodává do celého světa v podobě vlastní placené aplikace.

Zpřístupňuje vyhlášené cyklistické lokality, které si uživatelé aplikace můžou projet v rámci indoor tréninku třeba z obýváku. Ve virtuální realitě navíc odpadá strach z protijedoucích aut či ostrých zatáček.

„Našimi typickými klienty jsou lidé ze střední a vyšší třídy, často manažeři nebo hodně zaměstnaní lidé, kteří nemají čas na dvou až tříhodinové tréninky, ale zároveň chtějí být aktivní,“ popsal ředitel firmy Petr Samek.

VirtualTraining

Vývojářská firma z Vimperka.

Má čtyři majitele, z nichž každý drží 25 procent.

Půl roku působili v Silicon Valley v rámci projektu CzechAccelerator.

Poslední tři roky jejich tržby meziročně rostly vždy alespoň o 50 procent.

Společnost VirtualTraining nedávno oznámila, že během letošní sezony začíná spolupracovat s prestižním závodem Tour de Suisse. Firma natočí a zdigitalizuje všechny trasy tohoto etapového závodu. Ty tak doplní současných asi 90 tisíc kilometrů nabízených tras. Mezi nejoblíbenější patří italské Stelvio nebo North Applegate v USA.

Rouvy

Placená aplikace, která profesionálním i hobby cyklistům a triatlonistům na trenažéru simuluje trénink v prostředí reálných cyklotras.

Tým VirtualTraining vyvinul metody, jak z 2D videa vytvářet 3D prostředí, stejné, jako se používá v počítačových hrách.

Na rozvoji spolupracuje s experty Vysokého učení technického v Brně.

Firma také jako první přišla s technologií tzv. virtuálních jezdců neboli soupeřů, které si na trať posílají podle vlastního výběru uživatelé aplikace.

„Motivují vás. Nestane se, že bych na trenažéru byla sama, tak, jako jsem byla zvyklá, když jsem závodila. A musela si představovat svoji největší soupeřku, rivalku, jak jede vedle mě,“ popsala pro Magazín Byznys Tereza Vlk Huříková, úspěšná česká cyklistka a mimo jiné mistryně Evropy v maratonu na horských kolech.

Reklama

Související témata:

Doporučované