Hlavní obsah

1957: Portrét amerického zločinu hledáčkem afroamerického fotografa

Foto: © Courtesy and copyright The Gordon Parks Foundation

„Moje zadání: Prozkoumejte zločin napříč celou Amerikou. Byla to cesta peklem… Byl rok 1957. Jel jsem s detektivy skrze temné čtvrtě. Brutalita byla nezměrná.“

Reklama

Fotograf Gordon Parks absolvoval šestitýdenní cestu napříč USA, aby zobrazil skrytou tvář zločinu v roce 1957. Vznikl tak silný soubor plný skrytého světa násilí, policejní práce a zatýkání vylíčený s empatií a upřímností.

Článek

Gordon Parks, doprovázen detektivy, absolvoval cestu z New Yorku přes Chicago, San Francisco až do Los Angeles. Výsledné snímky, které vznikly původně pro časopis Life Magazine, vyústily v osmistránkovou esej The Atmosphere of Crime (Atmosféra zločinu). Nyní byly znovu vydány ve spolupráci s Muzeem moderního umění (MoMA) v knize Atmosféra zločinu od nakladatelství Steidl a The Gordon Parks Foundation.

Parks odmítl zobrazovací klišé médií spojené s delikvencí, užíváním drog a korupcí, a proto zvolil vlastní pohled, který odráží sociální a emoční faktory spojené s trestným chováním a zpochybňuje zobrazované stereotypy o kriminalitě v tradičních médiích. Jako první afroamerický fotograf časopisu Life mohl ukázat to, co jiní ani netušili.

+3

Gordon Parks

Gordon Parks se narodil v chudé a segregované čtvrti Fort Scott v Kansasu v roce 1912. Jako putovní dělník pracoval mimo jiné i jako bordelový pianista či vrátný, než si koupil fotoaparát v zastavárně a sám se naučil fotit.

Kromě fotografování pro projekt Farm Security Administration (1941–45) a časopis Life (1948–72) se Parks vyvinul v moderního renesančního člověka, který našel úspěch jako filmový režisér, spisovatel a skladatel. Jako první afroamerický režisér svým filmem Shaft (1971) pomohl zahájit žánr blaxploitation (filmy, které cílí na černošskou menšinu a kde jsou stereotypní postavy nahrazeny novým sebevědomým typem Afroameričana). Napsal četné vzpomínky, romány i knihy poezie a získal řadu cen, včetně Národní medaile umění a více než 50 čestných titulů. Parks zemřel v roce 2006.

Reklama

Doporučované