Hlavní obsah

Talent, jaký Česko dlouho nemělo: Budu mít medaili z olympiády. Nejlépe zlatou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jan Čížek.

Reklama

České veslování roky čekalo na někoho, kdo má tak skvělé předpoklady vítězit jako Jan Čížek. Má silnou vůli a jasný cíl. „Vyhrát olympijskou medaili, nejlépe zlatou,“ říká.

Článek

Česko nepatří k veslařským velmocím. A přesto už se českým veslařům podařilo z vody vylovit celou řadu nesmírně hodnotných sportovních úspěchů. Václav Chalupa, Mirka Knapková, Ondřej Synek, tato jména zná v Česku snad každý, kdo někdy slyšel o sportu. Hlavně díky olympiádě, protože olympijská medaile, ta se prostě cení. Zejména s ohledem na dobře fungující systém výběru a podpory mladých talentovaných veslařů snad můžeme doufat, že bude české veslování i nadále úspěšné. Talenty má.

Nikdy není pozdě

Veslařským specifikem je skutečnost, že na veslování není (více méně) nikdy pozdě. I dnes, kdy se všechny sporty posouvají k stále větší profesionalizaci a úzkému zaměření na danou disciplínu, můžeme mezi medailisty významných veslařských klání nacházet borce, kteří s veslováním začínali v šestnácti, sedmnácti nebo osmnácti letech. „Je to tak. Ani to ale nic nemění na naší snaze odhalit talentované veslaře už v dorostu a následně jejich výkonnostní růst cíleně podporovat,“ říká sportovní ředitel Českého veslařského svazu Ondřej Synek.

Ondřej Synek

Foto: Seznam Zprávy

Ondřej Synek

Situaci v českém veslování redakce Seznam Zprávy konzultovala s nejlepším veslařem české historie, pětinásobným mistrem světa a trojnásobným olympijským medailistou Ondřejem Synkem. Závodit přestal v 39 letech, od loňského podzimu je sportovním ředitelem Českého veslařského svazu.

Veslování je dřina. A Dukla

Nad nadějnými veslaři bdí kromě oddílových trenérů až do 18 let i oči trenérů Sportovního centra mládeže. Když ale péči SCM odrostou, musí se rozhodnout, zda se chtějí i nadále veslování věnovat „na full time“. To v praxi znamená přestoupit do profesionálně fungujících veslařských oddílů, kterými jsou ASC Dukla Praha (armádní sportovní klub) v případě mužů a Olymp Praha (centrum sportu Ministerstva vnitra) v případě žen.

Do toho zdaleka každý nejde. Rozhodnout se v osmnácti nebo v devatenácti pro dřinu a nic než dřinu (veslař v plném tréninku na pivo fakt nechodí) není právě samozřejmé. „V tomto věku poměrně dost veslařů ztrácíme, protože pro ty, co veslují třeba od patnácti, je přechod z juniorů takovou první velkou zkouškou vůle,“ říká Ondřej Synek. Ale kdo v lodi překoná kritické období, neztratí zájem, vyhne se poklesu výkonnosti, toho už se v následujících letech vyplatí sledovat.

Koho sledovat

Tím, kdo bude v silné zahraniční konkurenci hájit barvy České republiky, by mezi ženami v budoucnu mohla být například Veronika Činková (20) z Pardubic. Soutěží v kategorii lehkých vah, momentálně se připravuje pro závodění na dvojskifu. Třeba už za dva roky by mohla na olympijských hrách v Paříži sbírat zkušenosti a další olympiáda by pak nadějnou českou veslařku teoreticky mohla zastihnout v optimálním veslařském věku. A věřme, že i ve skvělé formě.

Jan Čížek

Devatenáctiletý Jan Čížek je velkým talentem veslařského sportu. Nevěnuje se mu dlouho, vesluje zhruba tři roky, původně hrál v Táboře vodní pólo. Podle všeho to ale není na škodu, právě naopak. „S pólem jsem skončil přibližně před 4 lety. Pólo je týmový sport, ale mně se víc líbilo závodit sám za sebe. Veslování pro mě byl koníček, ale následně to přerostlo v životní sport,“ říká Honza Čížek. Líbí se mu tréninková flexibilita a v jistém smyslu vlastně volnost. „Když na sobě chci pracovat, nepotřebuji kolem sebe celý tým, abych mohl trénovat.“

Sportovní talent roku

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com, Profimedia.cz

Seznam Zprávy představují sportovní talenty roku.

Seznam Zprávy hledají největší sportovní naděje České republiky. Sledujte sérii Sportovní talent roku. Spolu s experty vám představujeme devět extrémně nadaných sportovců, kteří vynikají v tenisu, florbalu, biatlonu, veslování, ledním hokeji, MMA, cyklistice, fotbale a atletice.

Je vysoký a k tomu má skvělou sportovní průpravu, to je pro veslování velice důležité. Navíc, jak říká sportovní ředitel Českého veslařského svazu Ondřej Synek, má také správně nastavenou hlavu. I proto už chce mít Synek jihočeský veslařský klenot tak říkajíc plně pod kontrolou a zařizuje jeho přestup do Armádního Sportovního Centra Dukly Praha. Dukla je pro veslaře cíl a v podstatě nutnost. Pomyslně leží na vrcholu dobře fungujícího systému práce s mládeží, což nakonec dokazuje i Jan Čížek, který ve veslování prošel programem Talent ID a následně i Sportovním centrem mládeže.

Nejraději by jezdil na skifu, chce se prostě vždy spoléhat sám na sebe. Má jasnou, ovšem nikoliv nereálnou vizi. A míří vysoko. „Chci být profesionální sportovec, ale zároveň si rozvíjet vědomosti ve sportovním odvětví na vysoké škole. Mým dlouhodobým cílem je vyhrát olympijskou medaili, nejlépe zlatou.“

+1

Pandemie koronaviru nedávno vystavila stop prakticky všem sportovním podnikům, výjimkou samozřejmě nebyly ani závody na vodě. „Díky trenažéru jsme mohli závodit alespoň online. Asi je to určitá cesta, i v tom vidím budoucnost. Potřebujete k tomu pouze trenažér a internetové připojení,“ říká lakonicky sportovec, který se při veslování nebojí potit krev a slzy.

Dřina mu nevadí. Když se nesmí na vodu, prostě maká, kde se dá. V zimě jen tak mimochodem vyhrál virtuální mistrovství Kanady na trenažéru, čímž se v této disciplíně kvalifikoval na mistrovství světa dospělých. Bude zajímavé sledovat, jak mezi zkušenými matadory obstojí. Na trenažéru a samozřejmě především na vodě.

Reklama

Doporučované