Hlavní obsah

20 států dosáhlo na brzdu proti covidu. Žebříček, kam se Česko jen tak nepodívá

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Celosvětově se aplikovalo přes šest miliard dávek vakcín proti covidu-19 a 32 procent lidí má ukončené očkování. Řadě zemí už se podařilo překonat 70% proočkovanost obyvatel, původně označovanou jako hranici kolektivní imunity.

Článek

Dlouhodobě nejvíce lidí vzhledem ke své populaci naočkoval Gibraltar. Hodnota zde přesáhla 100 procent, protože vakcíny podávali i přeshraničním pracovníkům. Výrazná část obyvatel (přes 80 procent) má ukončené očkování také v Portugalsku, na Maltě a ve Spojených arabských emirátech, vyplývá z údajů na webu Our World in Data.

Některé z těchto zemí se již i vzhledem k proočkovanosti rozhodly pro rozvolnění. Například Dánsko jako první unijní stát od 10. září zrušilo všechna opatření proti šíření koronaviru. Návrat k běžnému životu byl postupný a stále platí omezení při vstupu do země.

Jiné státy s rozvolněním dosud vyčkávají. Portugalsko si například stanovilo, že k dalšímu uvolnění opatření dojde, až bude mít ukončené očkování 85 procent obyvatel.

V Česku má momentálně ukončené očkování 56 procent obyvatel. Počet zájemců o vakcínu ale v průběhu léta postupně klesal a sedmidenní průměr aplikovaných dávek se aktuálně pohybuje pouze nad hranicí 10 tisíc.

Podle výpočtu analytiků, kteří provozují twitterový účet Očkujeme v ČR, dosáhne Česko hranice současným tempem až na konci srpna příštího roku.

Hranice kolektivní imunity se posouvá

70% proočkovanost odborníci původně uváděli jako hranici dosažení takzvané kolektivní imunity, s rozšířením varianty delta se ale ukázala jako nedostatečná. Ředitel Oxfordské vakcinační skupiny sir Andrew Pollard podle deníku The Guardian nedávno upozornil britské poslance, že dosažení „kolektivní imunity je při šíření mutace delta prakticky nemožné“.

Přestože jsou vakcíny proti covidu-19 efektivní proti závažnému průběhu onemocnění a úmrtí, nezabrání nákaze koronavirem i plně očkovaných lidí. „Varianta delta nakazí i lidi, kteří už byli očkováni. A to znamená, že každý, kdo je v určitém okamžiku stále neočkovaný, se s virem setká. Nemáme nic, co by zcela zastavilo tento přenos,“ řekl Pollard.

Podobně odpověděla na dotaz, kdy Česko dosáhne kolektivní imunity, viroložka a členka skupiny MeSES Ruth Tachezy. „Nemám ten termín ráda a neměla jsem radost, že se používá jako jakési světlo na konci tunelu. Nedosáhneme toho, aby virus zmizel a všichni bychom byli zcela imunní. V průběhu let se ale staneme dostatečně odolní. Odhaduji, že do pěti let bychom už nemuseli přeočkovávat ani ty rizikové skupiny. Možná i dříve,“ uvedla ve Výzvě Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované