Hlavní obsah

První země v EU díky vysoké proočkovanosti po 548 dnech zcela rozvolnila

Foto: Profimedia.cz

Dánská premiérka Mette Frederiksenová během aplikace vakcíny proti covidu-19.

Reklama

Podle dat úřadů má dokončené očkování v Dánsku více než 80 procent populace starší dvanácti let.

Článek

Po 548 dnech omezení kvůli pandemii covidu-19 Dánsko díky vysoké míře proočkovanosti jako první stát EU ruší protiepidemická opatření. Země ale nadále zůstává ostražitá, omezení stále platí pro vstup ze zahraničí.

Skandinávská země se k normálu vracela postupně. Od 14. srpna už nebylo v Dánsku povinné zakrytí dýchacích cest v hromadné dopravě, 1. září se pak otevřely všechny noční kluby, vláda zrušila limity pro veřejná shromáždění a takzvaným covid pasem už se nebylo nutné prokazovat v restauracích, na sportovních akcích nebo ve fitness centrech či kadeřnictvích.

Tento pátek se pak prokazování covidpasem netýká také nočních klubů. Nejen kulturní život v Dánsku se tak znovu probouzí. V sobotu v Kodani proběhne beznadějně vyprodaný koncert pro padesát tisíc lidí. Už na začátku září se v dánské metropoli konal hudební festival pod širým nebem s názvem „Back to Live“, na který dorazilo okolo patnácti tisíc lidí.

„Když jsem byla v davu a zpívala jako dřív, téměř jsem zapomněla na covid a na všechno, čím jsme si za poslední měsíce prošli,“ cituje agentura AFP návštěvnici koncertu Emilii Bendixovou.

Klíčem k vypořádání se s pandemií, jako se to podařilo Dánsku, je podle místních politiků a odborníků vysoká proočkovanost dánské populace. Podle dat místních úřadů má dokončené očkování více než 80 procent populace starší dvanácti let.

„Dánsko ruší omezení, protože vakcinační kampaň byla velmi úspěšná,“ cituje server Euronews virologa z Kodaňské fakultní nemocnice Jense Lundgrena. „V důsledku toho máme v této zemi pandemii pod kontrolou, a proto můžeme v rámci našeho zdravotnického systému zvládnout postarat se o všechny, kteří se stále můžou nakazit,“ dodal Lundgren.

Na konci srpna dánský ministr zdravotnictví Magnus Heunicke uvedl, že epidemie je v zemi pod kontrolou, ale varoval, že vláda může v případě zhoršení situace znovu přitvrdit. Rozvolnění opatření se navíc netýká všech veřejných prostor v zemi. Na letištích je zakrytí dýchacích cest stále povinné, nošení roušek je pak nadále doporučeno při návštěvě lékaře, testovacích center a nemocnic. Cestující vstupující do Dánska musí pak stále předložit buď očkovací pas, nebo negativní PCR test.

Úřady nicméně trvají na tom, že návrat do normálního života musí být spojen s přísným dodržováním hygienických opatření a izolováním nakažených lidí. Na základě aktuálních dat, která ukazují, že denně přibývá okolo 500 případů nákazy a reprodukční číslo se pohybuje okolo hodnoty 0,7, dánská vláda tvrdí, že má virus pod kontrolou.

Očkovací kampaň v Dánsku patří mezi nejúspěšnější na světě. Aktuálně má dokončené očkování celkem 73 procent z 5,8 milionu obyvatel, v kategorii osob starších 65 let se pak proočkovanost pohybuje podle ministerstva zdravotnictví okolo 96 procent.

„Nyní nastane situace, kdy virus bude cirkulovat a nakazí ty, kteří nejsou očkovaní,“ řekla agentuře AFP epidemioložka Lone Simonsenová. „Virus už ale není díky vakcíně společenskou hrozbou,“ dodala epidemioložka působící na Univerzitě v Roskilde.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) úspěch skandinávské země stojí kromě podařené očkovací kampaně také na důsledném dodržování vládních opatření ze strany veřejnosti. „Jako mnoho zemí, Dánsko po celou dobu pandemie zavedlo opatření v oblasti veřejného zdraví a sociálních věcí ke snížení přenosu. Ale zároveň se velmi spoléhalo na to, že jednotlivci a komunity budou pravidla dobrovolně dodržovat,“ cituje The Journal Catherine Smallwoodovou z evropské pobočky WHO.

Světová zdravotnická organizace nicméně stále považuje globální situaci za kritickou a vyzvala k opatrnosti. „Každá země musí zůstat ostražitá a sledovat, jak a kdy se epidemiologická situace změní,“ dodala Smallwoodová.

Dánská vláda avizovala, že bude pečlivě sledovat počet hospitalizací (v současné době jich země eviduje necelých 130). Místní úřady také budou pokračovat v pečlivé sekvenaci vzorků, aby rozpoznaly šíření případných nových mutací. Od čtvrtka je v Dánsku pro rizikové skupiny k dispozici také třetí dávka.

Epidemioložka Simonsenová také Dány varovala, že vakcíny dosud poskytovaly ochranu jen proti známým variantám viru. „Ale pokud by se objevily nové varianty (odolné vůči vakcíně), budeme muset přehodnotit naši strategii“, uvedla Simonsenová.

Reklama

Doporučované