Hlavní obsah
Online

Za neděli v Česku přibylo 1042 nových případů koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula v pořadu Partie na Primě uvedl, že zpomalování epidemie není rychlé a pod tisíc nakažených denně by se Česko mohlo dostat kolem 14. prosince. Varoval proto před tlakem na rychlé rozvolňování opatření.

- Za neděli v Česku zatím přibylo 1 042 nakažených, čísla jsou aktuální k osmnácté hodině. V posledních dnech se však méně testuje. Za sobotu pak bylo potvrzeno 4 199 případů z celkem 16 106 provedených testů. Poměr nakažených tak opět překonal 25 %.

- Matematik René Levínský, který spolupracoval i na novém systému PES, podporuje plošné testování dětí, které by se měly vrátit do školy. Jeho nápad podpořil i Roman Prymula. Ministr zdravotnictví Jan Blatný v OVM na ČT uvedl, že malé děti vracející se do školy testovat nechce. Za smysluplné označil spíš testování pedagogů, starších dětí a vysokoškoláků.

- Šéf Světového potravinového programu OSN v rozhovoru s AP uvedl, že je potřeba varovat před rokem 2021. K problémům s covidem se dle norského výzkumu přidá „hladomor biblických rozměrů“, a příští rok tak bude horší než 2020.

- Celkový počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Mexiku překročil milionovou hranici a počet úmrtí se blíží ke sto tisícům. Situace se horší také ve Spojených státech, nejvíce pak v Texasu, kde v mobilních márnicích El Pasa pracují pro nedostatek personálu vězni.

- Deset pacientů nakažených covidem zemřelo a další je v kritickém stavu po požáru na JIP v nemocnici na severovýchodě Rumunska.

- Švédské úřady řeší 150 případů recidivy covidu. Podle švédské agentury pro veřejné zdraví mohou být pacienti, kteří se nakazí virem podruhé, méně nakažliví a trpí méně závažným průběhem.

Včerejší online reportáž:

  • Rakušané zvolili proti koronaviru české zbraně

    Od úterý začne platit v Rakousku druhý lockdown. Musíme být přísní, abychom zachránili Vánoce, vysvětlil kancléř Sebastian Kurz důvod, proč se inspiroval tvrdým postupem Čechů. Reportáž od našich jižních sousedů uvádí Petr Holub.

  • Boris Johnson příznaky covidu-19 nemá

    Ministerský předseda podle mluvčího nemá příznaky covidu-19 a bude dál řídit vládu a plnit i další premiérské povinnosti, ale pouze na dálku.

    Podle stanice Sky News se Johnson ve čtvrtek sešel se skupinou poslanců. Jeden z nich, konzervativní zákonodárce Lee Anderson, poté kvůli příznakům absolvoval test na virus SARS-CoV-2, jeho výsledek byl pozitivní.

    Johnson se koronavirem už nakazil během jarní vlny epidemie a kvůli závažnému průběhu covidu-19 skončil v dubnu v nemocnici. Tři dny dokonce strávil na jednotce intenzivní péče.

  • Johnson musí do karantény, přišel do kontaktu s nakaženým

    Zprávu podle Sky News potvrdila Downing Street.

  • Řecko hlásí 71 nových úmrtí

    Řecké úřady dnes informovaly, že kvůli covidu-19 zemřelo za posledních 24 hodin 71 lidí, což je nejvíce od začátku epidemie. Počet nakažených se zvýšil o zhruba 1700 na více než 74 000.

  • Ve Francii přibylo přes 27 tisíc nakažených

    Příznivější čísla přicházejí z Francie, kde za poslední den přibylo něco přes 27 000 nakažených, o den dříve to bylo více než 32 000. Ještě v předchozím týdnu byla denní bilance dvojnásobná. Celkový počet nakažených se v zemi se 67 miliony obyvatel blíží dvěma milionům, 44 548 pacientů s covidem-19 zemřelo, z toho 302 za posledních 24 hodin. Mírně klesá počet pacientů s koronavirem ve francouzských nemocnicích, stále jich ale je přes 32 000, z toho skoro 5000 na jednotkách intenzivní péče.

  • Na Vysočině dnes zemřeli tři pacienti s koronavirem

    Na Vysočině za posledních 24 hodin zemřeli tři lidé s koronavirem. Podle hygieniků dnes v regionu covidem-19 onemocnělo 306 lidí. Je to téměř o polovinu méně než minulou neděli. Vyplývá to z aktuálních informací webu hygieniků na Vysočině.

    Za posledních 24 hodin podstoupilo testování na koronavirus na Vysočině 787 lidí. Znamená to, že statistika pozitivních testů se pohybuje kolem 40 procent. Nejvíce nakažených dnes hygienici evidovali na Havlíčkobrodsku, kde se jednalo o 89 případů. Naopak nejméně, a to 45, jich bylo na Žďársku.

  • Povinné testy budou od pondělí i z Lotyšska a Litvy, z Irska už ne

    Kromě avizovaných Německa, Švédska a Kypru budou na takzvaném cestovatelském semaforu od pondělí červené též Litva a Lotyšsko. Znamená to nutnost testu na koronavirus při návratu do České republiky i pro přijíždějící cizince. Dosud byly tyto země značeny oranžovou barvou upozorňující na střední míru rizika, při níž musí při cestování do ČR předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci. Do této kategorie se z červené přesune nově Irsko. Na Twitteru to dnes uvedlo Ministerstvo zahraničí.

  • Rusko má 22 572 nových případů

    Rusko dnes ohlásilo 22 572 nově nakažených koronavirem a 352 souvisejících úmrtí za 24 hodin. V předchozích dvou dnech země vykázala rekordní přírůstky nově nakažených. Od začátku pandemie covidu-19 se v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel podle oficiálně vedených statistik nakazilo přes 1,9 milionu lidí, z nichž 33 186 nákaze podlehlo.

  • Po Brně se rozsvítila „světla naděje“ pro zdravotníky

    Jako poděkování zdravotníkům vytíženým pandemií nového typu koronaviru se v Brně dnes rozsvítila „světla naděje“. Lidé v oknech rozsvěceli ideálně červené lampiony, svíčky či baterky, řekla ČTK Lucie Stará, vedoucí pracoviště Lány lužáneckého střediska volného času, kde se nápad zrodil.

    „Těžko se odhaduje, kolik jich bylo, jen v Bohunicích určitě stovky. Náš bývalý pan ředitel pozvánku k události navíc sdílel i do celé republiky, takže se nám ozvali i lidé z nejrůznějších obcí, kteří o ni měli zájem,“ uvedla Stará.

    Světlo naděje mělo podle organizátorů dorazit až ke zdravotníkům. Mělo také dosvítit ke všem brněnským nemocnicím a dodat tak naději těm, kteří v nich doufají v brzký návrat domů. Zasvítit mělo i do bytů všem, kteří jsou v domácím léčení, kteří jsou v karanténě a nemohou vycházet z domovů.

  • Po Brně se rozsvítila „světla naděje“ pro zdravotníky

    Jako poděkování zdravotníkům vytíženým pandemií nového typu koronaviru se v Brně dnes rozsvítila „světla naděje“. Lidé v oknech rozsvěceli ideálně červené lampiony, svíčky či baterky, řekla ČTK Lucie Stará, vedoucí pracoviště Lány lužáneckého střediska volného času, kde se nápad zrodil.

  • Bidenův poradce vyzval Kongres ke schválení koronavirové pomoci

    Ron Klain, který je jedním z hlavních poradců příštího prezidenta Spojených států Joea Bidena, vyzval strany v Kongresu k urychlenému schválení prostředků pro boj s epidemií. Vyzval též k okamžitému zákroku, který by umožnil jeho týmu koordinaci s odcházející administrativou prezidenta Donalda Trumpa. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

    I další Bidenovi poradci zdůrazňují potřebu dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden 20. ledna ujme úřadu. Podle nich bude příštích několik týdnů kritických, neboť zdravotnictví se pohybuje na hraně kolapsu.

    „Jsme ve velice nebezpečném období,“ řekl v televizi NBC epidemiolog a člen Bidenova poradního týmu pro covid-19 Michael Osterholm. Pokud se nyní nic nepodnikne, „čísla významně porostou“, varoval. „Naše budoucnost je v našich rukou(…), alespoň v nadcházejících třech týdnech.“

  • Břeclav rozdává seniorům dezinfekci zdarma

    Břeclav rozdává seniorům dezinfekci zdarma, jde celkem o 3000 lahviček. V centru je rozdávají dobrovolníci, k mání jsou i v obchodech. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí radnice Jana Pelcová.

    Lahvičky s 300 mililitry dezinfekce mohli zájemci v tomto týdnu získat od dobrovolníků v centru města, od pokladních v deseti prodejnách potravin ve všech městských částech nebo ve výdejnách obědů Domova seniorů. Dobrovolníci z ADRY pak pomohli rozdat lahvičky s dezinfekcí i ve svém charitativním obchůdku.

    „Jde sice o drobnost, ale chceme občanům pomoct aspoň tímto způsobem. Očista rukou je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak předejít nákaze. Opatření už trvají dlouho, někdy je třeba zatnout zuby, ale věřím, že to zvládneme,“ uvedl místostarosta Jakub Matuška.

  • Babiš: „Do Vánoc budou muset v Česku nějaká opatření platit.“

    Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ČT řekl, že vláda o třicetidenní prodloužení nouzového stavu poslance v pondělí požádá. Současně doplnil, že do Vánoc budou muset v Česku nějaká protikoronavirová opatření platit.

  • V Británii přibylo 25 tisíc infikovaných

    V Británii počet nově odhalených případů nákazy klesá od pátku, za poslední den přibylo zhruba 25 000 infikovaných, v sobotu hlásily statistiky na 27 000 nových případů. Ve čtvrtek ale země zaznamenala dosud nejvyšší denní nárůst počtu nakažených - 33 470. S covidem-19 zemřelo za den v Británii, která má téměř 67 milionů obyvatel, dalších 168 lidí, což je oproti sobotní bilanci 462 obětí znatelně méně. Celkem v Británii kvůli covidu-19 zemřelo skoro 52 000 lidí, což je zdaleka nejvíce v celé Evropě.

  • V Itálii opět klesl počet nových případů nákazy, bylo jich 34 tisíc

    V Itálii za poslední den znovu klesl počet nově odhalených případů nákazy koronavirem, podle statistiky ministerstva zdravotnictví za 24 hodin přibylo zhruba 34 000 infikovaných, o den dříve to bylo přes 37 000. O víkendu ale zpravidla laboratoře vyhodnocují menší množství testů, což se na číslech odráží.

    Itálie v posledních týdnech zažívá prudké zhoršení epidemické situace. V pátek hlásily úřady nejvyšší přírůstek nakažených od začátku pandemie - téměř 41 000. Celkem má 60milionová země 1,18 milionu infikovaných, přes 45 000 lidí kvůli covidu-19 zemřelo. Za posledních 24 hodin bylo obětí 546, o den dříve zdravotníci informovali o 544 mrtvých.

  • Lidé vzali benzinky útokem. Nedělní tržby trhají rekordy

    Nouzový stav zavřel v neděli obchody a zákazníci vyrazili na pumpy. Tržby za alkohol v síti Benzina vyskočily hned o 500 procent, nabídka na pumpách se pak rozšířila o sortiment pečiva, mléka a sýrů.

  • O prodloužení nouzového stavu by měla Sněmovna jednat ve čtvrtek

    Předseda Sněmovny Vondráček (ANO) očekává, že vládní žádostí o prodloužení nouzového stavu se bude Sněmovna zabývat ve čtvrtek od ranních hodin. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Vláda se má návrhem na prodloužení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru zabývat v pondělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný řekl ve čtvrtek, že navrhne prodloužit nouzový stav o 30 dní, tedy do 20. prosince.

    „Vláda zasedá v pondělí. Ale já předpokládám, že mi to pošle. A já pak jako předseda rozhodnu, že o nouzovém stavu začneme (jednat) v osm ráno ve čtvrtek,“ řekl Vondráček. Poznamenal, že schůze zatím svolána není, ale že s ní najisto počítá.

  • Blatný: Trasování musí být centralizované a profesionalizované

    Trasování lidí nakažených koronavirem by mělo být centralizované a profesionalizované, Ministerstvo zdravotnictví z toho důvodu připravuje změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, jež by měla upravit postavení hygienických stanic. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Současný počet 3500 operátorů, kteří mohou být k trasování k dispozici, je podle něj dostatečný i do budoucna.

    „Počet je v současné době dostačující. Jsme schopni dotrasovat téměř 100 procent i při 6000 až 8000 nově diagnostikovaných osob denně,“ uvedl Blatný. „Velká část odpovědnosti bude nadále na hygienických stanicích, protože to je páteří celého systému,“ dodal. Je podle něj záměrem zvýšit počet lidí, kteří budou pracovat v systému v rámci krajských hygien, méně by se tak musely zapojovat soukromé firmy.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy