Hlavní obsah
Online

Rakousko zpřísnilo uzávěru, zavře školy a zakáže vycházení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Itálie je opět na svém denním maximu v příbytku pozitivních případů. V přepočtu na počet obyvatel je na tom však stále hůř Česká republika, z jejichž testů navíc vychází i vyšší procento pozitivních případů.

- Rakousko dnes dále zpřísnilo podmínky koronavirové uzávěry. Kromě prodejen potravin, lékáren či drogerií zavřou všechny obchody, školy přejdou na distanční výuku, vycházení bude omezeno nepřetržitě. Opatření začnou platit od úterý a trvat budou do 6. prosince. Podle agentury APA to dnes oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz.

- Donald Trump se po týdnu objevil na veřejnosti a ohlásil, že vakcína by ve Spojených státech mohla být dostupná pro širokou veřejnost už v dubnu. Uvedl to, když v Bílém domě komentoval epidemickou situaci v zemi a slibné zprávy o očkovací látce testované farmaceutickou společností Pfizer.

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný představil nový systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření s názvem PES. Bude mít dvě úrovně. Aktuálně je Česko na stupni 5. Na konci příštího týdne by ale ministr zdravotnictví mohl vládě navrhnout přechod na stupeň 4. Do lavic by se mohl vrátit celý první stupeň, tedy pravděpodobně v pondělí 23. listopadu.

- Za pátek 13. listopadu se nákaza prokázala u 7357 osob.

  • Ve Francii přibylo 32 tisíc nových případů

    Ve Francii se přes aktuální nárůst počtu nových případů infekce nyní situace mírně zlepšuje. Ačkoli dnes statistika nakažených vyskočila na více než 32 000, v pátek hlásily úřady 23 794 pozitivních testů na virus SARS-CoV-2, přičemž přesně před týdnem to bylo přes 60 000. Celkový počet nakažených se v zemi se 67 miliony obyvatel blíží dvěma milionům, 44 246 pacientů s covidem-19 zemřelo, z toho 359 za posledních 24 hodin.

  • Na jihu Čech se dnes uzdravilo 1033 pacientů s covidem

    V Jihočeském kraji se dnes uzdravilo 1033 pacientů s koronavirem. Je to výrazně více než počet nových případů, kterých hygienici za stejné období evidují 542. Podle jejich údajů tak v kraji nyní zůstává 8938 lidí s koronavirem. Vyplývá to z tiskové zprávy ředitelky jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové.

  • Počet obětí v Řecku překročil hranici tisícovky

    Řecko, které má asi 10,7 milionu obyvatel, zaznamenalo od počátku epidemie přes 72 000 nakažených koronavirem, což je v přepočtu na obyvatele mnohem méně než v těžce zasažených evropských zemích, jako jsou Itálie, Španělsko, Francie či Česko.

    I tady ale stoupají denní bilance nových případů: ve čtvrtek jich země hlásila 3316, pátek 3038 a dnes 2835. Čtvrteční bilance byla nejvyšší od počátku epidemie. Obětí má Řecko 1035, za posledních 24 hodin zemřelo 38 nemocných. Nejhůře postižené je nyní město Soluň a jeho okolí.

  • Na Vysočině zemřelo dalších deset pacientů s koronavirem

    Na Vysočině za posledních 24 hodin zemřelo deset pacientů s koronavirem. Celkem si od března nákaza vyžádala v regionu 300 obětí. Vyplývá to z aktuálních údajů krajské hygienické stanice k dnešním 18:15. Hygienici dnes evidovali na Vysočině 576 nových případů koronaviru. Nejvíce jich bylo na Žďársku, kde přibylo 130 pacientů.

    Za posledních 24 hodin se vyléčilo na Vysočině 614 lidí s covidem-19. Znamená to, že od začátku šíření nákazy se uzdravilo 13 327 pacientů s koronavirem. Celkem se od března v regionu nakazilo 22 904 lidí. Nejvíce jich bylo na Žďársku, kde se nákaza potvrdila v 5643 případech, vyplývá z údajů hygieniků.

  • V německých městech se protestovalo proti koronavirovým opatřením

    V několika německých městech dnes lidé vyšli do ulic, aby protestovali proti opatřením, která spolková vláda přijala ve snaze omezit šíření koronavirové nákazy. Větší shromáždění se odehrála například v Karlsruhe či v Řezně. Ve Frankfurtu nad Mohanem zakročila policie vodními děly, shromáždění tam úřady rozpustily kvůli nedodržení hygienických nařízení.

    Několik křižovatek tam totiž zablokovalo asi 300 lidí, kteří se s transparenty a symboly levicového hnutí Antifa snažili zabránit původnímu pochodu zhruba 600 přívrženců protestního hnutí Querdenken (Nekonvenční myšlení). Policie dvakrát vyklidila křižovatky s pomocí vodních děl a ojediněle použila také obušky.

    Hnutí po celém Německu v posledních měsících organizuje demonstrace proti koronavirovým opatřením vlády. Jím pořádaných akcí se opakovaně účastní také stoupenci krajní pravice a vyznavači spikleneckých teorií.

  • Istanbulský starosta chce karanténu, oficiální čísla prý nesedí

    Starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu tvrdí, že růst počtu případů nákazy v 15milionovém městě se vymknul kontrole, a bylo by proto na místě nařídit pro obyvatele alespoň dvoutýdenní karanténu. Zároveň zpochybnil oficiální statistiky nakažených a úmrtí - podle něj za uplynulý týden jen v Istanbulu zemřelo o 50 lidí více, než uváděly úřady v součtech za celou zemi. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

    V pátek ministerstvo zdravotnictví informovalo, že za den přibylo přes 3000 nových případů nákazy a 93 úmrtí. Více obětí covidu-19 měla 80milionová země naposledy za jarní vlny pandemie v dubnu.

  • Počet úmrtí s covidem od začátku epidemie v ČR přesáhl 6000

    Počet lidí, kteří v Česku zemřeli v souvislosti s nemocí covid-19 od začátku epidemie, přesáhl 6000. Dnes zatím přibylo 43 úmrtí na 6005.

  • Pokles počtu nakažených hlásí také Británie

    Britské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že pozitivních testů bylo za poslední den 26 860, o den dříve to bylo přes 27 000. V Británii v pátek i dnes počet nově odhalených případů nákazy klesl, ve čtvrtek ale země zaznamenala dosud nejvyšší denní nárůst počtu nakažených - 33 470. S covidem-19 zemřelo za den v Británii, která má téměř 67 milionů obyvatel, dalších 462 lidí a celková bilance od počátku epidemie tak vzrostla na 51 766 mrtvých. To je zdaleka nejvíce v celé Evropě.

  • V Itálii mírně klesly počty nově nakažených

    Italské úřady informovaly o více než 37 000 nově infikovaných, v pátek se bilance blížila 41 000 a byla nejvyšší od začátku pandemie.

    Itálie v posledních dnech zažívá prudké zhoršení epidemické situace. V pátek hlásila nejvyšší přírůstek nakažených od chvíle, kdy se v 60milionové jihoevropské zemi letos v únoru virus SARS-CoV-2 začal šířit. Celkem má Itálie 1,13 milionu infikovaných, přes 44 500 lidí kvůli covidu-19 zemřelo. Za posledních 24 hodin bylo obětí 544, o den dříve zdravotníci informovali o 550 mrtvých.

    Virus se masově šíří zejména v hustě obydlené severoitalské Lombardii, kde za den přibylo přes 8000 případů, v regionu Piemont mělo pozitivní test více než 4000 lidí a v Benátsku na 3500. Stoupá i vytíženost jednotek intenzivní péče, na nichž nyní leží přes 3300 pacientů s covidem-19.

  • Rakousko zpřísnilo uzávěru, zavře školy a zakáže vycházení

    Rakousko dnes dále zpřísnilo podmínky koronavirové uzávěry. Kromě prodejen potravin, lékáren či drogerií zavřou všechny obchody, školy přejdou na distanční výuku, vycházení bude omezeno nepřetržitě. Opatření začnou platit od úterý a trvat budou do 6. prosince. Podle agentury APA to dnes oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz.

    Podle Kurze je důvodem ke zpřísnění skutečnost, že dosavadní restrikce dostatečně nezpomalily šíření epidemie covidu-19 v zemi. V některých spolkových zemích, jako jsou Korutany, Vorarlbersko či Horní Rakousy, roste počet nových případů nadále exponenciálně.

    „I když si nikdo druhý lockdown nepřeje, je druhý lockdown jediným prostředkem, o němž spolehlivě víme, že funguje,“ citovala šéfa vlády agentura DPA. Návrh podoby zamýšlených opatření už dopoledne unikl do některých médií.

  • Plzeňský kraj kvůli koronavirové pandemii dále omezuje autobusy

    Plzeňský kraj kvůli koronavirové pandemii dále omezil veřejnou autobusovou dopravu. K první redukci, hlavně školních spojů, přistoupil 19. října, kdy zavedl prázdninový jízdní řád. Ode dneška se rozšířila na některé víkendové a večerní spoje. ČTK to řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

    Omezení se bude týkat jen autobusů. „U vlaků máme velký problém, že České dráhy nám odmítají zlevnit, když vlaky zrušíme. Chtějí, abychom zaplatili celou částku i za ty, které nejezdí,“ uvedl náměstek. Podle šéfa odboru dopravy Dušana Pakandla se kraji vyplatí vézt alespoň někoho, než nejezdit a hradit 100 procent.

  • Průzkum: Češi se více než o sebe bojí o své blízké

    Devět z deseti Čechů má podle průzkumu společnosti Behavio v současné situaci strach o svou rodinu a blízké. O sebe sama se bojí zhruba polovina respondentů.

  • V Maďarsku přibylo 4800 nakažených

    V Maďarsku za poslední den přibylo na 4800 nakažených a celkově se tak v desetimilionové zemi infikovalo přes 136 000 lidí, uvedla agentura MTI. Kvůli koronaviru v Maďarsku zemřelo 2990 nemocných, z toho 107 za poslední den. Je to stejný počet jako minulou sobotu, kdy bylo obětí nejvíce od začátku epidemie. Maďarské nemocnice se aktuálně starají zhruba o 7000 covidových pacientů, 531 z nich je připojeno na plicní ventilátory.

    Od středy v zemi platí přísnější opatření proti šíření koronaviru. Vláda například zavedla zákaz nočního vycházení, zakázala koncerty a uzavřela taneční kluby, střední a vysoké školy vyučují na dálku. Nová je také povinnost, aby lidé v obcích nad 10 000 obyvatel na veřejných místech nosili roušku i venku. Podle MTI je ale v pravomoci starostů, aby rozhodli, na která místa se povinné nošení roušek bude vztahovat.

  • V Plzeňském kraji přibylo v pátek 337 nákaz koronavirem

    V Plzeňském kraji v pátek přibylo 337 potvrzených případů nákazy koronavirem. Minulý pátek jich bylo 516. Za týden přibylo 2177 nakažených, což byla proti předchozím sedmi dnům téměř polovina. Od 31. října do 6. listopadu to bylo 4001. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví.

    V kraji se dosud nakazilo koronavirem od jarního propuknutí pandemie 25 066 lidí, 313 nemocných zemřelo, z toho tři v pátek. Dosavadní denní rekordní přírůstek nakažených v kraji byl 22. října 1011 případů. Dosud nejvyšší denní počet úmrtí pacientů, kteří byli nakažení koronavirem, byl v úterý 3. listopadu, kdy jich zemřelo 20.

  • Do Nizozemska dorazil za přísných hygienických opatření Mikuláš

    Za přísných hygienických opatření přijatých kvůli šíření koronaviru dnes do Nizozemska dorazil svatý Mikuláš. Tradiční oslava, která připadá na první sobotu po svatém Martinu, se ale musela letos obejít bez tisíců přihlížejících dětí i dospělých, informovala stanice NOS. Spory kolem tradiční postavy Černého Petra ale pandemie neutlumila.

  • AP: Italské nemocnice jsou znovu pod tlakem kvůli koronaviru

    Itálie, která na jaře šokovala svět i sebe samu, když byla kvůli počtu pacientů s koronavirem v bohatém regionu na severu zcela přeplněna kapacita nemocnic, znovu čelí systémové krizi. Země tento týden překročila symbolickou hranici jednoho milionu nakažených od začátku epidemie.

    „Stále více se přibližujeme k okamžiku, kdy situaci přestaneme zvládat. Nevím, kdy se to stane, ale už nezbývá mnoho času,“ říká lékař Luca Cabrini, který řídí jednotku intenzivní péče v nemocnici Circolo ve městě Varese nedaleko od švýcarských hranic. Jedná se o největší zdravotnické zařízení v okrese severozápadně od Milána, kde žije zhruba milion obyvatel.

    Ve středu bylo 52 procent lůžek v italských nemocnicích obsazeno pacienty s nemocí covid-19, což je nad varovnou hodnotou 40 procent zavedenou ministerstvem zdravotnictví. V Lombardii byla naplněna kapacita pro pacienty s covidem-19 ze 75 procent, v Piemontu z 92 procent a Jižním Tyrolsku dokonce z 99 procent.

  • V Japonsku třetí den za sebou přibývá nakažených

    Japonsko dnes vykázalo potřetí za sebou rekordní přírůstek nově nakažených koronavirem, a to 1731 případů. V Tokiu zaznamenali 352 nově infikovaných. Hranici tří set případů denně japonská metropole překročila před čtyřmi dny. Informovala o tom japonská televize NHK.

    Japonský premiér Jošihide Suga v pátek uvedl, že země nepotřebuje znovu zavádět nouzový stav, ačkoli s poklesem teploty začalo nově nakažených koronavirem výrazně přibývat. Japonská vláda nouzový stav zavedla v dubnu a na konci května jej zrušila. Japonsko přechází k uvolňování restrikcí, aby tak podpořilo ekonomiku. Snaží se mimo jiné podporovat cestování uvnitř země a připravuje se na letní olympijské hry, které letos byly o rok odloženy, napsala agentura Reuters.

  • Nařízení zařazuje koronavirus mezi biologická rizika při práci

    Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2, způsobující nemoc covid-19, mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu. „Cílem předloženého návrhu je zlepšit ochranu zdraví zaměstnanců snížením jejich vystavení biologickým činitelům při práci,“ píše se v dokumentu pro jednání vlády. Evropská komise zařadila SARS-CoV-2 na seznam biologických činitelů, o nichž je známo, že vyvolávají u člověka nakažlivé nemoci.

Reklama

Hlavní zprávy