Hlavní obsah

Facebook rozhodl filipínské volby. „Může se to stát i vám,“ říká nobelistka

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy

Novinářka a držitelka Nobelovy ceny za mír Maria Ressa.

Reklama

Článek

Filipíny se musí vypořádat s tím, že na post prezidenta nastoupí syn bývalého diktátora. Podle místní novinářky a nositelky Nobelovy ceny za mír Marii Ressa za jeho vítězství ve volbách mohou sociální sítě, které dokázaly zmanipulovat masu lidí. „Ale neřekla bych, že jsme jediná země, kterou to potkalo,“ myslí si. Vzestup nedemokratických lídrů po celém světě podle ní vyžaduje globální řešení.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Syn bývalého diktátora Ferdinand „Bongbong“ Marcos vyhrál prezidentské volby na Filipínách. „Jak se mu to podařilo? Odpověď je jednoduchá: sociální média. To ona mají na svědomí ty první zářezy do tkáně naší demokracie, která teď krvácí z tisíce drobných ran,“ říká v podcastu 5:59 novinářka a nobelistka Maria Ressa.
  • Zároveň upozorňuje, že manipulaci na sociálních sítích při volbách čelí většina demokratických zemí.
  • Na serveru Rappler, kterému šéfuje, se v současnosti Maria Ressa společně se svými kolegy věnuje i válce na Ukrajině. „Svět se dostal na hranu třetí světové války. A to bude mít dopad na každého z nás,“ vysvětluje, proč by měla invaze ruských vojsk zajímat i tisíce kilometrů vzdálené Filipíny.

Filipíny si minulý týden zvolily nástupce prezidenta Rodriga Duterteho, který nechvalně proslul svou krvavou válkou proti drogám i útoky na nezávislá média.

Ferdinand Marcos mladší, syn a jmenovec někdejšího diktátora a jednoho z největších kleptokratů dějin, začne v prezidentském paláci úřadovat na konci června.

+1

Podle novinářky Marii Ressa to ukazuje dopad dezinformací na společnost. „(Odcházející prezident Rodrigo Duterte) použil sociální sítě během svého úřadování jako skutečnou zbraň. (…) Stejně jako za časů Hitlera jsme mohli pozorovat globální posun, kdy se tento typ digitálních autoritářů nechá demokraticky zvolit a potom na demokracii zaklekne a její instituce vykuchá. Takže teď, po šesti letech, tu máme extrémně oslabenou demokracii,“ říká.

A dodává, že Marcose mladšího by bez Facebooku a dalších platforem nejspíš nikdy Filipínci nezvolili.

‚Kuchařka pro diktátory‘

S ovlivňováním voličů na sociálních sítích se ale v současnosti potýkají demokracie na celém světě. „A to, co se stalo nám, se stane i vám, pokud se s platformami, na kterých fungují sociální sítě, neprovede něco zásadního,“ varuje.

Filipínská novinářka ale vidí v chování vlád nejen v Asii, ale také v Evropě nebo Americe i další podobnosti.

Například nedemokratiční politici, jako byl Rodrigo Duterte nebo jakým je ruský prezident Vladimir Putin, podle ní házejí všechno, čeho se dopustili, na ty, kteří je kritizují. „To je jen jeden z receptů, který dnes najdete v pomyslné globální kuchařce pro diktátory,“ podotýká.

I proto se server Rappler, který spoluzaložila a je jeho šéfredaktorkou, věnuje jako jedno z mála filipínských médií mimo jiné vzdálené válce na Ukrajině. Ovlivňování na sociálních sítích ale podle Marii Ressa bylo vidět v Evropě už před šesti lety, kdy Rusko obsadilo Krym. „Bylo to poprvé, kdy alternativní výklad reality ovlivnil rozložení geopolitické moci,“ myslí si.

Má smysl snažit se i v upadající demokracii o novinářskou práci? A jak diktátoři dokážou přimět davy lidí, aby se neřídily zkušenostmi z minulosti? Díl podcastu 5:59 s držitelkou Nobelovy ceny Mariou Ressa si poslechněte v audiu na začátku článku. Rozhovor vedl editor podcastu 5:59 a dlouholetý pozorovatel situace na Filipínách Pavel Vondra.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, ČT 24, Český rozhlas Plus, Twitter – CNN Philippines, YouTube – AP Archive, Facebook – Bongbong Marcos, Facebook – The Philippine Star

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované