Hlavní obsah

Mluví jako nacista, myslí jako nacista, je to nacista? Orbán má problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán na archivní fotografii.

Reklama

Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán v projevu před sympatizanty v Rumunsku předpověděl úpadek Západu a znovu odmítl i multietnickou společnost, tentokrát však zašel ještě dál a mluvil o nežádoucím mísení ras. Kvůli tomu ho opustila i dlouholetá poradkyně, která jeho slova označila za „čirý nacismus“. Jak se mu daří před maďarskou veřejností obhajovat kontroverzní názory a otevřeně proruské postoje v době války na Ukrajině?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Orbán svým nedávným výrokem o „nemísení ras“ pobouřil nejen evropské lídry. Opustila ho i dlouholetá poradkyně. „Je to pro něj devastující, protože jeho systém je vystaven na absolutní loajalitě,“ říká šéfredaktor týdeníku HVG Marton Gergely.
  • Jeho slova navíc podle Gergelyho ukazují jeho blízkost k Vladimiru Putinovi. „Kreml pracoval velmi dlouho a vynaložil značné úsilí, aby si Orbána pojistil a teď z toho těží.“
  • Maďaři přesto Orbánovi věří, a to i díky silné propagandě jeho strany Fidesz. Náročnější bude podle Gergelyho v rámci tohoto diskurzu vysvětlit zdražování energií.

„Stěhujeme se, pracujeme jinde, mísíme se v rámci Evropy. (…) Ale nechceme být smíšenou rasou, multietnickým národem, který by se mísil s Neevropany,“ řekl o víkendu na letním festivalu v rumunském Băile Tușnad maďarský premiér a šéf vládní strany Fidesz Viktor Orbán.

Za svá slova sklidil kritiku třeba od Evropské unie nebo od maďarské Federace židovských obcí. Podle šéfredaktora maďarského týdeníku HVG Martona Gergelyho jeho slova neznamenají jen příklon k rasové teorii, jakou se řídili třeba nacisté, ale také předpověď toho, jak by se mohla vyvíjet situace v Evropě.

„Protože, jak řekl, mísení ras mezi Evropany a Neevropany v západní Evropě akceleruje, bude muset příští generace maďarských politiků začít omezovat migraci ze západu Evropy - přijmeme křesťany a těm lidem neevropského původu budeme bránit ve vstupu do Maďarska,“ vysvětluje si Gergely slova maďarského premiéra.

Podle něj tak poprvé ve veřejném projevu naznačoval „huxit“, tedy odchod Maďarska z Evropské unie. „Ne v nejbližší době, ne za jeho vlády, ale přesto podle něj může přijít chvíle, kdy bude třeba bránit naše hranice s Rakouskem před nájezdy lidí neevropských ras s evropským pasem,“ popisuje.

Orbán vs. Putin

Příklon k pravici už mu neodpustili ani někteří z jeho příznivců. V reakci na projev ho opustila i dlouholetá poradkyně Zsuzsa Hegedűsová. Jeho slova označila za „čistě nacistická, jako by je psal sám Joseph Goebbels“, ministr propagandy Adolfa Hitlera.

Foto: HVG.hu, Seznam Zprávy

Márton Gergely, šéfredaktor týdeníku HVG

„To mu opravdu může uškodit. A nejenom v Maďarsku, myslím, že především na mezinárodní scéně,“ komentuje její vyjádření Gergely. S jeho chováním ale podle něj nejsou spokojení i další členové strany, a to přesto, že kolem sebe tvoří auru „pana Neomylného“.

Světoví lídři navíc mají další důvod propojovat Orbána a celou zemi s vůdci jako ruský prezident Vladimir Putin. „Netvrdím, že jsou si rovni, jen říkám, že obě země teď mají ve vedení muže, kteří jsou stále osamělejší a na druhou stranu sebevědomější, v tom, jak vidí dnešní svět,“ popisuje novinář.

‚Výhoda silné propagandy‘

Orbán ostatně posledních několik let sympatizoval s Ruskem a snažil se budovat kladný vztah k této zemi i u svých voličů. Většina Maďarů podle průzkumu po začátku války stejně Rusko odsoudila jako agresora, u voličů Fideszu to tak ale nebylo.

„Jejich mírná většina si myslí, že na vině je Ukrajina, že Rusko tam jen chrání své zájmy a že je to ze strany Putina spravedlivá válka,“ podotýká Gergely.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin (vlevo) a Viktor Orbán (vpravo) na fotografii z 1. února 2022.

Maďarsko se ale i kvůli válce na Ukrajině musí vyrovnávat zejména s velkými ekonomickými výzvami, a to i protože dosud dotovala maďarská vláda například energie. Mnozí podle Gergelyho nechápou, jak drastická opatření se budou muset v Maďarsku zavést.

„Cena topného plynu se zvedla sedmkrát, ale to zatím nikdo neřeší, protože není topná sezóna. A voliči Fideszu si myslí, že Orbán pořád pracuje na tom, aby se všechno nebezpečí zastavilo u maďarských hranic,“ vysvětluje. K tomu ale dodává, že Fidesz nejspíš i velké otřesy v zemi přestojí. „Má výhodu silné propagandy a ovládá velkou část země.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli může Orbán do dalších voleb politicky oslabit, nebo jestli je možnost, že by po projevu chtěli rezignovat i někteří členové jeho vlády. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, YouTube - SOS Balkanroute, YT - i24NEWS English, YT - euronews (en français), YT - VOKS․news, YT - euronews

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované