Hlavní obsah

Novinář z Kyjeva: Rusové neútočí na vojenské cíle, trpí hlavně civilisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AP / Adam Schreck, ČTK

Následky ruského raketového útoku v centru Kyjeva.

Reklama

Článek

Západní vlády v reakci na ruské bombardování navyšují pomoc Ukrajině. Zároveň sílí i mezinárodní kritika počínání Moskvy, jejíž síly zasahují civilní cíle. Jak to v ukrajinských městech vypadá? Jaká je po útoku na centrum Kyjeva atmosféra v ukrajinské metropoli? A může ruské bombardování oslabit odhodlání Ukrajinců čelit invazi?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké jsou reakce obyvatel Kyjeva na ruské vzdušné útoky. A jak to na území hlavního města vypadá s dodávkami elektřiny a vody.
  • Reportér ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda Taras Levčenko odmítá, že by mezi objekty zasaženými ruskými střelami byly vojenské cíle. Popisuje, jak vypadají místa, kam v týdnu v Kyjevě dopadly ruské rakety.
  • Jak exploze na Kerčském mostě a vyjádření ruské moderátorky spustily lavinu vtipů, kterými Ukrajinci zaplavily sociální sítě.

„Jelikož válka probíhá už řadu měsíců, jsme víceméně připraveni na všechno,“ popisuje postoj Ukrajinců Taras Levčenko, reportér ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda.

Když začaly na Kyjev dopadat rakety, volal Taras Levčenko příbuzným na kyjevské předměstí Irpiň. Jeho matka ani bratr ale nepanikařili, mají zásoby jídla i náhradní baterie. „V takové situaci se tu prostě v posledních měsících žije,“ popisuje rozhlasový reportér.

Ukrajinský humor

Když Taras Levčenko reportoval z míst, kam na začátku týdne dopadaly ruské bomby, a mluvil s lidmi, kteří v okolí žijí, dávali podle něj pochopitelně najevo vztek na ruské politické a vojenské vedení. Samotný ukrajinský národ podle něj ale neztratil smysl pro humor.

„Někteří si například utahují z Rusů, že se řídí sto let starými mapami. To bylo v narážce na výroky ruské televizní moderátorky Olgy Skabejevové, která napsala, že při raketových útocích byla poškozena i budova ukrajinského parlamentu,“ popisuje Levčenko. Parlament se přitom nachází poměrně daleko od míst, kam střely dopadly.

Vděčným zdrojem internetem kolujících vtipů je také výbuch na Kerčském mostě, který spojuje Krymský poloostrov s Ruskem. Po sobotní explozi se jeden jeho jízdní pruh zřítil do moře a doprava na něm musela být omezena.

„Když v pondělí jedna z ruských střel zasáhla kyjevský skleněný most pro pěší a ten to na rozdíl od toho ruského mostu přes Kerčskou úžinu ustál, hned měli Ukrajinci vděčný objekt vtipů a rozličných konverzací,“ popisuje reportér Levčenko.

V centru Kyjeva se také objevila maketa poštovní známky v nadživotní velikosti, na které je vyobrazený Kerčský most v plamenech. Kyjevané si před ní dělají selfie, které pak sdílejí na sociálních sítích.

Civilní, nikoli vojenské cíle

Reportér Taras Levčenko jezdí od začátku ruské invaze po celé Ukrajině a reportuje z míst, kde došlo k ruským úderům. „Mohu vám říct naprosto jasně, že v drtivé většině případů nejde o žádné vojenské cíle, na co Rusové útočí, ale o údery na civilní obyvatelstvo, na lidi, kteří nejsou ozbrojeni,“ popisuje.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že pondělní údery vedené proti Ukrajině jsou odvetou za teroristické útoky spáchané ukrajinskou tajnou službou s cílem zničit klíčovou civilní infrastrukturu. Rakety, které Ukrajinu zasáhly, byly podle něj přesně cílené na energetická, vojenská a komunikační zařízení.

„Když jsem obcházel místa dopadů raket v Kyjevě, říkali mi ukrajinští vyšetřovatelé, že proces shromažďování důkazů o ruských válečných zločinech a zodpovědnosti politicko-vojenského vedení Ruské federace za ně je v plném proudu,“ uzavírá reportér ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda Taras Levčenko.

Jaký se dá čekat ve válce Ruska proti Ukrajině další vývoj? Postupují ukrajinské jednotky v dobývání okupovaného území? A jaké zbraně proudí na Ukrajinu? Poslechněte si audio v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Barbora Sochorová

Hudba a sound design: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Český rozhlas Plus, ČT24, NATO, Kremlin.ru, YouTube - Office of the President of Ukraine, YT - DW News, Twitter - Ursula von der Leyen, TW - ТРУХА English

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované