Hlavní obsah

Kdo je Monika Babišová? Interiérová designérka a bývalá sekretářka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a Monika Babišová na archivní fotce.

Reklama

Andrej Babiš a jeho žena oznámili v pátek odpoledne rozchod. Připomeňte si, kdo je Monika Babišová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Monika Babišová dlouhé roky pracovala v Nadaci Agrofert, kterou založila se svým manželem. Politickou reprezentaci Česka v zahraničí si vyzkoušela v letech 2017 až 2021 jako manželka premiéra.

Absolvovala s ním řadu zahraničních cest, včetně návštěvy Bílého domu, kde je přijal tehdejší prezident USA Donald Trump.

Foto: Instagram Moniky Babišové

Moniku Babišovou v Bílém domě provázela Melania Trumpová, manželka tehdejšího amerického prezidenta.

Když Babiš pomýšlel na prezidentský post, v kampani rád opakoval, že on a jeho paní Česko dokázali dobře reprezentovat, ani Monice Babišové se nevyhnulo pár přešlapů. Kritiku sklidila třeba za selfie z toalet před banketem souvisejícím s intronizací nového japonského císaře.

Babišová je absolventkou střední ekonomické školy a pracovala jako sekretářka. Do firmy, v níž pracovala, chodil jako obchodní partner Andrej Babiš, se kterým se tam v roce 1992 seznámila. Vzali se až v roce 2017.

V posledních letech se věnuje interiérovému designu, a to například pro nyní již neexistující michelinskou restauraci Paloma na francouzském Azurovém pobřeží, která patřila jejímu manželovi.

Od roku 2011 působí v Nadaci Agrofert, jejíž je zakladatelkou. Nadace podporuje děti, školy, seniory, ale třeba i matky samoživitelky.

Rozhovory pro Seznam Zprávy vždy odmítala, pro iDnes, který patřil do holdingu jejího manžela, například v době prezidentské kampaně uvedla, že nemá ráda záři reflektorů, a proto by se bývala byla jako první dáma snažila věnovat projektům na pomoc potřebným.

„Chtěla bych, aby za mnou něco zůstalo, aby nebyl jen Andrej skvělým prezidentem, ale i já byla aktivní první dámou,“ uvedla.

Vyhrožování

Během kampaně na prezidenta se policie zabývala tím, že Monika Babišová dostala výhrůžný dopis s nábojem. Policisté případ objasnili, věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování odložili, protože podezřelý zemřel. Náboj podle policie nebyl ostrý.

Řekla, že k jejím aktivitám jako první dámy by mohla dál sloužit Nadace Agrofert. „Nejspíš bychom ji přejmenovali na Nadaci Moniky a Andreje Babišových. S tím bych ale počkala až na to, jestli můj muž ve volbách uspěje,“ dodala.

Jak je všeobecně známo, Babiš boj o Hrad prohrál a nadace se nepřejmenovala.

Teď je už téměř jisté, že se její jméno v názvu neobjeví.

+15

Reklama

Související témata:

Doporučované