Hlavní obsah

Muž, který poslal nábojnici k Babišovým, zanechal dopis na rozloučenou

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš s manželkou Monikou.

Reklama

Nové informace o vyšetřování výhrůžky, kterou týden před druhým kolem přímé volby obdržela manželka Andreje Babiše.

Článek

Policie uzavřela vyšetřování vážného incidentu prezidentské volební kampaně.

Po deseti dnech, kdy na adresu manželky Andreje Babiše přišla obálka s dopisem a prázdnou nábojnicí, kauzu zároveň odložila, protože ten, jehož považuje za autora výhrůžky, spáchal sebevraždu.

Seznam Zprávy zjistily, že podezřelým je muž, kterému bylo necelých padesát let. Sebevraždu spáchal v Brně a ze zdrojů obeznámených s vyšetřováním víme, že se na tento čin déle připravoval.

Na místě sebevraždy nechal také dopis pro policii. V něm mimo jiné přiznal, že autorem výhrůžky zaslané manželce prezidentského kandidáta do Průhonic je skutečně on.

„Propojení osoby zemřelého s osobou odesílatele předmětné nábojnice bylo potvrzeno jak provedeným zkoumáním zajištěné elektroniky, tak dopisem na rozloučenou, respektive dopisem adresovaným policii,“ uvedl pro Seznam Zprávy žalobce Arne Nekula z Městského státního zastupitelství v Brně.

Podezřelý muž zemřel minulý týden, 23. ledna – zhruba osmačtyřicet hodin poté, co Andrej Babiš na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že jeho žena obálku s nábojnicí dostala.

„Dnes ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz plný urážek,“ řekl Babiš v sobotu 21. ledna.

Podle vyšetřovatelů však nebylo důvodem sebevraždy to, že se policie začala dopisem s nábojnicí zabývat a že by vyšetřování dostalo podezřelého pod tlak. Podle dozorujícího žalobce za činem stály vážné zdravotní potíže.

„Motiv sebevraždy byl dle dopisu na rozloučenou osobního charakteru, šlo o zdravotní důvody na straně zemřelého,“ sdělil žalobce Nekula.

Policie potvrdila, že Andrej Babiš se na ni kvůli výhrůžce obrátil 21. ledna v 8:20 hodin.

Ochranka však - jak v této souvislosti uvedla mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová - nábojnici v dopisu odhalila při rentgenové kontrole pošty už o dva dny dříve, ve čtvrtek 19. ledna.

V pondělí 23. ledna, kdy podezřelý spáchal sebevraždu, byl Andrej Babiš s manželkou na kampani v Brně. Na Dominikánském náměstí se setkal s voliči a v rozhovoru pro televizi Nova oznámil, že dopis s výhrůžkou byl jeho ženě odeslán právě z Brna.

„Někdo hodil do schránky v Brně, je tady dvě stě padesát oranžových schránek, tu obálku, kde byl ostrý náboj. Policie to šetří,“ řekl TV Nova Babiš.

Policie na závěr vyšetřování uvedla, že v obálce nebyl ostrý náboj, ale prázdná nábojnice.

Den po brněnské kampani, 24. ledna, se Seznam Zprávy Babiše ptaly na informaci, zda je odesílatelem zmíněného dopisu muž z Brna a zda spáchal sebevraždu.

Dotaz Seznam Zpráv na Andreje Babiše:

Dobrý den, pane předsedo. Mám, prosím, dotaz. Dle mých info přišla kulka i Tunde Bartha. Odesílatelem měl být muž z Brna, který však již spáchal sebevraždu. Je to pravda?

Andrej Babiš to nepotvrdil, reportérovi zavolal a řekl mu: „Potřebujete si vzít rychle dovolenou. Co to píšete za nesmysly? Počkejte na 14. hodinu na tiskovku. A nepište bláboly.“

Na zmíněné tiskové konferenci pak Babiš řekl, že ukončuje kontaktní kampaň s voliči. Zdůvodnil to tím, že mu den před tím přišel do schránky anonym, jehož text před novináři přečetl.

„Pokud, Andreji, vyhrajete prezidentské volby, vezmu si flintu a vydám se na svůj poslední lov. Toho raka (rakovinu - pozn. red.), co v sobě nosím, už stejně nepřemůžu, ale ještě se můžu pro svoje syny stát hrdinou a vnoučatům zajistit lepší budoucnost. Buď to prohrajete, nebo zemřete, anebo odstupte a tím si zachráníte život, ale i čest. Je to jen na vás,“ citoval Babiš z dopisu.

Že by tento dopis poslal stejný muž, který vyhrožoval Babišově manželce, vyšetřovatelé nezjistili.

Reklama

Doporučované