Hlavní obsah

Na policii vypovídali první lidé kvůli výhrůžkám Monice Babišové

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kampaň Andreje Babiše v útulku, kam ho doprovodila i manželka Monika.

Reklama

Minulý týden obdržela manželka prezidentského kandidáta Andreje Babiše dopis s ostrým nábojem. Policie potvrdila, že ve věci již několik osob podávalo vysvětlení.

Článek

Policie už shromáždila několik výpovědí lidí k případu vyhrožování Monice Babišové, manželce prezidentského kandidáta. Seznam Zprávám to dnes potvrdila tisková mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

V sobotu Andrej Babiš na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že jeho manželce někdo poslal obálku s ostrým nábojem a dopisem plným urážek.

„Když jsme přijali toto oznámení, okamžitě jsme zajistili jak dopis s těmi výhrůžkami, tak i nábojnici, která byla uvnitř. Ta je teď podrobována znaleckému zkoumání, které stále probíhá,“ uvedla Suchánková.

Policie podle ní vyslechla několik lidí. „Samozřejmě už podávaly vysvětlení osoby, kterých se tato událost dotýká. Co se týče dalších opatření, která v souvislosti s tím provádíme, nebudeme je zatím nijak detailněji popisovat,“ dodala.

Stejně tak z bezpečnostních důvodů odmítla komentovat, jestli policie přistoupila k větší ochraně prezidentského kandidáta nebo jeho rodiny.

Suchánková také potvrdila, že policie je s Babišem v kontaktu. „Ta věc je v počátku, stále se jí velice intenzivně věnujeme. Takže v celé záležitosti je důležitá i komunikace s těmito osobami,“ shrnula.

Babiš kontaktoval policii v sobotu, obálku ale obdrželi dle svých slov už ve čtvrtek. Policie k časové prodlevě uvedla pouze tolik, že zřejmě otevřeli obálku až později. Neujasnila to ani v pondělí.

Za voliči i s manželkou

Monika Babišová se doposud výjezdů po republice neúčastnila. Na první cestu v rámci kampaně se s manželem vydala v pátek do severních Čech. Tam je ovšem kromě podporovatelů čekali také odpůrci s píšťalkami a transparenty namířenými proti Babišovi.

Po návštěvě Jablonce nad Nisou Babiš uvedl, že z reakcí jejich kritiků měl strach. „První výjezd Moniky. Upřímně, v Jablonci jsme měli strach,“ napsal na svůj twitter.

K příspěvku přidal propagační video, kde návštěvu severočeských měst popisuje i samotná Babišová. „Bylo to velmi nepříjemné, až jsem se bála, aby se něco nestalo. Čekala jsem, jestli po nás něco nebudou házet, ale naštěstí to dopadlo dobře,“ říká v něm.

Na mimořádné tiskové konferenci Babiš agresivní chování odpůrců odsoudil. „Kontaktoval jsem Policii ČR, která věc vyšetřuje a které děkuji za okamžitou reakci. Moje rodina má strach o život. Je hrozné, co se v naší zemi poslední měsíce děje, jak se atmosféra vyostřuje a radikalizuje,“ uvedl na brífinku.

Prezidentský kandidát Petr Pavel i vládní politici odsoudili výhrůžky adresované Babišově rodině, ministr vnitra Vít Rakušan ujistil, že to policie vyšetří. Zároveň ale politici Babiše vyzvali, aby sám přestal se svou kampaní, která hloubí příkopy a vyvolává u některých lidí strach či agresi.

Reklama

Doporučované