Hlavní obsah

Náboj v kampani. Kandidáti a politici se hádají, kdo může za radikalizaci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš při kampani v Liberci.

Reklama

Prezidentský kandidát Andrej Babiš svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Jeho manželce Monice někdo podle jeho slov poslal obálku s ostrým nábojem.

Článek

Andrej Babiš svolal v sobotu odpoledne mimořádnou tiskovou konferenci, na které oznámil, že jeho manželce Monice dosud neznámý anonym poslal dopis s ostrým nábojem a dopisem plným urážek.

„Kontaktoval jsem Policii ČR, která věc vyšetřuje a které děkuji za okamžitou reakci. Moje rodina má strach o život. Je hrozné, co se v naší zemi poslední měsíce děje, jak se atmosféra vyostřuje a radikalizuje,“ prohlásil na tiskové konferenci expremiér.

Policie Seznam Zprávám potvrdila, že ji dnes v půl deváté ráno Andrej Babiš kontaktoval. „Přijali jsme od něj oznámení o výhrůžkách, které dostal ve čtvrtek - byly adresovány jemu a jeho rodině. Z taktických důvodů nebudeme konkretizovat, jaké kroky podnikneme,“ řekla redakci mluvčí středočeských policistů Barbora Schneeweissová.

Podle ní Babiš skutečně obdržel s dopisem i náboj. Babiš ve vystoupení tvrdil, že dopis obdržel od ochranky dnes, policie však mluví o čtvrtku. „Máme informaci, že obálku obdržel ve čtvrtek - nám to bylo nahlášeno dnes ráno, je možné, že dopis rozbalil až teď,“ reagovala mluvčí.

„Nalezený náboj musíme podrobit znaleckému zkoumání,“ doplnila. Otázku, zda již policisté mají v tuto chvíli nějaké podezřelé, nechtěla z taktických důvodů komentovat.

Babiš následně na tiskové konferenci obvinil podporovatele Petra Pavla, že narušují mítinky. „Včera mě poprvé na výjezdu doprovodila moje žena Monika, na vlastní kůži si zažila, jak nás dav urážel a téměř umačkal,“ řekl Babiš.

„Není normální, že se nás občané bojí podpořit, protože pak čelí sprostým nadávkám a vyhrožováním. Není normální, že se lidé bojí projevit svůj názor, protože jsou ihned terčem útoků,“ pokračoval kandidát na prezidenta. Dále zdůraznil, že jeho podporovatelé se takto nechovají.

V historii setkání podporovatelů ANO se nicméně najde řada incidentů, kdy se zastánci Andreje Babiše fyzicky střetli s jeho odpůrci. Vyhrocené střety například pravidelně nastávaly při jeho předvolebním „turné“, kdy v karavanu objížděl celé Česko. A reportéři Seznam Zpráv řadu těchto napjatých momentů zdokumentovali. Situaci na místě musely často řešit povolané antikonfliktní týmy.

Agresivitu Babišových fanoušků například na vlastní kůži zažil režisér a autor politických kampaní Jakub Hussar.

„Negativní kampaň Andreje Babiše vnímám z pomyslné první linie, protože v důsledku mých četných mediálních vyjádření začaly s úderem druhého kola chodit četná přání blízké smrti nejenom mně, ale i mé manželce a dokonce i do knižního nakladatelství, u kterého mi vycházejí knihy. Umím si tedy živě představit, jaký neuvěřitelný tlak prožívá tým Petra Pavla i sám kandidát,“ řekl redakci Hussar.

„Kampaň předsedy hnutí ANO je vyústěním jeho dlouhodobé komunikace založené na vyvolání strachu a útocích na primární pudy voličů,“ doplnil režisér.

Redakce Seznam Zpráv oslovila mluvčího ANO Vladimíra Vořechovského s dotazem, zda Andrej Babiš vyzve své voliče, kteří jeho odpůrce fyzicky napadají, ke zklidnění. „(Andrej Babiš, pozn. red.) žádal všechny, včetně našich podporovatelů, během všech mítinků, aby se k sobě chovali slušně, s úctou, nevyhrožovali si a nebyli agresivní. V srpnu, když byla některá setkání vyhrocená, o to prosil naše odpůrce i podporovatele často na úvod své řeči,“ uvedl Vořechovský.

Výhrůžky jsou nepřípustné

Prezidentský kandidát Petr Pavel uvedl, že odsuzuje projevy nenávisti a hrozby Babišovi a jeho rodině. Kampaň je však podle něj vypjatá hlavně kvůli tomu, že Babiš straší voliče, a vyzval ho, aby billboardy vyhrožující válkou stáhl.

Babiš svým vystoupením nepřímo obvinil koalici z toho, že podporou Petra Pavla společnost „radikalizuje“. S tím však vládní politici nesouhlasí.

Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na výhrůžky Babišově rodině uvedl, že je potřeba odsoudit výhrůžky násilím. Podle něj je však třeba odsoudit i lži v kampani.

Foto: Seznam Zprávy

Twitter premiéra Petra Fialy

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan Seznam Zprávám napsal: „Před 14 dny mi někdo napsal: ‚Tvoje děti se jmenují Agáta, Matěj a Jonáš. Vím, na kterém hřišti si hrají.‘ Vážně mě nenapadlo, že by za tím stál Andrej Babiš, a nenapadlo by mě něco takového vypustit do veřejného prostoru. Andrej Babiš  se tímto nepřímým obviněním dopouští toho, co mu vytýkám dlouho: Rozděluje společnost, vyvolává strach a nenávist.“

Rakušan dodal, že odsuzuje jakoukoliv agresi, a to i vůči Andreji Babišovi a jeho rodině.

„Jako ministr vnitra garantuji, že policie se výhrůžkou manželce pana Babiše bude zabývat stejně vážně jako výhrůžkou komukoliv jinému v naší zemi. Vyhrožovat rodině je nepřijatelný hnus. Tahle šílená agrese musí skončit. Andrej Babiš pro to může hodně udělat. Třeba tím, že změní styl své kampaně,“ dodal ministr vnitra.

Podobně se vyjádřili i další politici vládní koalice. „Na vlastní kůži jsem zažila vyhrožování a nakreslené šibenice a vím, že nejsem sama. Podobné praktiky nesmí mít v naší společnosti místo. Stejně jako lži Andreje Babiše, že chce jeho protikandidát vést válku nebo nastolit totalitu. Nenávist plodí jen další nenávist,“ sdělila na twitteru předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle místopředsedy vlády a předsedy Pirátů Ivana Bartoše je agrese ve společnosti rovněž výplodem i Babišovy negativní kampaně.

„Lži a manipulace kandidáta Babiše o jeho politických oponentch nemá cenu komentovat. Pokud je však nástrojem politiků jeho typu vyvolávání strachu a rozeštvávání, bohužel se pak výhrůžky stávají častým fenoménem. To je třeba jasně odsoudit,“ napsal Bartoš Seznam zprávám s tím, že i pirátští poslanci a političky často čelí výhružkám a sprostým útokům.

„Ty jsou založeny na lžích, které právě Babiš a jeho lidé ruku v ruce s extremisty z tábora Tomia Okamury (SPD) ve spolupráci s dezinformační scénou o Pirátech šířili a šíří,“ doplnil Bartoš.

Obdobně reagoval i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Mafiánské výhrůžky do demokratické společnosti prostě a jednoduše nepatří. Bez ohledu na to, o jakého člověka nebo politika jde. Tečka. Andrej Babiš by ale měl přestat také se svou nenávistnou kampaní, která jen hloubí příkopy v už tak rozdělené společnosti,“ prohlásil na sociálních sítích ministr.

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že Babišova kampaň se podle ní neštítí ničeho. „Přivedla naši zemi do varu. Vystrašili ty nejzranitelnější, od dětí po seniory. Nezná hranice slušnosti a morálky. Lže i dnes. Víme, jakým nadávkám a výhrůžkám čelí ti, kdo proti Andreji Babišovi vystupují. Vím o tom své,“ napsala Němcová na twitteru.

Podle politologů by výhružky, o kterých Babiš veřejnost informoval, mohly expremiérovi napomoci k tomu, že bude ve zbytku kampaně hrát roli oběti a terče agrese. Přestože na rozbrojích ve společnosti nese velkou míru odpovědnosti i on sám.

Politolog Josef Mlejnek připustil, že oznámení by mohlo mít mobilizační efekt a že by mohlo přimět některé voliče, kteří by jinak volit nešli, aby dali hlas právě Babišovi. Babiš podle něj může nyní hrát v kampani na to, že je obětí, i když z počátku nechal vyvěsit billboardy, za které čelil naopak obvinění z agresivity.

Politolog Ladislav Mrklas se domnívá, že dnešní zpráva sice může vzbudit lítost Babišových voličů, ale protože je pro velkou část voličů nedůvěryhodný, budou si klást otázku, zda to není součástí kampaně.

Podle Mrklase by to mohlo mobilizovat naopak voliče, kteří dají hlas generálu Pavlovi. Mrklas také zastává názor, že velkou míru odpovědnosti za polarizaci společnosti, na kterou si Babiš dnes postěžoval, nese Babiš sám.

S tím souhlasí i politolog Karel Kreml. „Je to Andrej Babiš a jeho kampaň, která cílí na nejnižší pudy, a využívá motiv strachu pro svou komunikaci,“ vyjádřil se Kreml.

Není to poprvé, kdy do prezidentských voleb vstoupily obálky s náboji. V roce 2008, kdy volily prezidenta obě komory Parlamentu, dostalo pět zákonodárců dopisy s nábojnicemi. Policie případ vyšetřovala jako vydírání.

Tehdy se stal prezidentem na druhé funkční období Václav Klaus – a okolnosti jeho volby patřily mezi argumenty, proč měla být přímá volba prezidenta čistší než volba nepřímá.

Reklama

Doporučované