Hlavní obsah

Na Pavla útočí další Babišův billboard

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Billboard, který se objevil v Praze.

Reklama

aktualizováno •

V Praze se před druhým kolem prezidentských voleb objevil další billboard na podporu Andreje Babiše. Ústředním motivem je opět válka.

Článek

„Generál nevěří v mír. (Prezidentská Superdebata ČT, 8. 1. 2023) Volte mír. Volte Babiše,“ píše se na billboardu, který se objevil na jedné z výpadovek z Prahy.

Podle billboardu jde o další část kampaně bývalého premiéra – je na něm uvedeno, že zadavatelem a zpracovatelem je ANO 2011. Reakci nejsilnějšího opozičního hnutí ve Sněmovně se zatím redakci nepodařilo získat.

Andrej Babiš čelí v posledních dnech kritice za billboardy, na nichž slibuje, že nezavleče Česko do války. „Jsem diplomat. Ne voják,“ stojí na nich.

Podle Petra Pavla je to pro vojáky urážlivé. Ve čtvrtečním duelu v Blesku uvedl, že nepomůže ani to, pokud Babišův tým vymění na billboardu slovo „voják“ za „generál“, jak Babiš slibuje. „Generálové ani vojáci nezahajují války, to dělají politici,“ řekl.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Billboard se sloganem „Generál nevěří v mír“.

Spolek Mluvme spolu dokonce po majiteli reklamních ploch společnosti BigMedia požadoval stažení Babišových billboardů s tím, že se pokouší vzbuzovat v lidech strach ze zatažení do války. Navíc podle nich expremiérovo gesto připomíná gesto v amerických náborových plakátech.

Firma zareagovala, že billboardy neporušují zákon, tudíž je nestáhne.

BLUDY VS. FAKTA

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček konfrontační kampaň hájil. „Lidé mají strach z války. Chtějí mír, chtějí, aby se situace zklidnila. Pan Babiš jasně řekl, že mezinárodní společenství musí usilovat o to, aby se válka ukončila,“ řekl v Ptám se já.

Poslanec ANO Aleš Juchelka ale ve středu ve stejném pořadu označil sdělení za nešikovné. „Je to pseudoreklamní slogan, který skutečně straší lidi. Měli bychom toto vyjádření mírnit. Sypu si popel na hlavu. Nestrašme lidi,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované