Hlavní obsah

Ne Babišinu údolí, znělo na mítinku v Brně. Některé Pavel nepřesvědčil

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

„Na mé poměry jsem byl naměkko,“ komentoval Pavel atmosféru na zaplněném náměstí v Brně.

Reklama

K Janáčkovu divadlu v Brně přišlo podpořit prezidentského kandidáta Petra Pavla několik tisíc lidí. Centrem druhého největšího města Česka znělo „Pavel na Hrad“, tramvaje musely jinudy.

Článek

Takový dav Brno nezažilo od titulů hokejové Komety. Na hodinový mítink Petra Pavla v centru města dorazilo podle odhadů na osm tisíc lidí.

„Po tom, co jsem viděl v Ostravě, jsem si myslel, že už akci nic nepřekoná. Atmosféra tady byla minimálně srovnatelná. Ano, na své poměry jsem byl chvílemi naměkko,“ přiznal po akci prezidentský kandidát.

Jeho návštěva v pátek paralyzovala centrum města. Ve čtyři odpoledne se zaplnilo prostranství kolem kašny, ale dlažba nestačila. Někteří příznivci vylezli na stromy, řady lidí postávaly na bočních prostranstvích, a dokonce na hodinu uzavřely trasu hlavní tramvajové linky.

Když generál ve výslužbě krátce po čtvrté odpoledne vyšel z budovy divadla na schody k mikrofonu, ozvalo se hromové „Pavel na Hrad!“.

Prezidentský kandidát v odlehčeném tónu zdůraznil, že se nenarodil v Praze, a poděkoval za masivní podporu.

„Chtěl bych se ohradit proti kampani, která mluví o válce a mobilizaci. Šíří se věci podpásové, které jsou naprosto hanebné vůči vám občanům. Pokud někdo využívá obav a nejistoty z války, někdo straší tím, že bych po zvolení zatáhl zemi do války, je to nechutné a není to pravda,“ zdůraznil.

Podpořit jej na náměstí přišli prezidentští kandidáti Danuše Nerudová a Pavel Fischer, komunální politici či známé osobnosti.

Herec Boleslav Polívka přednesl modlitbu a tradičními bonmoty bavil davy. „Neudělejme z naší krásné země Babišino údolí,“ nechal se slyšet.

+15

Jeho herecký kolega Ondřej Vetchý mluvil o podkopané demokracii, v níž někteří politici dokonce nabádají ke lžím a nedodržování pravidel. „Jsem přesvědčený, že generál Pavel dokáže vrátit důvěru v politiku a může se stát vzorem pro ostatní.“

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) poslal vzkaz i protikandidátovi – předsedovi hnutí ANO a expremiérovi Andreji Babišovi. „Vystřelil a přestřelil. Jen díky tomu, jak se chová, jsou plná náměstí. Stojíme u začátku konce Babiše v České republice,“ řekl.

„Hodím mu to s nechutí“

Na Pavla byli zvědaví lidé z celé Moravy. Většina oslovených jej volila už v prvním kole. „Ten člověk je konzistentní a drží se svých zásad,“ řekla Seznam Zprávám Alena Tachecí, zatímco lidé kolem přikyvovali. „Bude nás dobře reprezentovat,“ dodal Lukáš Pavlas.

Jakub Jonák, volič Pavla Fischera, je z Petra Pavla rozladěný. „Hodím mu to, ale s nechutí. Fischer je diplomat. Je škoda, že mu to zase nevyšlo,“ řekl.

Pavla přišla podpořit i řada voličů Danuše Nerudové. Když bývalá rektorka Mendelovy univerzity v pátek své příznivce vyzvala, aby otevřeli srdce Petru Pavlovi, dav zajásal.

„Chtěl jsem, abychom měli první prezidentku,“ zašeptal zklamaně František Ném, který Nerudovou v prvním kole volil. Přesto pro něj byla volba do druhého kola jednoduchá. Vzápětí přiznal, že jeho manželka má úplně jiný názor a plánuje volit Andreje Babiše.

Politika nerozděluje jen Némovu rodinu. „Už víme, že jsme na jiných volebních březích. Nepřiléváme olej do ohně,“ řekla Klára Dobešová, jejíž rodiče volili bývalého premiéra a plánují ho podpořit i ve druhém kole.

Stranou od všech nadšených podporovatelů stojí Petr Krásenský. V prvním kole volil Marka Hilšera. Nějakou dobu mezi vítěznými kandidáty váhal, jelikož to podle něj vyjde nastejno. „Nebudu volit generála,“ oznámil rozhodně a nesouhlasných reakcí kolem si nevšímal. „Má rodina však ano a já nechci jít proti nim, tak nepůjdu za týden k urnám vůbec.“

Po setmění program zakončila píseň Jednou budem dál. Lidé rozsvítili mobily a zpívali. „To byl hodně emotivní zážitek,“ řekl Petr Pavel a ponořil se do davu rozdávat autogramy.

Reklama

Doporučované