Hlavní obsah

Případ nábojnice pro Babišovou. Podezřelý zemřel dva dny po zveřejnění

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš s manželkou Monikou.

Reklama

aktualizováno •

Obálka s nábojnicí byla jednou z událostí vyhrocené prezidentské kampaně.

Článek

Čtyři dny po finále přímé volby oznámila policie, že uzavřela případ nábojnice, která přišla během kampaně v obálce na adresu Moniky Babišové.

Na twitteru policie uvedla, že případ byl objasněn i na základně znaleckých posudků. „Můžeme také konstatovat, že se nejednalo o ostrý náboj,“ píší policisté.

Případ kvalifikovali jako nebezpečné vyhrožování. Věc však odložili, protože podezřelý z tohoto činu zemřel. Dva dny poté, co se o případu dozvěděla veřejnost, podle informací policie spáchal sebevraždu.

„K objasnění celé věci významně napomohly také informace získané v rámci prověřování okolností sebevraždy muže, ke které došlo v minulých dnech v Brně,“ uvedla policie na twitteru.

Mluvčí brněnské policie Pavel Šváb řekl, že k úmrtí muže došlo 23. ledna. „Byli jsme v odpoledních hodinách přivoláni na místo, kde už z prvotních zjištění bylo zřejmé, že k úmrtí došlo bez cizího zavinění,“ doplnil Šváb pro Seznam Zprávy.

Brněnští policisté podle něho poté prověřovali další okolnosti smrti muže. Svá zjištění předali středočeským policistům a ti poté uzavřeli případ s tím, že muž, který spáchal sebevraždu, poslal zmíněný dopis. „Je to potvrzeno znaleckým zkoumáním jeho počítače,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Případ s nábojnicí patřil k nejvíce popisovaným incidentům vyhrocené volební kampaně. Andrej Babiš ho oznámil na tiskové konferenci v sobotu 21. ledna s tím, že obálka s výhružkou přišla do jeho bydliště v Průhonicích ve čtvrtek před tím.

Mluvil přitom o nábojnici, ale také o „ostrém náboji“, který přišel v obálce.

„Někdo hodil do schránky v Brně tu obálku, kde byl ten ostrý náboj,“ řekl Babiš serveru novinky.cz . Je to v rozporu s tím, co nyní oznámila policie.

V souvislosti s kampaní policie nadále vyšetřuje také dezinformaci o tom, že Babišův soupeř Petr Pavel zemřel, která se objevila den před začátkem hlasování ve druhém kole přímé volby.

Reklama

Doporučované