Hlavní obsah

23 let po útoku nervovým plynem na tokijské metro se schyluje k popravě členů sekty Óm šinrikjó

Japonská média spekulují o blížící se popravě 13 členů sekty Óm šinrikjó.Video: Reuters

 

Reklama

Japonská média očekávají, že v blízké době dojde k popravě 13 členů náboženské sekty odpovědné za smrt 13 lidí v tokijském metru v roce 1995. Usuzují tak z toho, že někteří ze skupiny odsouzených k trestu byli nedávno přesunuti do jiné věznice.

Článek

Japonsko si v úterý připomíná 23. výročí útoku nervovým plynem sarinem na tokijské metro, za kterým stála náboženská sekta Óm šinrikjó. Média nyní spekulují, že se schyluje k popravě 13 členů odsouzených k trestu smrti. Někteří z nich totiž byli přesunuti do jiného vězení. Pokud se spekulace médií potvrdí, bude se jednat o největší sérii poprav v Japonsku v poslední dekádě. Informaci přinesl britský zpravodajský server The Guardian.

Zatím není jasné, jestli členové sekty budou popraveni ve stejný den. Okolnosti výkonu trestu smrti jsou v Japonsku do poslední chvíle utajované. V minulých případech vězni strávili roky v celách smrti a o plánované popravě se dozvěděli jen několik hodin předem. Příbuzní jsou často informováni až po popravě vězně.

Lidskoprávní organizace Amnesty International uvedla, že pokud v následujících měsících dojde k popravě členů sekty, bude to vypadat jako cynický pokus zbavit se této kauzy před nástupem nového císaře v roce 2019 a letní olympiádou v Tokiu v roce 2020.

Sekta Óm šinrikjó, která vznikla v roce 1984, se dostala do povědomí veřejnosti zejména kvůli útoku nervovým plynem sarinem na tokijské metro 20. března 1995. Zemřelo při něm 13 lidí a dalším tisícům způsobil zdravotní problémy. 13 stoupenců náboženského hnutí bylo odsouzeno k smrti.

Sekta vycházela z buddhismu a hinduismu. Některé státy ji označily za teroristickou organizaci. V roce 2007 se rozpadla na dvě různá náboženská hnutí.

Reklama

Doporučované