Hlavní obsah

Hlavní obviněný z Olomoucka má kontakty i ve vládě, tvrdí policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Občanská demokratická strana

Robert Knobloch na archivním snímku.

Reklama

Vazebně stíhaný podnikatel a lobbista Robert Knobloch, podle policie hlava korupční skupiny v Olomouckém kraji, měl mít dle kriminalistů velmi dobré kontakty i do současné Fialovy vlády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Národní centrála proti organizovanému zločinu dva roky tajně monitorovala organizovanou skupinu, která podle kriminalistů ovlivňovala zadávání dopravních zakázek v Olomouckém kraji.

Hlavním obviněným je podnikatel a lobbista Robert Knobloch. „Má vybudované velmi úzké vazby na vysoce postavené osoby, a to jak z řad podnikatelů, tak politiků, a to včetně členů současné vlády,“ stojí bez dalších podrobností v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Knobloch je od roku 2006 členem ODS, v éře Nečasova kabinetu vedl i regionální organizaci v Olomouckém kraji, byl členem výkonné rady, tedy nejvyššího stranického orgánu. Právě v té době na sebe poprvé veřejně upozornil. Hospodářské noviny si v roce 2012 všimly, že nenápadný činovník a firmy na něj napojené byly v roce 2011 nejvýznamnějšími sponzory občanských demokratů.

Následně získal Robert Knobloch post v dozorčí radě státního podniku Lesy České republiky a také v dozorčí radě Povodí Moravy.

Nynější straničtí představitelé se ale od vazebně stíhaného Knoblocha distancují. „Pana Knoblocha jsem mnoho let neviděl a ani jsme si nevolali,“ reagoval na otázku Seznam Zpráv ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který byl ve vládě i za premiéra Petra Nečase.

O žádných vztazích ministrů s Knoblochem neví mluvčí Fialova kabinetu Václav Smolka. „Není nám známo, že by kdokoliv z vlády udržoval jakékoliv vztahy s panem Knoblochem,“ reagoval mluvčí.

Kontakty s Knoblochem odmítá i ministr dopravy za ODS Martin Kupka. „O panu Knoblochovi jsem skutečně nevěděl,“ tvrdí. Přitom v případu na Olomoucku jde výhradně o zakázky v oblasti dopravy.

Kolega Zácha po boku Kupky

Koho ale Kupka musí dobře znát, je další obviněný aktér Michal Zácha. Je to přitom Knoblochův důvěrný přítel, jak vyplývá z jejich komunikace. Knobloch dle policejního textu Michala Záchu „ovládal politicky a majetkově“. I on byl policisty v minulých dnech zadržen, ale poté propuštěn na svobodu.

Vedle svých politických funkcí na Olomoucku, kdy zastával mimo jiné post náměstka hejtmana, byl Michal Zácha až do těchto dnů v rámci celostátních struktur ODS členem expertního týmu pro dopravu (vedeného právě Martinem Kupkou). Za ODS dle řady svědků chodil v minulých měsících na koaliční jednání K15. Zároveň až do včerejška, než rezignoval, působil v dozorčí radě firmy DPOV, což je dcera Českých drah. Vedle toho byl Zácha i ve výboru pro audit státní organizace Správa železnic.

Ministr Kupka přesto odmítá, že by se Záchou měl nějaké nadstandardní kontakty. Podobně se prý stýkal a stýká i s jinými krajskými experty na dopravu. „Zástupci krajů jsou logicky i v expertních komisích a K15. Michal Zácha samozřejmě u dalších jednání nebude,“ sdělil Seznam Zprávám Kupka.

Je třeba poděkovat za nominaci

Policejní materiály přitom popisují i konkrétní situaci z 15. června loňského roku, kdy měl Robert Knobloch telefonovat Michalu Záchovi, a došlo i na dopravní téma. Kromě rodinných záležitostí řešili totiž i aktuální zprávu o Záchově nominaci do již zmíněné dozorčí rady dceřiné firmy Českých drah DPOV.

„Zácha si chce ještě prověřit, jestli je to pravda, protože je to čerstvé. Zácha pak pokračuje, že volal už tomu ministerskému (Kupkovi) a poděkoval mu. Ještě chce volat premiérovi a také mu poděkovat. Knobloch říká, aby to udělal, že je to dobře,“ shrnuli policisté obsah hovoru, než se dopravní expert z Přerova Michal Zácha stal loni k 1. červenci členem dozorčí rady DPOV.

Kupka nyní pro Seznam Zprávy zpětně vysvětluje, že Záchovo navržení do orgánů firmy DPOV souvisí „zejména s jeho rolí městského radního v Přerově, kde opravárenská firma DPOV sídlí“.

Jak už Seznam Zprávy uvedly, hlavní obviněný Robert Knobloch má společný byznys s bývalým ministrem průmyslu, nynějším jihočeským hejtmanem za ODS a šéfem Asociace krajů Martinem Kubou.

Jde o společnost Revispol, která dělá zejména revize technických zařízení. A inkasovala v uplynulých letech také veřejné zakázky v řádech stovek tisíc až milionů korun od Lesů ČR, středních a vysokých škol nebo Správy železnic.

Kuba v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že se s Knoblochem i přesto, že spolu vlastní tuto firmu, vidí tak jednou nebo maximálně dvakrát za rok. Bagatelizoval i výši přijatých veřejných zakázek (nejdříve je zcela popíral). Nicméně se na tomto případě mimo jiné ukazuje, jak může fungovat propojení byznysu a politiky.

Před 11 lety, když Martin Kuba kandidoval na 1. místopředsedu ODS, to byl právě Robert Knobloch, kdo jej v roli regionálního šéfa ODS na Olomoucku před volbou velmi podporoval.

„ODS dělá politiku, která pro pravicového voliče přestala být srozumitelná. Musí dojít ke změně. A pro nás je tou alternativou změny Martin Kuba,“ uvedl Robert Knobloch v roce 2012 pro Hospodářské noviny.

Reklama

Doporučované