Hlavní obsah

Zvrat jednání s lékaři. Dvojici s mimořádně špatnou „chemií“ vystřídala jiná

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očekávaný protest měl výrazně ovlivnit provoz českých nemocnic. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Na poslední chvíli našli lékaři a vláda dohodu, která oddaluje protest hrozící ochromením tuzemských nemocnic. Podepsáno ale nic není a nemizí ani velké množství přesčasů, na které si nespokojení lékaři stěžují. Kdo je teď vítězem a kdo poraženým? Jaký vliv měla špatná chemie ve vztahu Válek - Kubek a naopak dobrá na ose mladý lékař Přáda a premiér?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak si vysvětlit, že se týdny očekávaný protest podařilo odložit až poslední den před jeho startem.
  • Že oznámená dohoda nepřináší žádnou skutečně koncepční změnu pro přesčasy lékařů.
  • Co nejhoršího by se po „vyšumění“ protestu mohlo stát českému zdravotnictví.

První prosincový den měl být začátkem velké nejistoty v dostupnosti zdravotní péče v Česku. Nemocnice - a s nimi také veřejnost - se připravovaly na dlouho avizovaný protest nespokojených lékařů, kteří od začátku měsíce vypověděli přesčasovou práci. Jenže v jeho předvečer premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že se s nimi dohodl.

„Nepochybně je to Fialovo velké politické vítězství,“ říká komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban, který zdravotnictví dlouhodobě sleduje. Upozorňuje na očekávané dopady na nemocnice: „Tady skutečně hrozilo, že dojde k omezování péče, že prostě nebudou lékaři. Že vás dovezou na traumacentrum, kde nebude traumatolog, který by vás ošetřil.“

Ve zcela odlišném světle se teď ale nachází Fialův vládní kolega Vlastimil Válek (TOP 09). Coby ministr zdravotnictví s organizátory chystaného protestu dlouho jednal, společnou řeč však nenašli. Průlom po intervenci premiéra je pro něj podle Čabana „potupou a politickým ponížením“. Komentátor přitom podtrhuje, že to byl právě ministr Válek, kdo s lékaři domluvil drtivou část dohody. Až Fiala ale prolomil poslední ledy.

Foto: Seznam Zprávy

Komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

Jenže není úplně jasné, jak se to premiérovi vlastně podařilo. Ze čtvrtečního oznámení dohody se totiž zdá, že do velké míry obsahuje stejné body, které lékařům nabízel už Vlastimil Válek. Změnou je více peněz z veřejného zdravotního pojištění na růst jejich platů a mezd - zatímco Válek nabízel maximálně 8,6 miliardy korun, Fiala přišel s částkou 9,8 miliardy.

„Myslím, že obrat nastal ze všeho nejvíc kvůli nějaké osobní chemii. Ta je mimořádně špatná hlavně mezi ministrem Válkem a prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem,“ míní Čaban. A není zřejmě náhoda, že nalezení kompromisu oznámili jiní dva muži - premiér Fiala a za nespokojené lékaře viceprezident ČLK Jan Přáda.

Dramatický víkend na obzoru

Vítězi jsou ale teď především pacienti, na které nedopadne omezování péče. Nebo alespoň zřejmě ne v takové míře. Není totiž úplně jasné, co se v nemocnicích bude v prvních prosincových dnech odehrávat.

Výpovědi z přesčasů už jsou každopádně podepsané a nemocnice mají hotové rozpisy služeb. Bude tak záležet na vedení jednotlivých nemocnic, jakým způsobem se na předpokládané komplikace připravily - a jestli také myslely na variantu, že protest nakonec nebude.

Zároveň ještě mezi vládou a nespokojenými lékaři není nic podepsáno. Obě strany avizovaly, že hledají způsob, jak přislíbené miliardy korun promítnout do lékařských platů. „Vývoj bude přes víkend ještě poměrně dramatický. Stát musí vymyslet nějaký nástroj, kterým ty peníze dostane i do nemocnic, na které nemá přímou páku,“ říká Čaban s odkazem na krajská, městská nebo také soukromá zdravotnická zařízení.

Návrat k nezákonnému „normálu“?

Při pohledu na oznámenou dohodu je navíc otázkou, jestli ji mohou počítat za své vítězství i samotní lékaři. Podle komentátora totiž nepřináší koncepční změnu, která by řešila prvopočátek jejich nespokojenosti v podobě nadměrné přesčasové práce. A to přesto, že poslanci ve čtvrtek podpořili novelu zákoníku práce, což byl také jeden z požadavků protestu.

„V dohodě nejsou žádné skutečně systémové nástroje, které by excesivním přesčasům dokázaly zabránit,“ všímá si Martin Čaban. Podle něj je vůbec těžké v souvislosti s odložením protestu mluvit o návratu k „normálu“ v českém zdravotnictví. Tento stav totiž v praxi znamená, že lékaři v nemocnicích část služeb odslouží v rozporu se zákoníkem práce.

Podle komentátora tak dochází ke komické situaci: „Celý protest měl spočívat v tom, že lékaři budou dodržovat zákon odmítnutím přesčasů. Po zažehnání protestu ale budou lékaři zákon dál porušovat. Myslím, že je to hezký portrét českého zdravotnictví.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o detailech oznámené dohody mezi vládou a lékaři nebo jestli je na obzoru nějaká hlubší reforma poměrů v tuzemském zdravotnictví. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované