Hlavní obsah

„Až teď zjišťují důsledky.“ Poslanci se zasekli s manželstvím pro všechny

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Registrované partnerství v Česku platí od roku 2006, plnohodnotné sňatky zatím poslanci neschválili. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Už sedm let ve Sněmovně klopýtají návrhy na uzákonění sňatků pro gay a lesbické páry. Nedávno se přitom zdálo, že je na obzoru kompromis. Jenže jeho šance opět slábnou. Proč?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč se debata o manželství pro všechny ocitla v patové situaci.
  • Jak se k tématu staví Andrej Babiš a jakou hru rozehrál.
  • O stavu mysli konzervativních poslanců.

Ještě v říjnu se před jedním z evergreenů poslaneckých tahanic otevírala slibná šance. Návrh na takzvané manželství pro všechny už dříve přečkal první bitvu ve Sněmovně, nově se navíc kolem něj začala tvořit klíčová dohoda mezi liberály a částí konzervativců. Poté se ale novela opět zasekla.

„Ukazuje se holá pravda. Totiž že pravdu měli ti skeptici, kteří říkali, že žádný kompromis asi nebude a že to možná celé zkrachuje,“ říká politický reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší. V rozhovoru pro podcast 5:59 poukazuje na dění v ústavně-právním výboru nebo také v komisi pro rodinu a rovné příležitosti. Dostatečnou podporu v nich nezískala jak samotná novela, tak třeba ani pozměňovací návrh, který namísto manželství počítá s názvem „partnerství“.

Foto: Seznam Zprávy

Politický reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší.

Nejrůznějších návrhů totiž v Poslanecké sněmovně leží hned několik. Tím „hlavním“ je podle Dolejšího novela občanského zákoníku, za kterou stojí hlavně předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a poslanec Josef Bernard (STAN). Návrh počítá se „stoprocentní“ rovnoprávností – gay a lesbickým párům přináší všechna práva a povinnosti, jaké dnes mají manželé. A to včetně možnosti adopcí dětí nebo tzv. náhradního mateřství.

Jiné skupiny konzervativních poslanců ale předložily své recepty, které pracují s posílenou verzí registrovaného partnerství, nebo dokonce striktně určují manželství jako svazek muže a ženy. A poté jsou tu již zmíněné pozměňovací návrhy. „Situace je nepřehledná a zamotaná. A až teď mnozí poslanci zjišťují, jaké všechny důsledky ty návrhy mají a co by to znamenalo,“ uvádí Dolejší.

Kompromis, ze kterého nic nezbylo?

V říjnu přitom vznikala mezi liberály a konzervativci ve Sněmovně dohoda, která reagovala na jeden z nejspornějších bodů jejich debaty – pojmenování. Podle oznámeného kompromisu mělo cestu vpřed umožnit opuštění názvu manželství ve prospěch slova „partnerství“. Jenže zanedlouho začaly šance na schválení zákona opět pohasínat. Roli sehrál i způsob, jakým se informace dostala na veřejnost.

„Ten kompromis byl Markétou Pekarovou Adamovou asi zveřejněn zbytečně brzo. Protistranu to naštvalo, měla pocit, že prohrála. A celé se to trochu zaseklo,“ líčí Václav Dolejší, který je také spoluautorem podcastu Vlevo dole a projektu Off record.

Podle novináře navíc Piráti až příliš hlasitě dávali najevo, že by v budoucnu chtěli název „manželství“ do zákona opět vrátit. Reakcí konzervativních poslanců pak bylo zablokování návrhu a stav, kdy je z pohledu Dolejšího jakýkoliv výsledek „hodně ohrožený“.

Navíc za dalšími tahanicemi mezi poslanci nestojí jen spor o název. „Úplně vzadu teď nejvíc bují jiné téma – náhradní mateřství,“ zmiňuje reportér postup, kdy dítě páru odnosí a porodí cizí matka. V Česku jde zatím o praxi v šedé zóně, kterou zákony neupravují, a tedy ani nezakazují.

Podle Dolejšího je právě tzv. surogátní mateřství aktuálně pro konzervativce ve Sněmovně vůbec tím nejsilnějším tématem spojeným s manželstvím pro všechny. Někteří z nich dokonce podmiňují svou podporu pro rovnoprávné svazky tím, že bude schválen zákon o náhradním mateřství. Na přípravě těchto pravidel ale zatím pracuje jen Ministerstvo spravedlnosti.

Andrej Babiš a jeho tahy

Spory kolem manželství pro všechny mezitím slouží jako aréna pro politické manévry. V situaci, kdy se proti plnohodnotnému zrovnoprávnění staví i velká část vládních poslanců z ODS a KDU-ČSL, totiž manévrují opoziční lídři. „Andrej Babiš si velmi dobře uvědomuje, že vláda je na tomhle (tématu) vlastně ‚štíplá‘. (…) Troufám si říci, že s tím velice šikovně pracuje,“ míní Dolejší s odkazem na šéfa hnutí ANO.

Přitom také ANO je v pohledu na manželství pro všechny rozpolcené. Byli to ale i jeho poslanci, kdo novele pomohl přes první čtení. „Neboli Andrej Babiš umožnil, aby se vláda v tom musela babrat a dělit. Je to jeho práce,“ říká Václav Dolejší. A dodává, že tím tahy bývalého premiéra nekončí. Babiš a jeho hnutí totiž podle všeho ovlivní i další osud novely: „Opravdu jako císař ukáže (svým poslancům) palec nahoru, nebo dolů.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se mění argumenty zastánců i odpůrců manželství pro všechny nebo v jakém časovém horizontu – a jestli vůbec – se dá očekávat výsledek. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, ČT24, CNN Prima NEWS, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X nebo instagramu.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované