Hlavní obsah

Tragická střelba na filozofické fakultě. Co víme a jaké jsou otazníky?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lidé truchlí na pietním místě před budovou FF UK.

Vláda vyhlásila na 23. prosince státní smutek kvůli tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ve čtvrtek na půdě školy mladý muž zastřelil nejméně 14 lidí a další zranil. Útočník je po smrti. Podrobnosti v 5:59.

Článek

Vláda vyhlásila na 23. prosince státní smutek kvůli tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ve čtvrtek na půdě školy mladý muž zastřelil nejméně 14 lidí a dalších 25 zranil. Útočník na místě zemřel. S redaktorkou Seznam Zpráv Kristinou Cirokovou v podcastu 5:59 popisujeme, co se stalo.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co předcházelo střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
  • Co zatím policie řekla k motivaci střelce, který ve čtvrtek zavraždil nejméně 14 lidí.
  • A že policie pracuje s verzí, že pachatel je také zodpovědný za smrt muže a dvouměsíčního dítěte v Klánovicích.

První informace začaly přicházet ve čtvrtek kolem třetí hodiny odpoledne. Policie na sociálních sítích uvedla, že zasahuje u nahlášené střelby ve škole na náměstí Jana Palacha. Brzy se vyjevilo, že jde o budovu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Další informace ale byly kusé.

„Nejdřív třeba nebylo jasné, jestli se střílí venku na Palachově náměstí, nebo v nějaké budově,“ popisuje v podcastu 5:59 reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková, která o událostech informovala. Postupně ale přicházely další a další podrobnosti. Někteří studenti začali sdílet fotografie a videa, na kterých bylo vidět, že jsou zabarikádovaní v nejrůznějších místnostech školy. A přicházela i první svědectví. V tu chvíli zároveň policie potvrzovala smutnou zprávu: Na místě jsou mrtví a zranění.

Jiná zásadní informace na sebe nenechala dlouho čekat. „Střelec byl eliminován,“ psala policie. Jestli ho zneškodnili policisté, nebo zda spáchal sebevraždu, nicméně úřady ani v dalších hodinách neuvedly.

Už zhruba o dvě hodiny později se ale veřejnost dozvěděla, co předcházelo tragické události na jedné z pražských vysokých škol a co dalšího se kriminalistům podařilo odhalit.

Spojitost s vraždou v Klánovicích?

Případ totiž začal ještě o tři hodiny dříve, než mladý muž začal střílet v centru Prahy. Policie se podle Cirokové už kolem poledne dozvěděla, že jistý mladík odjel ze středočeské obce Hostouň do Prahy s plánem vzít si život. „Zhruba o půl hodiny později policisté nalezli v domě, kde bydlel, mrtvého muže, což byl podle našich informací jeho otec. A na to konto policie vyhlásila po tom čtyřiadvacetiletém muži pátrání,“ vysvětluje reportérka.

Už tou dobou kriminalisté věděli, že muž nemá záznam v trestním rejstříku, ale vlastní legálně držené zbraně, které má u sebe, a mohl by být nebezpečný. Jejich první kroky ale místo na náměstí Jana Palacha vedly do Celetné, kde se nachází další budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a kde měl mít mladík ve dvě hodiny odpoledne přednášku. Až poté, co svědci nahlásili střelbu u Rudolfina, se policie přesunula a pachatele zneškodnila.

Krizové linky

Policie ČR zřídila kvůli tragické střelbě v Praze krizovou linku pro veřejnost, funguje na čísle 974 823 158.

Nonstop je k dispozici i krizová linka Systému psychosociální intervenční služby pro blízké a pozůstalé, a to na telefonu 227 272 225.

Kriminalisté poté začali budovu prohledávat. Nechali odejít ty, kteří se před střelcem schovali, a také zjišťovali, jestli na půdě školy není výbušnina. To se podle policejního prezidenta Martina Vondráška do večerních hodin nepotvrdilo. Policisté nicméně podle jeho slov našli „arzenál zbraní a munice“. A ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s tím upozornil, že pokud by policie urychleně nezasáhla, „mohli jsme být svědky desítek obětí“.

A kriminalisté přišli na tiskové konferenci, která se odehrála kolem půl deváté večer, s ještě jednou zásadní informací. „Velice vážně pracujeme s verzí, která je velmi reálná, že (tento střelec) má na svědomí i oběti z Klánovického lesa,“ řekl šéf policie. Pro připomenutí: Vraždu muže a jeho dvouměsíčního dítěte, která se odehrála na periferii hlavního města, policie vyšetřuje už týden. Vondrášek řekl, že je přesvědčen, že si je jako oběť vybral náhodně.

Motivace zatím není jasná

O motivaci útočníka se zatím mnoho neví. Během odpoledne se objevila neověřená zpráva, že se muž „inspiroval“ podobným útokem, který se letos na začátku prosince stal v Rusku, a že o tom informoval na jedné ze sociálních sítí. Zatím ale nelze s jistotou říci, zda účet patřil pachateli, nebo ne. Policie podle policejního prezidenta tuto možnost prověřuje.

Střelba na filozofické fakultě

„Experti na Rusko tuto verzi posléze začali zpochybňovat, protože například uváděli, že ten účet byl psán tak perfektní ruštinou, jako kdyby byl autorem rodilý mluvčí,“ vysvětluje Ciroková. Na sociální síti X to uvedl třeba odborník na Rusko a Ukrajinu a komentátor zahraniční redakce Českého rozhlasu Ondřej Soukup.

Podrobnější informace k případu policie podle ministra vnitra uvede v pátek dopoledne na tiskové konferenci. Kromě podrobností o případu by také měl policejní prezident mluvit o zásahu policistů. „V tomto konkrétním případě se určitě bude analyzovat, zda byl postup policistů dostatečně pohotový. To si myslím, že je jedna z otázek, která se ještě bude řešit. Tak uvidíme, co se ještě více dozvíme a jaké závěry se potom dál budou vyvozovat,“ říká Ciroková.

V podcastu 5:59 také uslyšíte, že se střelec pohyboval i na ochozu školy, odkud se snažil zastřelit lidi na náměstí, a že se nepotvrdily obavy o střelcově komplici. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, videonahrávka z policejních zdrojů

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované