Hlavní obsah

Moderní přijímačky klopýtly hned na startu. „Vzbuzuje to napětí“

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Žáci devátých tříd mohou podávat přihlášky na střední školy až do 20. února. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Zásadní modernizace přihlášek na střední školy mohutně klopýtla hned na začátku. Elektronický systém měl být k dispozici od 1. února, Ministerstvo školství spolu s Cermatem ale kvůli programátorské chybě jeho spuštění odložilo. Kde se stala chyba?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč se online systém pro uchazeče o střední školy nespustil včas.
  • Co to znamená pro studenty devátých tříd, jejich rodiče a celé přijímačky.
  • A co na to ministr školství, který po loňském chaosu o modernizaci systému rozhodl.

Po loňských problémech s přijímacími zkouškami na střední školy letos Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy společně s Cermatem nachystaly elektronické přihlašování. Studentům devátých tříd a jejich rodičům se měl systém otevřít v noci ze středy na čtvrtek, k tomu ale nedošlo. „Stalo se něco, co asi neodhadoval nikdo,“ říká reportér Seznam Zpráv Josef Mačí, který se dlouhodobě věnuje problematice školství. Systém se totiž ani nespustil.

Důvodem byla chyba, kterou podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího IT technici objevili několik hodin před plánovaným spuštěním. Přes noc se ji prý sice podařilo opravit, ale bylo k tomu potřeba výraznějšího zásahu do kódu, a je tak nutné, aby se systém kvůli bezpečnosti znovu zkontroloval.

„Už na podzim se upozorňovalo, že ty termíny jsou napjaté. Ministerstvo školství všechny uklidňovalo, že systém poběží. Ale to se nestalo,“ popisuje Mačí.

Loni v říjnu dokonce šéf resortu školství Mikuláš Bek (STAN) v rozhovoru pro Seznam Zprávy zmiňoval, že si uvědomuje, že pokud systém nebude fungovat, může ho to stát místo. Na čtvrteční tiskové konferenci nicméně jak Bek, tak Krejčí oznámili, že z komplikací zatím nebudou vyvozovat personální důsledky.

Rozhovor s ředitelem Cermatu

Programátorská chyba zastavila spuštění systému elektronických přihlášek na střední školy. „Samozřejmě že každá chyba je vinou šéfa,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

(Ne)zůstat u papíru

Přihlašování na střední školy se nicméně navzdory komplikacím ve čtvrtek rozeběhlo a bude trvat až do 20. února. Studenti devátých tříd zatím mají během nefunkčnosti elektronického systému možnost podat přihlášky alespoň „postaru“ – v papírové podobě.  

„Samozřejmě to vzbuzuje napětí. Rodiče jsou nervózní už jen z toho, že zvažují budoucnost svých dětí. A teď k tomu ještě přijde, že systém, přes který se mají přihlašovat, vůbec nefunguje. Takže si asi dokážeme trochu představit, v jaké teď ty rodiny mohou být panice,“ říká Mačí.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Josef Mačí.

Do elektronického systému pak případné „papírové“ přihlášky zanesou samy školy. A tak Cermat nabádá rodiče, aby se v případě, že se rozhodnou pro tuto variantu, už přes internet nehlásili.

Ředitelé škol si ostatně už systém vyzkoušeli před několika týdny a většina si ho podle Mačího pochvalovala. „Říkali, že všechno je přehledné, uživatelsky přívětivé. Oni tam musí vyplňovat vzdělávací obory, kolik měli zájemců, kolik přijímají žáků nebo třeba základní informace o tom, co vlastně ta škola nabízí,“ vysvětluje reportér s tím, že se ale objevily i hlasy, které zmiňovaly, že v některých chvílích je systém pomalejší.

Konec stresu před druhým kolem?

Mačí připomíná, že v přijímacím řízení letos došlo i k jiné velké změně: Místo dvou přihlášek si studenti devátých tříd mohou podat tři. U každé pak zvolí prioritu a systém se na jejím základě pokusí žáka umístit do školy, kterou by si nejvíce přál. V tomto roce tak – na rozdíl od toho minulého – podle Mačího nemá cenu taktizovat.

Termíny přijímaček na střední – 1. kolo

Kritéria: do 31. 1. 2024

Ředitel školy vyhlásí kritéria přijímacího řízení – kritéria naleznete ve škole, na webu školy, v DiPSy (Digitální přihlašovací systém).

Přihlášky: od 1. do 20. 2. 2024

Vyplníte a podáte přihlášku prostřednictvím DiPSy na základě přihlášení Identitou občana (např. bankovní identitou), v podobě výpisu vytištěného z DiPSy bez přihlášení nebo na papírovém tiskopisu, který stanoví ministerstvo. Zvolený obor a pořadí lze měnit jen do 20. 2. 2024 formou zpětvzetí přihlášky a podáním nové. Pokud jste podali přihlášku do 30. 11. 2023 do oborů s talentovou zkouškou, můžete pořadí (ne však obory) měnit až do 15. 3. 2024.

„Opravdu se nevyplatí taktizovat. Když už máte vybrané tři školy, tak dejte na první místo to, co nejvíc chcete, a na trojku to, co nejmíň,“ vysvětluje reportér. Nicméně je podle něj důležité správně si zvolit, které školy do výběru zařadit. A jestli třeba k „vysněným“ institucím v čele nezařadit na třetí příčku alternativu.

Samotný Cermat odhaduje, že se díky novému systému v prvním kole přijímacího řízení podaří umístit na 80 procent dětí. Na ty zbylé bude čekat kolo druhé, které by také mělo probíhat elektronicky. „Bude to eliminovat to, co jsme řešili loni – fronty před školami, které nabízely druhé kolo přijímacích zkoušek. Celé by to mělo proběhnout klidněji. Ale teď nevíme – všechno to stojí a padá s tím, jak systém bude fungovat,“ dodává Mačí.

V podcastu 5:59 si také připomeňte, čím vším byl způsobený loňský chaos během přijímaček. Nebo se dozvíte také to, jaké další změny v systému plánuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Josefa Mačího, ČT24, TV Nova, Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Region, ČTK LiveVideo

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované