Hlavní obsah

V Kazachstánu měsíce unikal do atmosféry metan. Horší byl jen Nord Stream

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: VanderWolf Images, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Odhaduje se, že do atmosféry při výbuchu, který vyvolal požár trvající více než šest měsíců, uniklo 127 000 tun metanu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jeden z nejhorších úniků metanu, jaký byl kdy podle nové analýzy webu BBC Verify zaznamenán, se odehrál v loňském roce na odlehlém vrtu v Kazachstánu. Společnost Buzachi Neft, která v této zemi vrt vlastní, popírá, že by k úniku většího množství metanu došlo. Metan je skleníkový plyn, který má daleko větší vliv na globální oteplování než oxid uhličitý.

Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí je dopad takového úniku na životní prostředí srovnatelný s ročním provozem více než 717 000 benzinových automobilů.

„Rozsah a doba trvání úniku jsou upřímně řečeno neobvyklé. Je extrémně velký,“ řekl Manfredi Caltagirone, vedoucí Mezinárodního střediska OSN pro sledování emisí metanu.

Únik začal 9. června 2023, kdy byl při vrtání průzkumného vrtu v oblasti Mangistau na jihozápadě Kazachstánu ohlášen výbuch, který odstartoval požár. Ten nepřetržitě probíhal téměř až do konce roku – pod kontrolu se jej podařilo dostat až 25. prosince 2023. Místní úřady sdělily BBC, že v současné době probíhají práce na utěsnění vrtu cementem.

Tento konkrétní únik metanu nejprve zkoumala francouzská geoanalytická společnost Kayrros. Její analýzu nyní ověřil Nizozemský institut pro výzkum vesmíru a Polytechnická univerzita ve Valencii ve Španělsku. Při pohledu na satelitní data vědci mezi červnem a prosincem zaznamenali vysoké koncentrace metanu ve 115 různých případech.

Co je metan a kde se bere?

Je to skleníkový plyn, který má daleko větší potenciál globálního oteplování než oxid uhličitý. Jedná se o hlavní složku zemního plynu – uplatnění nachází především jako palivo (např. CNG – stlačený zemní plyn). Člověk k nárůstu množství metanu v prostředí přispívá zejména chovem hospodářských zvířat, spalováním organických materiálů nebo jejich skládkováním.

Zdroj: Arnika

Na základě těchto měření dospěli k závěru, že z tohoto jediného vrtu uniklo 127 000 tun metanu. V hodinách následujících po prvním výbuchu byla hladina metanu v ovzduší 50krát vyšší, než je povoleno.

Kazašská společnost Buzachi Neft, která je vlastníkem vrtu, však tvrzení, že uniklo obrovské množství metanu, odmítá. Společnost tvrdí, že její vrt obsahoval pouze „zanedbatelné“ množství plynu a že veškerý uniklý metan by stejně shořel, jakmile by z vrtu unikl.

„K situaci jsme přistoupili zodpovědně,“ řekl BBC zástupce ředitele společnosti pro strategický rozvoj Daniyar Duisembayev.

Podle BBC se mohlo jednat o druhý nejhorší únik metanu způsobený člověkem, jaký byl kdy zaznamenán. Luis Guanter z Polytechnické univerzity ve Valencii, který se podílel na ověření úniku, tvrdí, že „pouze sabotáž Nord Streamu ze září 2022 mohla vést k silnějšímu úniku“. Tehdy se podle něj do atmosféry uvolnilo až 230 000 tun metanu.

Emise metanu významně přispívají ke globálnímu oteplování, a jejich výrazné snížení by tudíž mohlo pomoci zpomalit růst teploty.

Reklama

Doporučované