Hlavní obsah

Zhroucení ekosystému v Amazonském pralese se rychle blíží, varují vědci

Foto: Profimedia.cz

Hustý amazonský prales. Ilustrační snímek.

Reklama

Vědecká studie ukázala, že až polovina amazonského deštného pralesa by se mohla do roku 2050 dostat do bodu kritického ohrožení, a to v důsledku nedostatku vody a kácení lesů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dokument, který je podle webu The Guardian dosud nejobsáhlejší analýzou dopadů místní lidské činnosti a globální klimatické krize, varoval, že se ekosystém pralesu postupně hroutí.

Nová studie, která byla ve středu zveřejněna v časopise Nature, odhaduje, že do roku 2050 bude 10 až 47 % amazonských lesů vystaveno „komplikovaným narušením, která mohou vyvolat neočekávané změny v celém ekosystému a mít nepříznivý dominový efekt na regionální změnu klimatu“.

Studie zjistila, že aby se zabránilo katastrofě, bylo by třeba udržet odlesnění na 10 procentech amazonského regionu. A k překročení toho podle studie již došlo – „15 procent Amazonie již bylo vykáceno a dalších 17 procent bylo lidskou činností, jako je těžba dřeva, znehodnoceno,“ uvádí zpráva.

Bernardo Flores z Federální univerzity v brazilské Santa Katarině, hlavní autor studie, uvedl, že ho výsledky překvapily, protože podle nich má k rychlému úbytku lesů dojít dříve, než očekával.

„Musíme reagovat hned. Do roku 2050 se to prudce zrychlí. Jakmile překročíme bod zvratu, ztratíme kontrolu nad tím, jak se ekosystém bude chovat,“ říká Flores.

Obavy z toho, že v Amazonii dojde k „bodu zvratu“, podle The Guardianu existují již dvě desetiletí – podle dřívějších modelů k němu mohlo dojít, až bude vykáceno 20 až 25 procent pralesa.

Reklama

Doporučované