Hlavní obsah

„Hamás odmítá jasně odpovědět.“ Izrael proto bojkotuje rozhovory o příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Hamás Izraeli neposkytl seznam živých rukojmí, kteří zůstávají v zajetí v Gaze. Představitelé Bílého domu předtím uvedli, že předběžná dohoda o příměří v Pásmu Gazy je na stole.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izrael v neděli bojkotoval káhirská jednání o šestitýdenním příměří v Gaze. Teroristické hnutí Hamás totiž odmítlo jeho požadavek na předložení úplného seznamu stále živých rukojmích odvlečených při útoku na Izrael ze 7. října loňského roku, informuje agentura Reuters s odkazem na izraelské noviny.

Delegace Hamásu do Káhiry dorazila. Izraelci se ale celý den neukázali. „V Káhiře není žádná izraelská delegace,“ citoval server Ynet nejmenované izraelské představitele. „Hamás odmítá poskytnout jasné odpovědi, a proto není důvod k vyslání izraelské delegace,“ dodaly zdroje.

Izrael dopředu avizoval, že bude rozhovory bojkotovat, pokud Hamás neposkytne úplný seznam přeživších obětí. Hnutí ale tento požadavek odmítá. Po příjezdu tak palestinský představitel agentuře Reuters řekl, že dohoda „ještě není uzavřena“.

Jeden z amerických představitelů v sobotu novinářům řekl, že „cesta k příměří je nyní, doslova v tuto hodinu, jednoduchá. A na stole je dohoda. Existuje rámcová dohoda.“ Následně dodal, že Izrael s rámcovou dohodou souhlasil a nyní je na hnutí Hamás, aby na ni reagovalo.

Washington nicméně stále trvá na tom, že dohoda o příměří je blízko a měla by být uzavřena včas, aby se boje zastavily do začátku muslimského postního měsíce ramadán, který nastane za týden. Válčící strany však veřejně jasně nenaznačily, že by ustoupily od svých předchozích požadavků.

Izraelský deník Haaretz dříve informoval, že vyjednavači očekávají odpověď Hamásu na návrh dohody o výměně rukojmích v neděli nebo v pondělí. Klíčovou otázkou je totožnost rukojmích i palestinských vězňů, kteří se mají dostat na svobodu výměnou za rukojmí, dodal list s odvoláním na vysoce postaveného diplomata.

Podle OSN je nejméně 576 tisíc lidí v Gaze „krok od hladomoru“ a každé šesté dítě do dvou let v severní Gaze trpí akutní podvýživou a chřadnutím. Lékaři zaregistrovali v nemocnici v Gaze desáté dítě, které zemřelo hlady, uvedla zdravotnická agentura OSN, a skutečný počet úmrtí „bude pravděpodobně vyšší“.

Američtí představitelé uvedli, že tři letadla C-130 v sobotu v poledne místního času shodila do regionu 66 palet s potravinami, které obsahovaly celkem 38 000 jídel, což byl první ze série shozů koordinovaných s Jordánskem.

Diplomatická služba EU v sobotním prohlášení varovala, že dodávky potravin a zásob budou mít na krizi v Gaze „minimální“ dopad: „Letecké výsadky by měly být řešením poslední instance, protože jejich dopad je minimální a není bez rizika pro civilisty.“ Letadlo přepraví pouze ekvivalent jednoho nebo dvou nákladních aut s potravinami. Distribuci nelze kontrolovat, balíčky shozené z letadel si pravděpodobně „monopolizují“ ti, kteří jsou dostatečně silní na to, aby je pronásledovali a bojovali o ně, a snadno je odkloní.

Reklama

Doporučované