Hlavní obsah

Rámec dohody o příměří v Gaze je údajně hotový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter//idfonline

Izraelská ofenziva v Gaze je reakcí na útoky teroristického hnutí Hamás ze 7. října. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Izrael údajně souhlasí s rámcem dohody o příměří v Pásmu Gazy, které by mělo trvat šest týdnů. Další rozhovory o příměří mají pokračovat v neděli v Káhiře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izrael podpořil rámec dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění části izraelských rukojmích, která zadržuje teroristické hnutí Hamás. Řekl to v sobotu podle zahraničních tiskových agentur nejmenovaný vysoce postavený činitel americké administrativy. Izraelská strana podle něj víceméně přijala návrh, který obsahuje šestitýdenní příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích považovaných za ohrožené. Jde o nemocné, zraněné, ženy a lidi v pokročilém věku.

„Teď je na tahu Hamás a my se to snažíme posunout co nejvíce, jak jen můžeme,“ řekl činitel. S novináři mluvil pod podmínkou zachování anonymity, protože nemůže veřejně probírat podrobnosti z jednání o příměří. Agentura Reuters už dříve uvedla, že v neděli se v Káhiře obnoví rozhovory o příměří v Gaze. Izrael a palestinské hnutí Hamás jednají o možném příměří s pomocí prostředníků, včetně Egypta či Kataru.

Americký prezident Joe Biden doufá, že se podaří uzavřít příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás do začátku muslimského postního měsíce ramadánu 10. března. Novinářům to podle agentury Reuters řekl v pátek večer, když opouštěl Bílý dům. „Ještě tak daleko nejsme,“ poznamenal také k výhledům na příměří, o němž se už jedná několik měsíců.

V týdnu se objevily obavy, že rozhovory o příměří zkomplikuje incident v Gaze, při kterém podle úřadů kontrolovaných Hamásem zahynulo přes 100 lidí.

Podle Hamásu, který Západ označuje za teroristickou organizaci, přišli Palestinci čekající na humanitární pomoc o život, když do davu stříleli izraelští vojáci. O velkém počtu lidí zraněných kulkami informoval podle serveru listu The Times of Israel také tým OSN, který navštívil nemocnici ve městě Gaza.

Izraelská armáda uvedla, že podél konvoje vypukly mezi shromážděnými násilnosti, které si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, přičemž řada z nich byla ušlapána či je přejely nákladní vozy. Armáda připustila, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu přiblížila, tento zákrok si však podle ní vyžádal nanejvýš deset obětí. Biden v pátek vyjádřil důvěru, že Izrael incident vyšetří.

Reklama

Doporučované