Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Povinné odvody jsou jen začátek. Obranu čeká velká proměna

Šťastné pondělí o armádě a NATO.Video: ČTK, Profimedia.cz, Youtube.com, Seznam Zprávy

 

Reklama

V úterý uplyne 25 let od našeho vstupu do NATO, nejprestižnější obranné aliance na světě. Díky tomu jsme si zvykli, že když nastane problém, přijdou Američané a všechno bude v pořádku. Jenže to už neplatí.

Článek

Bývalý a možná i budoucí americký prezident Donald Trump se nechal před několika týdny slyšet, že pokud evropské státy nebudou přispívat na obranu slíbenými dvěma procenty HDP, nechá Evropu napospas Rusům. A ačkoliv je nepravděpodobné, že by k tomu opravdu došlo až takhle jednoduše, Trumpova slova poukázala (i) na český nešvar: Naši obranu jsme dlouhodobě zanedbávali.

Tak například v roce 2014 a 2015, tedy už po ruské anexi Krymu, jsme vynakládali na obranu ani ne procento hrubého domácího produktu. A navzdory tomu, že jak Babišova, tak Fialova vláda učinily kroky ke zlepšení finanční situace armády, její bojeschopnost stále není v ideálním stavu.

Zůstává tu ještě jeden vážný problém, a tím je ochota Čechů bránit svou zemi. Když loni armáda vyzvala dobrovolníky, aby se sami přihlásili k evidenci a eventuálnímu maximálně tříměsíčnímu cvičení, a to jen v případě zhoršené bezpečnostní situace, našla se za půl roku takových odvážlivců jen necelá stovka.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

A nejen to. Armáda dlouhodobě nedokáže sehnat ani dostatek lidí do aktivní služby či aktivních záloh. A náčelník generálního štábu Karel Řehka dokonce o stavu české armády mluví jako o „ohlodané kosti“.

Jedním ze způsobů, jak problém nedostatku lidských kapacit vyřešit, jsou povinné odvody, o kterých právě Řehka začal mluvit na konci února a v určité formě je podpořil i prezident Petr Pavel. Jenže tento plán dopadl jako spousta dalších věcí za této vlády – původní nápad se ztratil v naprostém komunikačním chaosu a už pořádně nikdo neví, o čem je řeč.

A tak je možné, že se naše vojsko nepodaří dostat včas do dobré formy. Pokud zároveň s tím vyhraje Trump americké prezidentské volby a USA opravdu přestanou jevit o Evropu zájem, zaděláváme si na problém.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Jedno řešení by tu ale bylo – najít proti rozpínavému Rusku nové spojence a vytvořit s nimi novou alianci, která je uzpůsobena potřebám 20. let 21. století. A je naprosto zřejmé, která země ji má vést. Vy to zjistíte, pokud si pustíte Šťastné pondělí v přehrávači v úvodu článku.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované