Hlavní obsah

Vlevo dole: Povinná vojna? Víme, jak dostat mladé do armády dobrovolně

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Karel Řehka a Petr Pavel, aktuální a bývalý šéf generálního štábu české armády.

Reklama

Článek

Náčelník generálního štábu Karel Řehka si nedá pokoj. Po sérii prohlášení, kdy „strašil“ válkou, teď Čechy vyděsil, že budou muset na povinnou vojnu. A i když premiér s ministryní obrany uklidňují, že to nehrozí, debata o tom, jak zajistit obranyschopnost země, je už v plném proudu.

Poslechněte si čerstvou epizodu Vlevo dole:

„Asi je to nedůvěryhodné od člověka s modrou knížkou, ale nějaký klidně povinný šestidenní kurz by mi přišel správný. Třeba jen pro pochopení, co to je vlastně ta obrana státu,“ myslí si Václav Dolejší.

Lucie Stuchlíková je naopak proti povinné vojně: „Když někoho k něčemu donutíte, mine se to účinkem. Jen se budou masově shánět modré knížky, a kdo ji nesežene, bude se to snažit co nejvíc ošulit.“

Politicky je to ožehavé téma – strany vládní koalice kolem něj opatrně našlapují, protože jejich mladším voličům se asi na vojnu moc nechce.

„A představte si tu schizofrenii v SPD i v ANO. Jejich voliči budou přesně ti, kteří chtějí vojnu pro mladé, aby z nich byli ti pořádní chlapi. Ale zároveň přece chcete mír a nedávat peníze na armádu na úkor našich lidí,“ říká Stuchlíková.

Podcast Vlevo dole ale má řešení, jak dostat mladé na vojnu dobrovolně – návratem k tradici proarmádní kinematografie. „Chlapci a chlapi se moc nepovedli, ale kdyby český prezident natočil takový český Top Gun, to by bylo, aby se mladí nehlásili,“ říká Dolejší. Ostatně Petr Pavel si teď nedávno skočil padákem – a kaskadéra na to na rozdíl od Toma Cruise nepotřeboval.

Na co Václav uhrál modrou knížku? Co by tak v armádě mohla dělat Lucie? Má Česko vůbec na povinnou vojnu prostředky? A ke které zbrani byste chtěli narukovat vy? Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované