Hlavní obsah

Vlevo dole: Koalice si našla klacek na vzpurný STAN

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr školství Bek (STAN) to schytává od koaličních partnerů za své údajné politické neumětelství.

Reklama

Článek

Víc peněz pro školství, které opakovaně žádá ministr Mikuláš Bek z hnutí STAN, rozděluje vládu – hádají se hlavně koalice Spolu a Starostové. Jak je možné, že koaliční konflikt se vede kvůli vzdělávání, které Fialův kabinet ve svém programu označuje za klíčovou prioritu?

Důvody ve svém podcastu Vlevo dole hledají političtí reportéři Seznam Zpráv Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

„Určitě významnou roli hraje fakt, že Starostové zrovna jedou vlastní kampaň, kde se vymezují vůči vládě s tím, že už nechtějí hrát při zdi. Takže ostatní jim to teď dávají lidově řečeno sežrat – ať nejprve něco předvedou na školství a teprve pak žádají o víc peněz,“ popisuje Dolejší atmosféru ve vládě.

Pravda je, že samotné školy si nejvíc stěžují na nejistotu a nepředvídatelnost. Nevědí přesně, na co a odkdy budou mít peníze. Jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS kvůli tomu označil ministra Beka za „politického neumětela“.

A přidala se i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ministrův styl přirovnala k hnutí ANO – podle ní Bek pořád jen žádá o peníze navíc, místo aby dělal opravdové reformy, soustředil se na obsah a zlepšoval kvalitu vzdělávání.

„Myslím, že konflikt je vyhrocený i kvůli záměru přenést na obce provozní výdaje a mzdy nepedagogických pracovníků u základních škol. To je asi něco, co Starostové nechápou, zvlášť v situaci, kdy ministr školství je za jejich hnutí,“ domnívá se Lucie Stuchlíková.

Věří Václav na globální oteplování? Umí Lucie poznat dobrou školu? A dostane se Vilda Muclinger spíš do kombajnové čety, nebo na elitní gymnázium? Více se dozvíte v čerstvé epizodě Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované